Αρχική Slider Τα ορόσημα στην ανάπτυξη του μωρού σας

Τα ορόσημα στην ανάπτυξη του μωρού σας

από kmir

orosimaΗ βρεφική περίοδος της ζωής ενός παιδιού είναι συναρπαστικό διάστημα, γεμάτο πρωτιές. Σε αυτήν την περίοδο εμφανίζονται το πρώτο χαμόγελο, η πρώτη λέξη, το πρώτο βήμα. Έχουμε την ευκαιρία και τη χαρά να παρατηρήσουμε το μωράκι μας να γίνεται άτομο με τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του ατομικές ικανότητες και προσωπικές σχέσεις.

 

Της Ελένης Αστρά, παιδιάτρου

Η περίοδος αυτή, των τόσο γρήγορων αλλαγών, είναι γεμάτη προκλήσεις και για τον γονέα, αλλά και για τον παιδίατρο. Ας δούμε, λοιπόν, από ποια στάδια εξέλιξης περνάει ένα μωρό από τη στιγμή της γέννησής του έως ότου γίνει 2 χρόνων. 

Σχηματικά, διακρίνουμε 3 τομείς ανάπτυξης: τον κινητικό, τον νοητικό και τον ψυχοκοινωνικό. Οι τομείς αυτοί αλληλοεπηρεάζονται, καθώς οι ικανότητες σε κάθε έναν απ’ αυτούς επηρεάζουν την απόκτηση ικανοτήτων στους υπόλοιπους.

Σε κάθε τομέα διακρίνουμε κάποιες ηλικίες-ορόσημα, στις οποίες εμφανίζονται οι διάφορες ικανότητες.

Κινητική εξέλιξη

Tον 1ο μήνα της ζωής του, το βρέφος μπορεί να σηκώνει στιγμιαία το κεφάλι του από το κρεβάτι όταν είναι μπρούμυτα, κάτι το οποίο καταφέρνει ακόμα καλύτερα τον 2ο μήνα. Τότε αρχίζει να παρακολουθεί με τα μάτια κάποιο αντικείμενο που του δείχνουμε. Δεν μπορεί, όμως, ακόμα να στηρίξει καλά το κεφάλι του. Αυτό θα γίνει σε ηλικία περίπου 3 μηνών. Στους 4 μήνες μπορεί να στηρίζεται στα χέρια του όταν είναι μπρούμυτα, ενώ σε ηλικία 5 μηνών αρχίζει να γυρίζει από ανάσκελα σε μπρούμυτα, και το αντίθετο. Όταν γίνει περίπου 7 μηνών, καταφέρνει να κάθεται μόνο του χωρίς βοήθεια, ενώ λίγο αργότερα αρχίζει να σέρνεται με την κοιλιά του. Σε ηλικία 9 μηνών μπορεί να μπουσουλάει και, σιγά σιγά, αρχίζει να σηκώνεται όρθιο. Στους 11 μήνες κάνει βήματα όταν το κρατάνε από το χέρι, ενώ τα πρώτα του βήματα χωρίς βοήθεια θα τα κάνει σε ηλικία περίπου 12 μηνών. Όταν γίνει 14 μηνών, περπατάει πλέον τελείως μόνο του και έως την ηλικία των 2 ετών κατακτάει προοδευτικά την ικανότητα να σκαρφαλώνει στα έπιπλα, να τρέχει και να ανεβοκατεβαίνει σκάλες.

Όσον αφορά την πρόοδό του στον τομέα της κινητικότητας των χεριών, το μωρό όταν γεννιέται, και για τον πρώτο καιρό, έχει τα χέρια σφιγμένα σε γροθιές. Σιγά σιγά, τα χέρια ανοίγουν, και έτσι σε ηλικία 3 μηνών μπορεί να κρατήσει για λίγο ένα αντικείμενο που θα του βάλουμε στην παλάμη. Όταν γίνει 5-6 μηνών, μπορεί ν’ απλώνει το χέρι του για να πιάσει ένα παιχνίδι, αρχικά και με τα δύο χέρια και μετά με το κάθε χέρι ανεξάρτητα. Μπορεί, επίσης, να τα φέρνει στο στόμα του, ενώ αργότερα τα μεταφέρει από το ένα χέρι στο άλλο. Μεταξύ 6 και 12 μηνών αυξάνεται η ακρίβεια με την οποία πιάνει αντικείμενα, καθώς ωριμάζει από τη σύλληψη με ολόκληρη την παλάμη, στη σύλληψη με τα δάχτυλα. Σε ηλικία 12 μηνών μπορεί να κρατάει μικρά αντικείμενα μεταξύ δείκτη και αντίχειρα. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της ζωής του, χρησιμοποιεί τα αντικείμενα σαν εργαλεία, π.χ. κύβους για να χτίσει και μολύβι για να γράψει.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies