Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Bullying: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς!

Bullying: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς!

από kmir

sxoleioΕκπαιδευτικοί και γονείς βρισκόμαστε ολο και περισσότερο μάρτυρες περιστατικών σχολικού εκφοβισμού, που εκδηλώνονται από τα πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής του παιδιού!

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr.

Κοινωνική διάσταση υψίστης σημασίας!

Ο σχολικός εκφοβισμός – bulling είναι ένα φαινόμενο ύψιστης σημασίας που δεν πρέπει κανείς να προσπεράσει καθώς αντανακλά την ευρύτερη παθογένεια της κοινωνίας όπου κυριαρχεί η βία και παραβατικότητα. Γι’ αυτό τόσο η στάση όσο και η συμπεριφορά τους υποδηλώνουν και αναπαράγουν ότι καλλιεργεί το οικογενειακό σχολικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Κίνητρο θυτών!

Κύριο χαρακτηριστικό του σχολικού εκφοβισμού που το διαχωρίζει από την γενικότερη επιθετική συμπεριφορά είναι οι κατ’ επανάληψη τακτικές υπερίσχυσης από ένα ή ομάδα ατόμων συνήθως ίδιας ηλικίας σε ένα αδύναμο παιδί. Ο θύτης επιβάλλεται στο θύμα του το οποίο και επιλέγει λόγω της σωματικής του μειονεξίας. Βασικό επομένως, κίνητρο του θύτη είναι να υπερτονίσει και να αμβλύνει την ανισότητα μεταξύ μαθητών, που μπορεί να οφείλεται στην διαφορετική σωματική διάπλαση ή άλλη διαφορετικότητα (φυλετική διάκριση) κλπ.

Χαρακτηριστικά θυτών!

-Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση (η οποία τονώνεται με το να μειώνουν τα άλλα παιδιά).

-Έλλειψη ενσυναίσθησης (δεν είναι ικανοί να μπουν στη θέση του άλλου).

-Εκδηλώνουν αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τους σχολικούς κανόνες, εναντιώνονται σε ενήλικες (γονείς, δάσκαλοι).

-Συνήθως παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες.

-Συνήθως προέρχονται από οικογένειες είτε πολύ αυταρχικές με υψηλό έλεγχο και χαμηλή στοργικότητα είτε οικογένειες όπου ασκούν κάποιο είδος βίας στα παιδιά τους.

-Είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά ως ενήλικες.

Σχολικός εκφοβισμός ως σωματική βία: Σπρωξιές, γρονθοκοπήματα, κλωτσιές

Σχολικός εκφοβισμός ως συναισθηματική βία: Λεκτικός εκφοβισμός (ύβρεις, σαρκασμός, ειρωνεία, διάδοση ψευδών φημών), εξευτελισμός, ταπείνωση

Ψυχολογικός σχολικός εκφοβισμός:

-Έχει ως σκοπό την απομόνωση και κοινωνικό αποκλεισμό του μαθητή
-Άρπαγμα, κρύψιμο, φθορά της προσωπικής του ιδιοκτησίας
-Εκβιασμός (πχ. για χρήματα) και χρήση απειλών

Σεξουαλικός εκφοβισμός: Μέσω ανεπιθύμητων αγγιγμάτων, πειραγμάτων, αποστολής προσβλητικών και χυδαίων μηνυμάτων.

Ηλεκτρονικός εκφοβισμός:

Τέλος, μια σχετικά πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού, είναι εκείνη του ηλεκτρονικού εκφοβισμού κατά την οποία μηνύματα ή εικόνες με απειλητικό, χυδαίο ή προσβλητικό περιεχόμενο στέλνονται προς το θύμα μέσω της χρήσης κινητού τηλεφώνου ή του διαδικτύου.

Ρόλος γονέων στην αντιμετώπιση!!!

Με τα παιδιά των πέντε ή έξι χρονών, πηγαίνετε κατευθείαν στο δάσκαλο της τάξης. Τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθήστε τα να αναπτύξουν δυναμισμό. Μάθετε τα να χρησιμοποιούν λόγια αντί να καταφεύγουν στη σωματική βία ή απλά να υποχωρούν: «Δεν μ’ αρέσει να με σπρώχνει», «Δεν θέλω να με κρατάς ή να με πιάνεις», «Δεν πρόκειται να σε κυνηγήσω»’ «Αυτό είναι δικό μου».

Το σχολείο παραδέχεται πως τα νταηλίκια υπάρχουν αλλά ξεκαθαρίζει πως αυτή η συμπεριφορά δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή σε κανένα βαθμό.

Ο δάσκαλος της τάξης μπορεί να παρέμβει απευθείας ή να μιλήσει στην τάξη για τα αισθήματα των άλλων. Εάν το σχολείο αναπτύξει μια ομαδική αντίσταση στους νταήδες, τότε το πρόβλημα θα εξαλειφθεί.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies