Αρχική ΔιάφοραΣυνεντεύξεις Συζητάμε με τον Γιώργο Κατσέλη, συγγραφέα

Συζητάμε με τον Γιώργο Κατσέλη, συγγραφέα

από kmir

Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου «Ο Τρι το τριγωνάκι», ο συγγραφέας μιλάει μαζί μας για το πνεύμα των Χριστουγέννων και μας βοηθάει να επιλέξουμε βιβλία για τα παιδιά μας.

 

Συνέντευξη στην Δήμητρα Μαυρίδου

Ποια ήταν τα καλύτερά σας Χριστούγεννα; Τι σημαίνουν για εσάς;

Τα καλύτερά μου Χριστούγεννα είναι φτιαγμένα από μνήμες, εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και αισθήσεις των παιδικών μου χρόνων. Δεν είναι μια συγκεκριμένη ιστορία. Είναι πολλές μικρές ανθρώπινες στιγμές, οι οποίες θεωρώ ότι έπαιξαν τον ρόλο τους στη διαμόρφωση ενός προσωπικού μύθου. Έζησα το έντονο εθιμικό στοιχείο των ημερών γιατί μεγάλωσα σε ένα παραδοσιακό ημιορεινό χωριό της Βοιωτίας, την Ασωπία. Θυμάμαι ότι ξεκινούσαμε με τα τριγωνάκια μας να πούμε τα κάλαντα πριν καλά καλά ξημερώσει, για να «περάσουμε όλα τα σπίτια», κατά το έθιμο, όχι για τα χρήματα, όσο για το μήνυμα των ημερών. Ανήμερα Πρωτοχρονιάς, κρατώντας ένα κλαδί ελιάς, πολλές φορές με χιόνι, από τα χαράματα ήδη, διένυα μακρινή απόσταση για να φτάσω στην άλλη άκρη του χωριού, όπου ήταν το σπίτι της γιαγιάς μου, να κάνω το λεγόμενο «ποδαρικό» για να πάει καλά η χρονιά. Και ξέρετε, η γιαγιά μου μού έδινε πάντα ως δώρο, εκτός από χρήματα και γλυκά, μια ζωντανή γαλοπούλα. Εγώ μικρό παιδί φοβόμουν πολύ και έκλαιγα σε όλη τη διαδρομή, γιατί η γαλοπούλα προσπαθούσε να το σκάσει από τον ντορβά. Δεν μπορούσα, όμως, να πάω και κόντρα στο έθιμο. Έπρεπε να εκπληρώσω την αποστολή μου.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας αναγνώσματα;

Κλασικά έργα με διαχρονικά μηνύματα, όπως «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Άντερσεν (υπάρχει και διακειμενική αναφορά στο δικό μου παραμύθι), η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Ντίκενς, τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αλλά και τα σύγχρονα χριστουγεννιάτικα παραμύθια με την αισθητική εικονογράφηση των εκδόσεων Τετράγωνο, όπως «Η μάγισσα ανακατωσούρα και τα Χριστούγεννα των ανάποδων πραγμάτων» της Όλγας Βλαχοπούλου ή «Το ζαχαρωτό χωριό» της Αντωνίας Καλλιμούκου, θα συγκινήσουν και θα ψυχαγωγήσουν μικρούς και μεγάλους.

Πώς θα διαλέξουμε τα κατάλληλα βιβλία για τα παιδιά μας, τα ανίψια μας κ.λπ.;

Θα πρότεινα, αφού πρώτα διερευνήσουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες των παιδιών μας, να προσανατολιστούμε σε βιβλία που θα συνδυάζουν διαφορετικά, αλλά απαραίτητα στοιχεία. Βιβλία που αφενός θα αναφέρονται στο πνεύμα των ημερών με το ανθρωπιστικό και οικουμενικό μήνυμα, και αφετέρου θα εξάπτουν την παιδική φαντασία. Βιβλία που χωρίς να είναι διδακτικά, θα περνούν στα παιδιά στάσεις και αξίες, και παράλληλα θα καλλιεργούν μέσα από την εικονογράφηση την αισθητική διάσταση, την αγάπη προς το ωραίο. Και, φυσικά, θα πρότεινα να διαλέγουν και βιβλία σύγχρονων ελλήνων συγγραφέων και εικονογράφων, γιατί πραγματικά πιστεύω στο ταλέντο, το ήθος, τη φαντασία, την ευαισθησία και τη δημιουργικότητα των συναδέλφων μου.

Ποιο είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων, εκτός βέβαια από τον προφανή θρησκευτικό συμβολισμό;

Το μήνυμα των Χριστουγέννων, και αυτό, αν θέλετε, προσπαθώ να υπηρετήσω έμμεσα και με το βιβλίο μου, είναι με αφορμή τη γέννηση του Χριστού να καταλάβουμε ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή έχουμε ανάγκη από το άνοιγμα, τη συνάντηση με τον άλλο άνθρωπο, τον συν-άνθρωπο, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή ιδεολογίας. Ο Τρι το τριγωνάκι είναι ο καθένας από μας που αναζητάει την επαφή, την επικοινωνία, την ανάγκη να ακουστεί η φωνή του. Αλλά κι αν κάποιοι μάς προσπερνούν αδιάφορα, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, όπως και ο ήρωάς μου ο Τρι συνεχίζει να αναζητά, να ψάχνει. Πρέπει το «ταξίδι να είναι ο προορισμός μας», όπως λέει ο Καβάφης. Γι’ αυτό και το τέλος της ιστορίας είναι ανοιχτό, αφού η αναζήτηση αυτή ουσιαστικά δεν σταματάει ποτέ. Έτσι, τα παιδιά με τη δική τους φαντασία θα μπορέσουν να δώσουν κι από μια νέα εκδοχή για το τέλος της ιστορίας, να παίξουν και να διασκεδάσουν με τα διαδραστικά παιχνίδια, να προβληματιστούν γόνιμα και δημιουργικά με το ευαίσθητο και πεισματάρικο τριγωνάκι, τον Τρι.

«Ο Τρι το τριγωνάκι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τετράγωνο. Την όμορφη εικονογράφηση έχει κάνει ο Μανώλης Ζουλάκης.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies