Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΨυχολογία Τα πολλαπλά πρόσωπα της ωκυτοκίνης!

Τα πολλαπλά πρόσωπα της ωκυτοκίνης!

από kmir

mustiko adunatismatosΗ ωκυτοκίνη ή οξυτοκίνη απέκτησε τον τίτλο της «ορμόνης της αγάπης», όταν ανακαλύφθηκε ότι επηρεάζει τη γονική σχέση.

Ειδικότερα τη σχέση ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί και τους ρομαντικούς δεσμούς.

Τώρα όμως, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι επηρεάζει επίσης την κοινωνική επικοινωνία, τις δυναμικές των σχέσεων εντός και εκτός ομάδας και το κοινωνικό στρες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η μη φυσιολογική λειτουργία των νευρικών δικτύων της ωκυτοκίνης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της επικοινωνίας και των διαταραχών των κοινωνικών δεξιοτήτων που συνδέονται με ψυχικές ασθένειες όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Νέες πληροφορίες για το ρόλο της ωκυτοκίνης στη μητρική συμπεριφορά!

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η ωκυτοκίνη διαδραμάτιζε ένα ρόλο στην ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί. Αλλά τώρα, έχουν ανακαλύψει ότι η ωκυτοκίνη επηρεάζει επίσης τα νευρικά σήματα στον εγκέφαλο της μητέρας και τις κοινωνικές αντιδράσεις της.

Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια εργαστηρίου με νεογνά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν τα μικρά χωρίστηκαν από τη μητέρα τους, παρήγαγαν υπερήχους SOS. Οι μητέρες των ποντικιών χρησιμοποίησαν αυτά τα σήματα για να εντοπίσουν τα μικρά τους και ανταποκρίθηκαν με τον ίδιο τρόπο – άρχισαν να ψάχνουν για τα μικρά τους – όταν οι επιστήμονες αναπαρήγαγαν τις απεγνωσμένες κλήσεις SOS των μικρών από τα ηχεία.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν πώς η ωκυτοκίνη εμπλέκεται σε αυτήν την συμπεριφορά!

O αριστερός ακουστικός φλοιός του εγκεφάλου δέχεται τα ηχητικά σήματα. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου έχει ένα μεγάλο αριθμό από υποδοχείς της ωκυτοκίνης. Τα επίπεδα ορμονών αυξήθηκαν στις μητέρες όταν άκουσαν τις κλήσεις κινδύνου των μικρών τους. Η ωξυτοκίνη όχι μόνο έκανε τις μητέρες να ανταποκριθούν στα μικρά τους, αλλά επίσης ανέστειλε την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργαστεί άλλα κοινωνικά σήματα.

Στο παραπάνω πείραμα, διαπιστώθηκε επίσης ότι τα θηλυκά ποντίκια χωρίς νεογνά δεν απάντησαν σε κλήσεις κινδύνου που έγιναν από μικρά άλλων ποντικιών. Αλλά όταν τους έγινε ένεση ωκυτοκίνης, απάντησαν στις κλήσεις κινδύνου και έσπευσαν να αναζητήσουν και να σώσουν τα μικρά, παρόλο που δεν ήταν τα δικά τους.

Αυτός ο ρόλος της ωκυτοκίνης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα δεν προκαλεί, ωστόσο, έκπληξη. Άλλωστε, τα μωρά είναι ανίσχυρα και ανίκανα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους όταν απομακρύνονται από τις μητέρες τους. Επομένως, φαίνεται φυσικό το γεγονός ότι η φύση προνόησε ώστε η ωκυτοκίνη να ασκήσει επιρροή στις μητέρες με αυτόν τον τρόπο.

Η ωκυτοκίνη και οι αντιδράσεις μας στα κοινωνικά ερεθίσματα!

Το σύστημα της ωκυτοκίνης είναι κρίσιμο για την έκφραση τριών βασικών κοινωνικών δεσμών: της γονικής, του παιδιού και των ρομαντικών σχέσεων.

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα επίπεδα της ωκυτοκίνης παραμένουν περισσότερο ή λιγότερο σταθερά στα άτομα για παρατεταμένες περιόδους και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκφραση των άλλων τύπων κοινωνικής συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η ωκυτοκίνη αλληλεπιδρά με νευρικούς, σωματικούς και ψυχικούς παράγοντες, ώστε να αναπτυχθούν μοναδικοί τρόποι έκφρασης της κοινωνικής αντίληψης και ενσυναίσθησης στον άνθρωπο.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η ποιότητα της γονικής φροντίδας στην πρώιμης ζωή, τείνει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά σχηματίζουν δεσμούς στην ενήλικη ζωή.

Το 2005, μια ενδιαφέρουσα μελέτη διεξήχθη σε δύο ομάδες παιδιών. Τα παιδιά στη μια ομάδα μεγάλωσαν με τους βιολογικούς γονείς τους. Τα παιδιά της άλλης ομάδας υιοθετήθηκαν, αλλά είχαν μεγαλώσει σε ορφανοτροφεία, όπου είχαν στερηθεί το τυπικό περιβάλλον φροντίδας στο οποίο είχαν μεγαλώσει τα παιδιά της άλλης ομάδας.

Τα επίπεδα ωκυτοκίνης στα παιδιά και των δύο ομάδων ελέγχθηκαν την περίοδο που ήταν σε επαφή με τις μητέρες τους – βιολογικές ή θετές. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με τους βιολογικούς γονείς παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα ωκυτοκίνης ενώ τα επίπεδα στην άλλη ομάδα παιδιών παρέμειναν σταθερά. Έτσι, είναι προφανές ότι η κοινωνική εμπειρία της πρώιμης ζωής, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα σχηματίζουν σχέσεις αργότερα στη ζωή τους.

Τα παραπάνω ευρήματα οδήγησαν τους επιστήμονες να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της ωκυτοκίνης και των κοινωνικών διαταραχών που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όπως οι διαταραχές του πεδίου του αυτισμού. Προς έκπληξή τους, διαπιστώθηκε επίσης ότι η ωκυτοκίνη παίζει ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων ορισμένων ψυχικών ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies