Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Τα έθιμα της Μ.Εβδομάδας και του Πάσχα!

Τα έθιμα της Μ.Εβδομάδας και του Πάσχα!

από kmir

pasxa mwroΔιανύουμε την εβδομάδα των Παθών. Πως δημιουργήθηκαν τα έθιμα της Μ. εβδομάδας και του Πάσχα;

Πριν ξεκινήσει η Μ.Εβδομάδα γιορτάζουμε, το Σάββατο του Λαζάρου, ο Χριστός ανάστησε τον φίλο του τον Λάζαρο ως προειδοποίηση για την δική Του Ανάσταση.

Την επόμενη μέρα γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων. Ο Κύριος μπήκε με τιμή στα Ιεροσόλυμα.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι πένθιμος περίοδος όπου θυμόμαστε τα Πάθη του Ιησού Χριστού.

Μ. Δευτέρα!
Την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ και την Μεγάλη Δευτέρα το βράδυ γίνεται η Ακολουθία του Νυμφίου.

Μ. Τρίτη!
Την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ γίνεται η Ακολουθία του Νυμφίου και θυμόμαστε την αμαρτωλή γυναίκα που ήρθε συντετριμμένη και άλειψε τα πόδια του Ιησού με μύρα και δάκρυα. Ακούμε το ωραίο τροπάριο της Κασσιανής.

Μ. Τετάρτη!
Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί γίνεται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, και το απόγευμα ή βράδυ γίνεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Στο Ευχέλαιο ο παπάς διαβάζει εφτά ευαγγέλια, κι εφτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που το χρησιμοποιούμε για την θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών. Η Μεγάλη Τετάρτη είναι η ημέρα προδοσίας του Ιούδα.

Μ. Πέμπτη!
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου. Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί γίνεται η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και λένε ότι είναι καλό να κοινωνήσεις την Μεγάλη Πέμπτη. Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα κόκκινα Πασχαλιάτικα αυγά. Το βράδυ διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγελίων. Μετά το πέμπτο Ευαγγέλιο γίνεται η περιφορά του Εσταυρωμένου. Μετά τον εσπερινό, γυναίκες στολίζουν τον επιτάφιο με λουλούδια.

Μ. Παρασκευή!
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα της Ταφής του Χριστού. Το πρωί γίνεται η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης όπου ο παπάς βγάζει το σώμα του Χριστού από τον Σταυρό και τον τοποθετεί μέσα στον Επιτάφιο. Μετά την Αποκαθήλωση όλοι ασπάζονται τον Επιτάφιο, και τα παιδιά περνάνε κάτω από τον Επιτάφιο τρεις φορές. Το βράδυ γίνεται η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου και η Περιφορά του Επιτάφιου. Είναι έθιμο την Μεγάλη Παρασκευή να πιούμε ξύδι, όπως έδωσαν του Χριστού όταν ήταν πάνω στο Σταυρό και είπε ότι διψούσε.

Μ. Σάββατο!
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γίνεται η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Το βράδυ γίνεται η Ακολουθία της Αναστάσεως. Η παράδοση λέει ότι ο νονός ή η νονά ν’ αγοράσουν την Λαμπάδα της Λαμπρής για τα βαφτιστήρια τους. Όλοι ντύνονται με καινούργια ρούχα και πηγαίνουν στην Εκκλησία. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν, και πέφτει παντού σκοτάδι.

Μόλις έρθουν τα μεσάνυχτα ο παπάς ψάλλει το “Δεύτε λάβετε φως” και βγαίνει με την λαμπάδα του αναμμένη μέσα από την Ωραία Πύλη, και δίνει το φως σ’ όλους τους πιστούς. Μετά όλοι βγαίνουν έξω όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει όλοι ψάλλουν: “Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτων θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενως”

Στην Ελλάδα μόλις ψάλλουν το Χριστός Ανέστη αρχίζουν πυροτεχνήματα.

Κυριακή του Πάσχα!
Την Κυριακή του Πάσχα σε πολλά μέρη της Ελλάδας ψήνουν το αρνί στη σούβλα, μαζί με το κοκορέτσι. Το αρνί που τρώμε το Πάσχα συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε για τη δική μας σωτηρία.

Το πότε θα εορτάζεται το Πάσχα, καθορίστηκε από την Πρώτη Οικουμενική σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Αποφασίστηκε να εορτάζεται το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας (και μετά το Πάσχα των Ιουδαίων).

Για σαράντα μέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας “Χριστός Ανέστη” και απαντώντας “Αληθώς Ανέστη”.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies