Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Τα παιδιά που αρρωσταίνουν εύκολα

Τα παιδιά που αρρωσταίνουν εύκολα

από kmir

ygeia-frontidaΤώρα που μπαίνει ο χειμώνας, όλο και περισσότεροι γονείς προβληματίζονται με τις ιώσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά τους.

Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί και δείτε πότε πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε.

Tης Ευφημίας Παπαδοπούλου-Αλατάκη, λέκτορα Παιδιατρικής ΑΠΘ, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, και της Σοφίας Σ. Σπανού, επιστημονικής συνεργάτιδας Δ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης

Το ανθρώπινο σώμα δέχεται καθημερινά την επίθεση εκατοντάδων χιλιάδων εισβολέων, οι οποίοι ονομάζονται αντιγόνα. Τα περισσότερα εξουδετερώνονται από τον φυσιολογικό οργανισμό, γιατί ο τελευταίος διαθέτει ουσίες, κύτταρα και μηχανισμούς που συνθέτουν το αμυντικό ή ανοσοποιητικό σύστημα. Το αμυντικό σύστημα ενός παιδιού δεν είναι πλήρως αναπτυγμένο κατά τη γέννηση, αλλά συνεχώς εξελίσσεται. Αυτή η εξέλιξη επηρεάζεται άμεσα από τη συνεχή επαφή του παιδικού οργανισμού με νέους λοιμογόνους παράγοντες, δηλαδή με ιούς και μικρόβια. Κατά τη συμβίωση του παιδιού με τους λοιμογόνους παράγοντες, τα πιθανά ενδεχόμενα είναι: α) να αρρωστήσει με νόσο που συνήθως συνοδεύεται από ανάρρωση, και β) να αρρωστήσει υποκλινικά, δηλαδή χωρίς συμπτώματα. Και στις δύο περιπτώσεις εγκαθίσταται η φυσική ανοσία, δηλαδή ο παιδικός οργανισμός καθίσταται άνοσος όταν έρθει σε επαφή με τον ίδιο λοιμογόνο παράγοντα. Αυτό επιτυγχάνεται με την παραγωγή αντισωμάτων που αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, τους στρατιώτες-φρουρούς του οργανισμού και με την ανάπτυξη της ανοσιακής μνήμης. Η τελευταία έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση του ίδιου παθογόνου παράγοντα σε επόμενη έκθεση του οργανισμού σε αυτόν, με πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγα τα παιδιά που αρρωσταίνουν πολλές φορές τον χρόνο, παρουσιάζοντας, μάλιστα, την ίδια κάθε φορά συμπτωματολογία, προκαλώντας άγχος στους γονείς.

Γιατί αρρωσταίνει συχνά ένα παιδί;

Τα παιδιά αρχίζουν να αρρωσταίνουν περισσότερο μετά την ηλικία των 6 μηνών, οπότε αρχίζουν να φέρουν πράγματα στο στόμα τους, για ν’ ανακαλύψουν ουσιαστικά τον κόσμο γύρω τους. Παράλληλα, ένα παιδί που πηγαίνει σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό έχει πολλές πιθανότητες να αρρωστήσει (2-3 φορές περισσότερο από ένα παιδί που μένει στο σπίτι). Οι συχνότερες λοιμώξεις του παιδικού σταθμού αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό. Ανάμεσα σε αυτές, κύρια θέση κατέχει το κοινό κρυολόγημα, που πολλοί γονείς συγχέουν με τη γρίπη. Το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζει έξαρση κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, και χαρακτηρίζεται από ρινική καταρροή, δακρύρροια, φτέρνισμα, βήχα, αίσθημα αδυναμίας και από χαμηλή πυρετική κίνηση. Άλλη μια ιδιαίτερα συχνή λοίμωξη από την οποία υποφέρουν τα παιδιά που πηγαίνουν στον βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό είναι η γαστρεντερίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από εμετούς και διάρροιες, και όχι σπάνια από σημεία αφυδάτωσης. Στη μετάδοση των νοσημάτων στον παιδικό σταθμό συντελούν αφενός ο τρόπος συμπεριφοράς των μικρών παιδιών  και αφετέρου η περιποίησή τους από το προσωπικό.

Πόσο συχνά μπορεί να αρρωστήσει ένα παιδί;

Το ερώτημα που τίθεται από τους γονείς είναι πόσες φορές τον χρόνο «δικαιούται» ένα παιδί να αρρωστήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την υγεία του. Η αλήθεια είναι ότι ένα παιδί 1-3 ετών μπορεί να αρρωστήσει έως και 8-10 φορές τον χρόνο, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παθολογικό. Από 4-8 ετών μπορεί να αρρωστήσει 6-8 φορές τον χρόνο.  Έχει, ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία αν οι λοιμώξεις που παρουσιάζει υποχωρούν εύκολα, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη αντιβίωσης. Πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ότι μια ενδεχόμενη απόκλιση από τα παραπάνω δεδομένα δεν σημαίνει ότι υφίσταται κάποιο παθολογικό αίτιο.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς;

Όταν το παιδί παρουσιάζει τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω στοιχεία:

  • πάνω από 8 νέες ωτίτιδες ανά έτος
  • πάνω από 2 πνευμονίες ανά έτος
  • πάνω από 2 παραρινοκολπίτιδες ανά έτος
  • πάνω από 2 μήνες αντιβιοτική θεραπεία χωρίς αποτέλεσμα
  • στασιμότητα σωματικής ανάπτυξης
  • αποστήματα δέρματος
  • επίμονο εξάνθημα στο στόμα ή στο δέρμα
  • ανάγκη για ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη
  • πάνω από 2 εν τω βάθει λοιμώξεις
  • ιστορικό ανοσοανεπάρκειας στην οικογένεια

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, καλό θα ήταν να απευθυνθούν στον γιατρό τους και να αναζητήσουν την πιθανή αιτία των συχνών λοιμώξεων του παιδιού τους. Oι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν συμβουλή και εξειδικευμένο έλεγχο αν το παιδί παρουσιάζει διάφορες λοιμώξεις, όπως αποστήματα σε εσωτερικά όργανα από σπάνια μικρόβια ή μύκητες, ή αν αρρωσταίνει από βαριές και επίμονες λοιμώξεις, οι οποίες χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Πολύ σπάνια πίσω από αυτές τις καταστάσεις είναι δυνατόν να κρύβεται μια ομάδα συγγενών νοσημάτων, τα οποία ονομάζονται πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies