Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Τι θυμούνται τα μωρά;

Τι θυμούνται τα μωρά;

από kmir

mpanioΠαρά το ότι οι αναπτυξιακοί επιστήμονες και οι ειδικοί συνιστούν οι γονείς να παίζουν και να μιλούν στο πέντε μηνών μωρό τους, πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν το παιδί τους θα θυμάται οτιδήποτε την επόμενη ημέρα.

Τώρα, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Brigham Young ισχυρίζεται ότι το βρέφος θυμάται τις καλές στιγμές, αν όχι περισσότερες λεπτομέρειες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Infant Behavior and Development”, δείχνει ότι τα μωρά είναι πιο πιθανό να θυμούνται κάτι, αν το συνοδεύει ένα θετικό συναίσθημα ή αν έχει θετική επιρροή.

«Οι ερευνητές μελετούν τη μνήμη στα βρέφη, μελετούν τη διάκριση στη συναισθηματική επίδραση, αλλά εμείς είμαστε οι πρώτοι που μελετάμε πώς αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν τη μνήμη», είπε ο καθηγητής Ross Flom, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Παρ’ ότι τα πέντε μηνών μωρά δεν μπορούν να μιλήσουν, υπάρχει μια σειρά διαφορετικών τρόπων με τους οποίους οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν πώς τα μωρά ανταποκρίνονται στα διάφορα μέσα δοκιμασίας. Στη συγκεκριμένη μελέτη, παρακολοθούσαν τις κινήσεις των ματιών των βρεφών και το πόσο χρόνο κοιτούσαν μια εικόνα της δοκιμασίας.

Τα μωρά τοποθετήθηκαν σε έναν ξεχωριστό χώρο μπροστά από μια επίπεδη επενδυμένη οθόνη και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε ένα πρόσωπο το οποίο μέσα από μια οθόνη τους μίλησε είτε με μια χαρούμενη, είτε με μια ουδέτερη, είτε με μια θυμωμένη φωνή. Αμέσως μετά τη συναισθηματική έκθεση, τους έδειξαν ένα γεωμετρικό σχήμα.

Για να ελέγξουν τη μνήμη τους, οι ερευνητές έκαναν τεστ επαλήθευσης πέντε λεπτά αργότερα και ξανά μία ημέρα αργότερα. Στο τεστ επαλήθευσης, έδειξαν στα μωρά δύο γεωμετρικά σχήματα το ένα δίπλα στο άλλο: ένα ολοκαίνουργιο και αυτό που είχαν δείξει αρχικά.

Οι ερευνητές στη συνέχεια κατέγραψαν πόσες φορές το μωρό κοίταξε από τη μία εικόνα στην άλλη και πόσο χρόνο αφιέρωσε κοιτάζοντας την κάθε εικόνα. Ανακάλυψαν ότι οι μνήμες των μωρών δε βελτιώθηκαν, στην περίπτωση που η εικόνα είχε συνδεθεί με μία αρνητική φωνή, αλλά απέδωσαν σημαντικά καλύτερα στις εικόνες που συνδέονταν με θετικές φωνές.

«Πιστεύουμε ότι η θετική συναισθηματική επίδραση αυξάνει το μηχανισμό της προσοχής και την εγρήγορση των βρεφών», δήλωσε ο Flom. «Αυξάνοντας εκείνους τους μηχανισμούς, αυξάνουμε την ικανότητά τους να επεξεργάζονται και ίσως να θυμούνται το γεωμετρικό μοτίβο».

 

 

Πηγή: byu.edu, www.psychologynow.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies