Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Σβήστε τις πανάδες εγκυμοσύνης!

Σβήστε τις πανάδες εγκυμοσύνης!

από kmir

diavitis egkymosiniΛίγο πολύ όλες οι γυναίκες γνωρίζουν τα σημάδια της εγκυμοσύνης στο σώμα τους, αύξηση σωματικού βάρους, περίεργες διατροφικές συνήθειες, πρωινές αδιαθεσίες…

Αυτό όμως που ίσως δε γνωρίζετε είναι ότι κατά τη διάρκεια της μπορεί να εμφανισθούν στο πρόσωπο σκούρες, καφέ ή γκρίζες κηλίδες ή αλλιώς όπως ονομάζεται επιστημονικά μέλασμα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη, Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού, www.bountouri.gr

Μάσκα της εγκυμοσύνης! Η μάσκα της εγκυμοσύνης, ο ιατρικός όρος είναι μέλασμα ή χλόασμα, είναι μια διαταραχή του χρώματος του δέρματος που εκδηλώνεται με σκούρες καφέ ή γκρίζες κηλίδες στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές.

Μπορεί να εμφανιστεί στο μέτωπο, μύτη, άνω χείλος και μάγουλα (σαν μάσκα) και πιο συχνά αφορά γυναίκες με σκούρο δέρμα. Συμβαίνει λόγω της απότομης αύξησης των επιπέδων των οιστρογόνων, η οποία διεγείρει την παραγωγή μελανίνης.

Ταυτόχρονα η έκθεση στον ήλιο κάνει τα πράγματα χειρότερα. Είναι η ίδια αιτία που κάνει τις θηλές, τις ελιές και τις φακίδες πιο σκούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εμφανίζει τη σκούρα κάθετη γραμμή στην κοιλιά (Linea Nigra).

Οι περισσότερες μελαχρωματικές αλλαγές του δέρματος θα ξεθωριάσουν μέσα σε λίγους μήνες μετά τον τοκετό. Αλλά σε κάποιες γυναίκες η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αφήσει μόνιμα σκουρόχρωμα σημάδια στο πρόσωπο.

Τι μπορείτε να κάνετε όσο είστε έγκυος:

Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο. Αποφύγετε τις μετακινήσεις και κυρίως μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή.

Προστατευτείτε από τον ήλιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι η έκθεση στις ακτίνες του ήλιου (UV) εντείνουν τις αλλαγές.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος (που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB) με SPF τουλάχιστον 30 κάθε μέρα, είτε είναι μία ηλιόλουστη μέρα είτε όχι και να το ανανεώνετε συχνά όσο είστε έξω.

Φοράτε καπέλο και πουκάμισα με μακριά μανίκια αν διαπιστώσετε αλλαγές χρώματος στο δέρμα των χεριών.

Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά και κρέμες προσώπου. Ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να κάνουν το πρόβλημα χειρότερο.

Αν σας ενοχλούν οι δυσχρωμίες καλύψτε τις με μακιγιάζ.

Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα λεύκανσης ενώ είστε έγκυος.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies