Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Τα στάδια του τοκετού!

Τα στάδια του τοκετού!

από kmir

Premature Baby2Ο τοκετός είναι η φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία το έμβρυο και ο πλακούντας βγαίνουν από τη μήτρα μέσω του πυελογεννητικού σωλήνα.

Του Στέφανου Χανδακά, Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, www.dr-chandakas.gr

Υπάρχουν τρία στάδια του τοκετού που ουσιαστικά προσδιορίζουν τη φυσιολογική του εξέλιξη:

Πρώτο στάδιο ή στάδιο της διαστολής!

Είναι το στάδιο με τη μεγαλύτερη διάρκεια. Ξεκινά με την έναρξη του τοκετού και τελειώνει με τη διαστολή του τραχήλου η οποία επιτρέπει τη δίοδο του εμβρύου. Στη λανθάνουσα φάση, τράχηλος εξαλείφεται και διαστέλλεται μέχρι τα 4 εκατοστά, ενώ στην ενεργό φάση φτάνει στην τέλεια διαστολή των 10 εκατοστών.

Οι πρωτοτόκες γυναίκες έχουν πιο μακροχρόνιο στάδιο διαστολής από τις πολυτόκες. Συνήθως στον πρώτο τοκετό η διάρκειά του είναι 6-18 ώρες, ενώ σε μεταγενέστερο από 2-10. Ο χρόνος αυτός επηρεάζεται από τη συχνότητα των συστολών και τη θέση του εμβρύου σε σχέση με τον τράχηλο.

Οι ωδίνες του τοκετού σηματοδοτούν τις συστολές της μήτρας προκειμένου να διανοιχτεί ο τράχηλος. Οι πόνοι αυτοί οφείλονται στην πίεση που ασκείται στα νεύρα της περιοχής και στη σύσπαση της ίδιας της μήτρας.

Η συστολή της μήτρας ξεκινά σταδιακά, ακολουθεί ανοδική πορεία και εξασθενεί πάλι σταδιακά και στη συνέχεια επέρχεται μία περίοδος ηρεμίας. Όσο ο τοκετός εξελίσσεται οι συσπάσεις γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες.

Δεύτερο στάδιο ή στάδιο εξώθησης!

Με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου η γέννηση πλησιάζει. Στο στάδιο αυτό γίνεται η έξοδος του εμβρύου από τον κόλπο και η διάρκειά του είναι περίπου 30-60 λεπτά στην πρωτοτόκο, ενώ σε επόμενο τοκετό δεν υπερβαίνει συνήθως τα 30 λεπτά.

Οι συστολές της μήτρας γίνονται πιο ισχυρές και σε συνδυασμό με τις κινήσεις της επιτόκου βοηθούν το έμβρυο να διασχίσει τον πυελογεννητικό σωλήνα και να φτάσει στην έξοδό του. Στο στάδιο αυτό ο μαιευτήρας μπορεί να προχωρήσει σε μία τομή που γίνεται μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού μετά από τοπική αναισθησία(περινεοτομή).

Περινεοτομή γίνεται όταν:

Το περίνεο δεν διατείνεται, εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον τοκετό
Όταν υπάρχει ισχιακή προβολή του εμβρύου
Όταν υπάρχει δυσφορία του εμβρύου
Όταν το μέγεθος της κεφαλής είναι μεγάλο
Η αποκατάσταση της τομής γίνεται με τη χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων.

Τρίτο στάδιο ή στάδιο της υστεροτοκίας!

Το στάδιο αυτό είναι το συντομότερο, καθώς διαρκεί συνήθως 15-30 λεπτά, ενώ έχουν αναφερθεί και διαστήματα της τάξεως των 5 λεπτών. Αφορά στην έξοδο του πλακούντα και των εμβρυϊκών υμένων από τον κόλπο. Η μήτρα λίγα λεπτά μετά τη γέννηση αρχίζει να συσπάται για να βοηθήσει την προώθηση του πλακούντα και ο μαιευτήρας υποβοηθά αυτή την κίνηση τραβώντας το υπόλοιπο του ομφάλιου λώρου. Μετά την έξοδο των εμβρυϊκών υμένων ελέγχεται η ακεραιότητά τους.

Επίσης, ελέγχονται τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και το τραχηλικό στόμιο και η περιοχή καθαρίζεται με τοπικά αντισηπτικά.

Έπειτα η λεχώνα μεταφέρεται στην αίθουσα τοκετών όπου παραμένει για περίπου δύο ώρες μέχρι να μεταφερθεί στο δωμάτιό της.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies