Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Ποια φάρμακα που πρέπει να έχουμε σπίτι!

Ποια φάρμακα που πρέπει να έχουμε σπίτι!

από kmir

farmakeioΤο φαρμακείο του σπιτιού σας περιλαμβάνει μια σειρά από λοσιόν, αλοιφές και μισοάδεια μπουκαλάκια από χάπια, τα οποία είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα σας χρησιμεύσουν σε περίπτωση ανάγκης.

Του Μάρκου Κέκκου, Παιδιάτρου

Αν όμως στην οικογένειά σας υπάρχουν μικρά παιδιά και βρέφη, επιβάλλεται να προσθέσετε στο φαρμακείο και ορισμένα φάρμακα που κρίνονται απαραίτητα για κάθε ενδεχόμενο.

Ποια είναι αυτά, πώς πρέπει να τα φυλάσσετε και κάθε πότε είναι ανάγκη να τα ανανεώνετε;

Τα ερωτήματα μοιάζουν απλά, αλλά, χωρίς την κατάλληλη πληροφόρηση, τα φάρμακα του μικρού φαρμακείου πρώτων βοηθειών του σπιτιού σας ενδέχεται αφενός να μην τα χρειάζεστε πραγματικά, αφετέρου να αποβούν επικίνδυνα αν δεν φυλάσσονται σωστά.

Τα απολύτως απαραίτητα…

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεστε πολλά φάρμακα, διότι τα περισσότερα νοσήματα της παιδικής ηλικίας αφορούν σε ιώσεις και συνήθως περνούν γρήγορα με τη λήψη απλών μέτρων.

Θα πρέπει να προμηθευτείτε τα φάρμακα που ενδείκνυνται για να την αντιμετώπιση των μικροτραυματισμών.

Αν έχετε στο σπίτι παιδιά, ενεργήστε ως εξής:

1. Τοποθετήστε σε εμφανές σημείο το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων, του παιδιάτρου σας και του πλησιέστερου τμήματος επειγόντων περιστατικών.

2. Να έχετε πάντα ένα μπουκάλι ιπεπακουάνας-IPECAVOM) -φάρμακο που προξενεί εμετό-, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε άμεσα αν από το κέντρο δηλητηριάσεων σας υποδείξουν ότι πρέπει να προκαλέσετε εμετό στο παιδί.

Φροντίστε όμως να μην πάρετε μόνοι σας την πρωτοβουλία να χορηγήσετε σιρόπι ιπεπακουάνας αν δεν σας το συστήσει κάποιος, διότι σε πολλές περιπτώσεις δηλητηριάσεων η πρόκληση εμετού αντενδείκνυται.

3. Καλό θα ήταν να έχετε πάντα και παστίλιες ενεργού άνθρακα, με τις οποίες μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις δηλητηριάσεις. Και αυτές όμως θα τις χορηγήσετε μόνο κατόπιν κατάλληλης σύστασης.

4. Απαραίτητα είναι τα ήπια αναλγητικά/αντιπυρετικά του τύπου παρακεταμόλης (Depon,Calpol,Benuron,Panadol) ή μεφαιναμικού οξέος ή (Ponstan).

Αποφύγετε τα αντιπυρετικά αν το παιδί εμφανίζει απλώς μια μικρή πυρετική κίνηση. Ένδειξη χορήγησης αντιπυρετικού υπάρχει μόνο όταν η θερμοκρασία του παιδιού ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου ή σε περίπτωση που έχει ιστορικό πυρετικών σπασμών αν η θερμοκρασία του ξεπερνά τους 37,5 βαθμούς Κελσίου.

5. Να έχετε ένα σκεύασμα ψευδαργύρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν το παιδί εμφανίσει δερματίτιδα εκ σπαργάνων.

6. Ένα καταπραϋντικό ενυδατικό γαλάκτωμα κρίνεται χρήσιμο για την αποφυγή της ξηροδερμίας.

7. Μην ξεχνάτε κάποιο αντιισταμινικό σιρόπι (π.χ., Fenistil.) για την περίπτωση που το παιδί θα παρουσιάσει κάποια αλλεργική αντίδραση.

8. Φροντίστε να έχετε φυσιολογικό ορό για την ανακούφιση της συμφορημένης μύτης και όχι αποσυμφορητικές γέλες όπως αυτές που χρησιμοποιούνται συχνά για τη ρινική αποσυμφόρηση ενηλίκων.

9. Το θερμόμετρο κρίνεται απαραίτητο.

10. Επίσης, χρειάζονται αποστειρωμένες γάζες, χάνζαπλαστ, επίδεσμοι, καθώς και κάποια ήπια αντιβιοτική αλοιφή για την τοπική εφαρμογή σε μικροεκδορές και τραυματισμούς.

11. Θα πρέπει να διαθέτετε οξυζενέ και ένα αντισηπτικό σαπούνι για τον καλό καθαρισμό των μικροτραυμάτων των παιδιών.

12. Βάλτε μέσα στο κουτί πρώτων βοηθειών και έναν οδηγό, για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.

13. Τέλος, μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε μέσα παγοκύστες για να καταπραΰνετε το οίδημα σε ένα στραμπούληγμα του ποδιού, μία σύριγγα των 5 ή των 2ml για τη χορήγηση φαρμάκων σε παιδιά μικρής ηλικίας, κομμάτια βαμβάκι, ένα ψαλίδι, μία παραμάνα, μαντηλάκια που είναι εμποτισμένα με οινόπνευμα, πλαστικά γάντια.

Επιπλέον, να έχετε σε άμεσα προσβάσιμο μέρος μία κουβέρτα.

Αφού ετοιμάσετε και τακτοποιήσετε τα φάρμακα στο ειδικό κουτί πρώτων βοηθειών, καλό θα ήταν να διαβάσετε επισταμένως τον οδηγό πρώτων βοηθειών, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε όταν προκύψει ανάγκη και να επαναλαμβάνετε αυτή σας τη μελέτη ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην ξεχνάτε τις οδηγίες.

Οδηγίες για την ασφαλή συντήρηση των φαρμάκων!

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να φυλάσσετε το φαρμακείο πρώτων βοηθειών -και όλα τα φάρμακα που περιέχει- σε σημείο που να μην μπορούν να το βρουν τα παιδιά.

Επίσης, τα φάρμακα δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο και να φροντίζετε να συντηρούνται σε δροσερό μέρος.

Μην αμελείτε να ελέγχετε συχνά τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων του φαρμακείου σας και να τα αντικαθιστάτε εγκαίρως, πριν σας χρειαστούν όσα έχουν λήξει.

Πρακτικά θέματα…

Επιλέξτε ένα “κουτί” πρώτων βοηθειών που να είναι ευρύχωρο, να μπορεί να μεταφερθεί χωρίς δυσκολία και να ανοίγει εύκολα.

Τα πλαστικά φαρμακεία πρώτων βοηθειών είναι ιδανικά, γιατί είναι σχετικά ελαφρά, φέρουν ειδικές λαβίδες για να μεταφέρονται εύκολα και είναι συνήθως ευρύχωρα.

Το καλά εξοπλισμένο φαρμακείο πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Θα πρέπει να έχετε πάντα έτοιμο ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών στο σπίτι και ένα στο αυτοκίνητο και να το παίρνετε μαζί σας στις διακοπές.

Να θυμάστε ότι κανένα από τα έτοιμα φαρμακεία πρώτων βοηθειών που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν περιέχει όλα όσα χρειάζεστε, για να αντεπεξέλθετε σε περίπτωση ανάγκης.

Επιπλέον, αν το παιδί σας πάσχει από κάποιο γνωστό χρόνιο πρόβλημα όπως ο διαβήτης, ή εμφανίζει επιληπτικούς σπασμούς ή έχει συγκεκριμένη αλλεργική προδιάθεση, θα χρειαστεί να προσθέσετε και άλλα ζωτικής σημασίας φάρμακα στο “κουτί” πρώτων βοηθειών σας, έτσι ώστε να μην τρέχετε μέσα στη νύχτα αναζητώντας το εφημερεύον φαρμακείο.

 

 

A Derma Primalba Creme Douceur Cocon 200ml (Ενυδατική & Προστατευτική Κρέμα για το Εύθραυστο Δέρμα του Μωρού)

A Derma Primalba Creme Douceur Cocon 200ml (Ενυδατική & Προστατευτική Κρέμα για το Εύθραυστο Δέρμα του Μωρού) Αναζητώ ένα προϊόν καθημερινής φροντίδας, με διακριτικό άρωμα, για να ενυδατώνω και να περιποιούμαι τρυφερά το εύθραυστο δέρμα του μωρού μου. Καθημερινή ενυδατική και προστατ

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies