Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Το παιδί νταής & τα χαρακτηριστικά του!

Το παιδί νταής & τα χαρακτηριστικά του!

από kmir

aunanismosΟ νταής είναι ένας κοινωνικός χαρακτήρας ο οποίος δημιουργείται μέσα από την οικογένεια.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Aφορά κυρίως αγόρια και ενισχύεται περισσότερο από τον πατέρα προς το γιο του. Συχνά όμως το συναντάμε και σε ορισμένες μητέρες που μεγαλώνουν το παιδί τους με το μοντέλο του «άντρακλα».

Τα παιδιά λαμβάνουν ένα μήνυμα από την οικογένεια, ότι η δύναμη και η εξουσία είναι κατόρθωμα και επιτυχία. Όταν το παιδί βρίσκεται στην παιδική χαρά, σπρώχνει και παίρνει την θέση του αλλού. Εάν εμείς οι γονείς δεν το σταματήσουμε και γελάσουμε με θαυμασμό παρατηρώντας την «έξυπνη» συμπεριφορά του γιού μας, τότε αυτόματα ενισχύουμε αυτή του την κίνηση.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε γενετική προδιάθεση, να εκδηλώσουμε μια επιθετική και ανταγωνιστική συμπεριφορά, ο νταής βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να την αναπτύξει εφόσον την καλλιεργεί η ίδια η οικογένεια.

Στο σχολείο:
Ο χώρος του σχολειού είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Παιδιά από διαφορετικές οικογένειες συναντώνται καθημερινά. Μέσα σε μια τάξη αλλά περισσότερο έξω στο προαύλιο συνυπάρχουν όλοι οι χαρακτήρες:
το κοινωνικό παιδί
το ευγενικό
το δειλό
αλλά και ο νταής

Χαρακτηριστικά του νταή:
Ο νταής είναι το παιδί το οποίο ξεχωρίζει για την σωματική του διάπλαση αλλά και δύναμη.
Του αρέσει να το θαυμάζουν
Τον έχουν πρότυπο ορισμένα παιδιά λιγότερο δυνατά μέσα στην τάξη για την εξουσία που ασκεί στους άλλους συμμαθητές
Τις περισσότερες φορές δείχνουν ότι έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και αυτοπεποίθηση αλλά στην πραγματικότητα είναι ανασφαλείς και νιώθουν συναισθήματα κατωτερότητας.
Η επιβεβαίωση από τους γονείς τους, «είσαι ο καλύτερος, είσαι πολύ έξυπνος» δεν αντιστοιχεί πάντα στις πραγματικές δυνατότητες τους

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies