Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Θεραπευτική αντιμετώπιση ΓΟΠ!

Θεραπευτική αντιμετώπιση ΓΟΠ!

από kmir

baby 01Η δίοδος γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο (ΓΟΠ) είναι φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει καθημερινά σε υγιή βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

Της Καφρίτσα Παναγιώτας, Παιδογαστρεντερολόγου, www.gastropediatrics.gr

Παλινδρομική νόσος (ΓΟΠ) συμβαίνει όταν η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου προκαλεί συμπτώματα και επιπλοκές.

Η παθοφυσιολογία της ΓΟΠ έγκειται στη λειτουργία της καρδιοισοφαγικής συμβολής. Ο βραχύς ενδοκοιλιακός οισοφάγος, οι αυτόματες χαλάσεις του σφιγκτήρα λόγω προωρότητας ή τροφικής αλλεργίας αποτελούν τους κυριότερους μηχανισμούς, ενώ η χαμηλή διατασιμότητα στομάχου και η μειωμένη περισταλτικότητα οισοφάγου μπορεί επίσης να ενέχονται.

Η συχνότητα της ΓΟΠ σε βρέφη ανευρίσκεται σε ποσοστό στους 3 μήνες- 50%, στους 4 μήνες- 67% και στους 12 μήνες- 5%.

Επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι η συχνότητα της ΓΟΠ στους ενήλικες κυμαίνεται στο 10-20%. Στα παιδιά η συχνότητα της ΓΟΠ δεν είναι ακριβώς γνωστή.

Από μελέτη 19% των γονιών, βρεφών 6-μηνών αναφέρουν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα. Αναζητούν συχνά για το λόγο αυτό υπηρεσίες υγείας, παιδίατρους, υποειδικούς, εξετάσεις με αποτέλεσμα γίνεται χρήση-κατάχρηση φαρμάκων-εξετάσεων.

Η τυπική εικόνα της ΓΟΠΝ στους ενήλικες ορίζεται με το συνδυασμό αναγωγών και οπισθοστερνικού καύσους.

Στα παιδιά τα συμπτώματα αυτά δεν είναι σαφή παρά μόνο στην ηλικία άνω των 8 ετών.

Πως μπορούμε να διαχωρίσουμε τη φυσιολογική παλινδρόμηση από την παλινδρομική-νόσο;

Η ESPGHAN πρόσφατα κατηγοριοποίησε τα συμπτώματα της παιδικής ΓΟΠ σε εκδηλώσεις από τον οισοφάγο ανάλογα με την ηλικία (παιδιά άνω των 8 ετών, σε μικρότερα παιδιά-βρέφη), σε εκδηλώσεις με επιβεβαιωμένη οισοφαγική βλάβη και τέλος σε εξωοισοφαγικά αίτια.

Συγκεκριμένα:

Εκδηλώσεις από τον οισοφάγο στο παιδί άνω των 8 ετών, περιλαμβάνονται οι επίμονες αναγωγές, εμετοί, οπισθοστερνικό καύσος, επιγαστραλγία, αιματέμεση, δυσφαγία και διαταραχές ύπνου.

Εκδηλώσεις από τον οισοφάγο στα βρέφη και μικρά παιδιά, τα συμπτώματα είναι πολλές φορές μη ειδικά όπως επίμονες αναγωγές, εμετοί, ανεπαρκές βάρος, ανησυχία, δυσκολία σίτισης, αιματέμεση διαταραχή ύπνου.

Σύνδρομα με επιβεβαιωμένη οισοφαγική βλάβη:

Οισοφαγίτιδα: Ορίζεται από την παρουσία διαβρώσεων στην ενδοσκοπική εικόνα. Η ιστολογική εξέταση βοηθά στο να διαγνώσει ή αποκλείσει άλλα αίτια οισοφαγίτιδας με ειδικά ευρήματα όπως ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, Barrett’s οισοφάγος, Crohn’s, CMV λοίμωξη. Ο επιπολασμός της διαβρωτικής οισοφαγίτιδας από παλινδρόμηση στα παιδιά αυξάνεται με την ηλικία.

Στένωση: Μόνιμη στένωση του αυλού του οισοφάγου που έχει προκληθεί από παλινδρομική νόσο με σύμπτωμα, επίμονη δυσφαγία, δυσκολία στην δίοδο της τροφής από το στόμα στο στομάχι.

Οισοφάγος Barrett: μεταπλασία του βλεννογόνου, κυρίως σε παιδιά με διαφραγματοκήλη και υποκείμενη νόσο με συμπτώματα και σημεία παλινδρομικής – νόσου.

Εξωοισοφαγικές εκδηλώσεις: Το σύνδρομο Sandifer’s και οι οδοντικές διαβρώσεις έχει βρεθεί να έχουν αποδεδειγμένη συσχέτιση με ΓΟΠ.

Για την ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, καταρροική ωτίτιδα, πνευμονική ίνωση δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία στα παιδιά ότι η παλινδρομική νόσος (ΓΟΠ) τα προκαλεί. Ο χρόνιος βήχας, χρόνια λαρυγγίτιδα, βράγχος φωνής έχουν πολυπαραγοντική αιτιολογία και η ΓΟΠ μπορεί να είναι «επιβαρυντικός παράγοντας».

Τέλος το άσθμα μπορεί να συνδέεται με ΓΟΠ κυρίως όταν συνυπάρχουν δυσπεπτικά συμπτώματα ή είναι νυκτερινό άσθμα ή κορτικοεξαρτώμενο – «δύσκολο να ελεγχθεί άσθμα».

Η άπνοια μπορεί να συνδέεται με ΓΟΠ όταν τα επεισόδια συμβαίνουν σε εγρήγορση και χαρακτηρίζονται από αποφρακτική άπνοια ενώ η συνδρομή παρ’ ολίγον αιφνίδιου θανάτου ή η άπνοια των προώρων που συνοδεύονται με αλλαγή χρώματος, απώλεια μυικού τόνου απαιτούν διερεύνηση άλλων αιτίων και η ΓΟΠ συσχετίζεται σε ποσοστό κάτω του 5%.

Η θεραπεία συνίσταται σε γενικές οδηγίες με ενθάρρυνση, εκπαίδευση γονέων και τροποποίηση συχνότητας και όγκου γευμάτων.

Τροποποίηση της διατροφής αν το βρέφος δεν θηλάζει, με γάλατα με πηκτικό παράγοντα ή δοκιμή 2-4 εβδομάδων με υποαλλεργικό γάλα.

Αποφυγή καφεΐνης, σοκολάτας, αναψυκτικών, αντιμετώπιση παχυσαρκίας στα μεγάλα παιδιά.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies