Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Τα γεύματα για μωρά κολυμπούν στο αλάτι!

Τα γεύματα για μωρά κολυμπούν στο αλάτι!

από kmir

alati mvraΤα πιο πολλά συσκευασμένα, έτοιμα γεύματα που πωλούνται για βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά περιέχουν κατά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου από τις συνιστώμενες για μια μερίδα.

Του Στέλιου Παπαβέντση παιδιάτρου, www.pediatros-thes.gr

Αυτό έχει σαν συνέπεια παιδιά ακόμα και ενός έτους, να είναι πιθανό να καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες αλατιού τόσο νωρίς στην ζωή τους.

Στο συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου Καρδιολογίας το 2013 (American Heart Association’s Epidemiology and Prevention/Nutrition, Physical Activity and Metabolism 2013 Scientific Sessions) στη Νέα Ορλεάνη παρουσιάστηκαν έρευνες, τα ευρήματα των οποίων χτυπούν συναγερμό στους επιστήμονες.

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση νατρίου στην παιδική ηλικία συνδέεται με την πιθανότητα ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης στην ενήλικη ζωή. Η υπέρταση είναι μείζων παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και για θνητότητα στην Αμερική και στον αναπτυγμένο κόσμο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμπορικά τρόφιμα που προορίζονται για βρέφη ηλικίας 6 με 12 μηνών είναι σχετικά χαμηλά σε νάτριο, όμως εκείνα που στοχεύουν σε παιδιά άνω του έτους και σε νήπια έχουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού: πάνω από το 75% όλων των συσκευασιών που εξετάστηκαν σε έτοιμα γεύματα και σνακ είχαν υπερβολικά υψηλή συγκέντρωση νατρίου.

Οι επιστήμονες εξέτασαν πάνω από 1100 προϊόντα που στοχεύουν ειδικά σε βρέφη και νήπια και όρισαν την υψηλή συγκέντρωση νατρίου ως άνω των 210mg στην μερίδα, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές του Institute of Medicine για την πρόσληψη αλατιού σε μικρά παιδιά.

Μερικά προϊόντα είχαν μέχρι και 630mg νατρίου, τρεις φορές πάνω από την μεγαλύτερη επιτρεπτή συγκέντρωση. Πρόκειται για προϊόντα πολύ δημοφιλή που καταναλώνονται συχνά και βρίσκονται σε κάθε σούπερ μάρκετ.

Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν έρευνες που αναδεικνύουν το παγκόσμιο πρόβλημα της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού.

Σύμφωνα με αυτές, τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού λαμβάνουν περίπου 4000mg νατρίου την ημέρα, όταν η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι για πρόσληψη νατρίου έως 2000mg την ημέρα, δηλαδή στο μισό.

Σε άλλη μελέτη υπολογίστηκε ότι μόνο κατά το 2010 πέθαναν ανά τον κόσμο 2.3 εκατομμύρια άνθρωποι από καρδιαγγειακά νοσήματα που αποδίδονται στην υπερβολική πρόσληψη νατρίου.

Οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία τροφίμων έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξουν σε διεθνές και εθνικό επίπεδο συγκεκριμένες πολιτικές που να ελαχιστοποιούν το νάτριο που καταναλώνουμε.

Είναι καλό οι γονείς να ξεκινούν από 6 μηνών το παιδί τους στον κόσμο των στερεών τροφών με τρόφιμα, αγνά, ανεπεξέργαστα, του οικογενειακού τραπεζιού, χωρίς προσθήκη εξτρά αλατιού.

Καλό είναι επίσης να μην στηρίζουν την διατροφή των μικρών τους, σε έτοιμες τροφές και σε κάθε περίπτωση να διαβάζουν προσεκτικά στην συσκευασία των προϊόντων την περιεκτικότητα σε νάτριο, αλάτι, απλά σάκχαρα, πρόσθετα και συντηρητικά.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies