Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Τα βλαστοκύτταρα in brief

Τα βλαστοκύτταρα in brief

από kmir

vlastokuttara-2H κα Κοκκώνα Κούζη-Κολιάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής, ανέλαβε να απαντήσει στις πιο συνήθεις ερωτήσεις μας για τα βλαστοκύτταρα.

1. Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα δεν είναι φάρμακα. Είναι φυσιολογικά στοιχεία του οργανισμού, τα οποία ο ίδιος χρησιμοποιεί για να αποκαταστήσει τη λειτουργία του, όταν αυτή διαταράσσεται. Θαυματουργές λύσεις στην ιατρική, συνήθως, δεν υπάρχουν. Ακόμη και ανακαλύψεις που υπόσχονται θαύματα, τις περισσότερες φορές διανύουν πολύ δρόμο έως ότου αποδειχθούν επιτυχείς. Με τα βλαστοκύτταρα, όμως, το πράγμα διαφέρει. Γιατί σε λίγα χρόνια οι υποσχέσεις πέρασαν από το περιβάλλον του εργαστηρίου στην καθημερινή εφαρμογή, προσφέροντας θεραπεία σε περιπτώσεις ασθενειών που έως χθες φαίνονταν ανίατες.

2. Πού ενδείκνυται η χρήση τους;

Σήμερα, τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών του αιμοποιητικού και ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και σε κλινικές δοκιμές για την αποκατάσταση της καρδιάς ύστερα από έμφραγμα, του παγκρέατος στην περίπτωση του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη, του εγκεφάλου ύστερα από περιγεννητική ασφυξία, καθώς και των οστών και των χόνδρων σε περίπτωση τραυματισμού.

3. Πρακτικά από πού μπορούμε να πάρουμε σήμερα τα βλαστοκύτταρα;

Βλαστοκύτταρα μπορούμε να πάρουμε από το αίμα του ομφαλίου λώρου,  τον μυελό των οστών, το περιφερικό αίμα ύστερα από ειδική διαδικασία, τα νεογιλά (πρώτα) δόντια και το λίπος.

4. Ποια είναι η χρησιμότητα των βλαστοκυττάρων, ανάλογα και με την πηγή προέλευσης;

Τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από το αίμα και τον μυελό των οστών χρησιμοποιούνται κυρίως για ασθένειες του αιμοποιητικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από άλλους ιστούς (νεογιλά δόντια, λίπος) είναι χρήσιμα για την αποκατάσταση της λειτουργίας οργάνων.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies