Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Τα μωρά βιώνουν τον πόνο όπως οι ενήλικες!

Τα μωρά βιώνουν τον πόνο όπως οι ενήλικες!

από kmir

thilasmos-symvoulesΒρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βρεφικός εγκέφαλος αντιδρά με όμοιο τρόπο με αυτό των ενηλίκων όταν εκτεθεί στην ίδια πηγή πόνου. 

Προκειμένου να οδηγηθούν στο συμπέρασμα αυτό, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αξιοποίησαν τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας (MRI), εντοπίζοντας ότι 18 από τις 20 εγκεφαλικές περιοχές που είναι ενεργές τους ενηλίκους όταν βιώνουν πόνο, είναι επίσης ενεργές και στα βρέφη.

Όπως δημοσιεύεται στο eLife, οι εγκεφαλικές απεικονίσεις των βρεφών, που ενώ κοιμόντουσαν υποβάλλονταν σε ήπια τσιμπήματα στις πατούσες με ειδική ακίδα έδειξαν επίσης ότι οι εγκέφαλοί τους αντιδρούσαν με τον ίδιον τρόπο όπως των ενηλίκων που δέχονταν τσίμπημα τέσσερις φορές ισχυρότερο.

Αυτό σημαίνει ότι τα βρέφη έχουν πολύ χαμηλότερο όριο πόνου.

«Προφανώς τα βρέφη δεν μπορούν να μας περιγράψουν την βιωματική εμπειρία του πόνου και είναι δύσκολο να ερμηνεύσουν την αντίδρασή τους απλώς παρατηρώντας τα. Αυτό έχει κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος των βρεφών δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένος αρκετά για βιώσουν τον πόνο.
Όμως, η μελέτη μας αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι μια τέτοια άποψη είναι λάθος», σχολιάζει η Δρ Ρεμπέκα Σλέιτερ από το Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι, εξαιτίας αυτής της λανθασμένης αντίληψης, τη δεκαετία του 1980 τα βρέφη που υποβάλλονταν σε χειρουργικές διαδικασίες δεν έπαιρναν παυσίπονα.

Μία σχετική ανασκόπηση, τέλος, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, και αφορούσε στην διαχείριση του νεογνικού πόνου στις μονάδες εντατικής φροντίδας, έδειχνε ότι, αν και τα συγκεκριμένα βρέφη βιώνουν κατά μέσο όρο 11 επώδυνες διαδικασίες ανά ημέρα, το 60% δε λαμβάνει παυσίπονα.

 

 

 

onmed.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies