Αρχική ΔιάφοραΣυνεντεύξεις Συζητάμε με την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, ηθοποιό

Συζητάμε με την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, ηθοποιό

από kmir

anna-maria-papacharalampus-1Η ζωή μας είναι γεμάτη συμπτώσεις. Μικρές καθημερινές συμπτώσεις που άλλοτε μας κάνουν ν’ αλλάζουμε πορεία και άλλοτε τις αναφέρουμε ως κάτι το αξιοπρόσεκτο ή, απλώς, αξιομνημόνευτο. Στην περίπτωση της Άννας-Μαρίας Παπαχαραλάμπους, πρόκειται μάλλον για σύμπτωση ζωής. Πρωταγωνιστούσε στην τηλεοπτική σειρά «Μπαμπά, μην τρέχεις» και ήταν τηλεοπτικό ζευγάρι με τον Φάνη Μουρατίδη. Το σενάριο προέβλεπε να μείνει έγκυος και κάπου εκεί το σενάριο με την πραγματικότητα έγιναν ένα. Η Άννα-Μαρία παντρεύτηκε τον Φάνη και σήμερα έχουν έναν γιο ενός έτους. Σ’ έναν μήνα, η οικογένεια θ’ αποκτήσει ένα ακόμα μέλος. Η έγκυος μαμά μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της περί εγκυμοσύνης, μητρότητας, οικογένειας, καριέρας.

Συνέντευξη στην Δήμητρα Μαυρίδου

Η πρώτη σου δουλειά (ΣτΣ: «Ψίθυροι καρδιάς») σ’ έκανε αμέσως γνωστή. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να διαχειριστείς την ξαφνική δημοσιότητα, και δη σε μικρή ηλικία;

Μπορώ να πω ότι υπήρξα τυχερή ως προς την πρώτη μου δουλειά, γιατί μου άνοιξε δρόμους. Βέβαια, η τύχη από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να δουλέψεις πάνω σε αυτό, και στις επιλογές σου. Εύκολα μπορεί να σε… πάρει η μπάλα αν δεν διαχειριστείς σωστά την επιτυχία, ειδικά αν είσαι σε μικρή ηλικία και αν είναι και η πρώτη σου δουλειά. Γιατί αν είναι η πρώτη σου δουλειά επιτυχία, ύστερα αναμένεται από τους άλλους ότι θα είναι και οι άλλες σου δουλειές επιτυχία, κάτι που όμως δεν γίνεται. Κανείς δεν μπορεί να κάνει συνεχώς μόνο επιτυχίες. Το σημαντικό είναι πώς θα το διαχειριστείς εσύ.

Εγώ δεν είχα την απαίτηση να κάνω συνεχώς επιτυχίες. Η επιτυχία τότε είχε δύο όψεις. Ήταν και δύσκολα και ωραία. Θα ήθελα να είμαι πιο μεγάλη για να μπορώ να το απολαύσω περισσότερο, γιατί, λόγω της μικρής μου ηλικίας, ήμουν και λίγο αντιδραστική. Αντιδρούσα με φόβο και κρυβόμουν. Τώρα θα το αντιμετώπιζα διαφορετικά, διότι ξέρω πόσο σπάνια είναι μια τόσο μεγάλη επιτυχία. Οπότε θα το απολάμβανα περισσότερο. Από την άλλη χαίρομαι που έχει υπάρξει, κι αυτό γιατί το έχω ως παρακαταθήκη. Βέβαια, μετά κρίνεσαι πολύ αυστηρά. Δεν σε κρίνουν σαν ένα παιδί που έχει τελειώσει μόλις τη σχολή, αλλά σαν έναν άνθρωπο που έχει κάνει μια μεγάλη επιτυχία. Αυτό είναι λίγο άδικο και καμιά φορά με ακολουθεί ακόμα.

Πρέπει κάποια στιγμή να απέχεις, να φύγεις λίγο από τα πράγματα, να αποστασιοποιηθείς και -όσο σου επιτρέπουν- να ξεκινήσεις από την αρχή.

Έχεις κάνει λάθη στην έως τώρα πορεία σου;

Σίγουρα έχω κάνει και λάθη, γιατί πάντα στη ζωή την ώρα που επιλέγεις δεν μπορείς να δεις μπροστά. Επιλέγεις βάσει των συνθηκών εκείνης της στιγμής. Αλλά τα λάθη αυτά στο επάγγελμά μας είναι σχετικά ανώδυνα. Δεν είμαι γιατρός, που στην περίπτωση αυτή ένα λάθος είναι μοιραίο. Το πολύ πολύ να πουν ότι δεν είμαι καλή. Στη δική μου τη δουλειά, ούτε η επιτυχία είναι κάτι φοβερό, ούτε η αποτυχία. Άλλωστε, μεγαλώνοντας πλέον και κάνοντας και παιδί, μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Μπαίνουν τα σοβαρά στα σοβαρά. Συνειδητοποιείς τι πραγματικά σημαίνει να έχεις πρόβλημα. Όταν υπάρχει ένα παιδί, δεν είσαι πλέον μόνος σου και τα πράγματα βαραίνουν διαφορετικά. Χάνεις την ελευθερία, αλλά κερδίζεις άλλα πράγματα. Δεν είσαι πλέον εσύ το παιδί.

Έχεις ήδη έναν γιο ενός έτους και διανύεις τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης σου. Πώς βιώνεις αυτήν την κατάσταση;

Το κακό είναι ότι αυτήν την εγκυμοσύνη δεν προλαβαίνω να την βιώσω, να την απολαύσω, γιατί τον χρόνο που θα ήθελα να δώσω στην εγκυμοσύνη, τον παίρνει το παιδί που βρίσκεται απέξω. Αυτή η εγκυμοσύνη είναι πολύ δύσκολη, ίσως επειδή είμαι κουρασμένη από την προηγούμενη εγκυμοσύνη. Επιπλέον, δεν μπορείς να κάνεις focus σε αυτήν όταν υπάρχει και ένα άλλο παιδί. Δεν παύει, βέβαια, να είναι κάτι πολύ σημαντικό. Απλώς θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο. Από τη μια βιώνεις ευχάριστα την εγκυμοσύνη με συναισθήματα πρωτόγνωρα, αλλά από την άλλη υπάρχει και μια δύσκολη καθημερινότητα. Δεν θέλω να τα παρουσιάζω όλα τόσο ονειρεμένα σαν να είναι διαφήμιση. Το ευχάριστο είναι ότι σου ανοίγει ένας κόσμος συναισθημάτων. Είναι μια επιλογή, ίσως η μοναδική, για την οποία νιώθεις 100% σίγουρη.

Ένα παιδί αλλάζει τη σχέση με τον σύντροφό σου;

Ναι, σίγουρα την επηρεάζει. Έως τότε ήταν δύο άνθρωποι που μοιράζονταν τα πάντα. Και ξαφνικά ήρθε ένα τρίτο πρόσωπο και όλα πρέπει να μοιραστούν διά του τρία. Χρειάζεται λίγος χρόνος έως ότου ισορροπήσει το ζευγάρι στα 3 ή στα 4 ή στα 5, γι’ αυτό και θέλει λίγη προσπάθεια απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας. Όπως στον ερχομό ενός παιδιού δεν είναι όλα ροζ, έτσι και αυτό δεν είναι μόνο ροζ. Υπάρχουν και δύσκολες στιγμές που ο καθένας ζητάει τον ρόλο του. Πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί ξανά. Ειδικά στην αρχή που η μητέρα είναι αναπόφευκτα πιο προσκολλημένη στο μωρό, και ο μπαμπάς μπαίνει στην άκρη. Ψάχνει, λοιπόν, να βρει τον νέο ρόλο του, και η μητέρα επίσης. Εγώ πριν ήμουν μια γυναίκα δραστήρια με κοινωνική ζωή.

Τώρα ξαφνικά αυτό έχει πάψει. Δεν μπορώ ούτε να δουλεύω. Πρέπει κι εγώ, λοιπόν, να βρω πού βρίσκομαι μέσα σε όλο αυτό. Μου λείπει η δουλειά μου κάποιες φορές. Απλώς αυτό το διάστημα θέλω να είμαι μαζί με τα παιδιά. Και ένας λόγος που το κάνω, είναι και ο θηλασμός. Είμαι υπέρ του θηλασμού. Τον μεγάλο γιο μου τον θήλασα 9 μήνες και θα συνέχιζα και παραπάνω αν δεν είχα μείνει πάλι έγκυος. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είμαστε πίσω στην Ελλάδα όσον αφορά τον θηλασμό. Σίγουρα, είναι και κάποιες γυναίκες που περνάνε κάποια ορμονική διαταραχή με τον θηλασμό και τους είναι δύσκολο. Εγώ, ευτυχώς, δεν το βίωσα αυτό. Αλλά νομίζω ότι αξίζει να το προσπαθήσεις. Η φύση, αν δεν είχε κάποιο νόημα ο θηλασμός, δεν θα το έκανε.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να παράγει κάτι που να είναι καλύτερο από το μητρικό γάλα. Και εκτός απ’ αυτό, είναι και η όλη διαδικασία σημαντική και για το σώμα και για τον οργανισμό της μητέρας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies