Αρχική ΔιάφοραΣυνεντεύξεις Συζητάμε με την Μαρία Σολωμού, ηθοποιό

Συζητάμε με την Μαρία Σολωμού, ηθοποιό

από kmir

solomou-maria-1«Πρόσεχε τι εύχεσαι, μπορεί να σου συμβεί.»

Είναι νέα, ταλαντούχα, δυναμική και κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό όταν πρωταγωνιστούσε στην πετυχημένη σειρά «Singles». Φέτος θα την δούμε στην σειρά «Ονειροπαγίδα», στο πλευρό του Γιώργου Καραμίχου. Όπως μπορεί ήδη να γνωρίζετε, είναι και μαμά ενός τετράχρονου αγοριού, που συνειδητά το μεγαλώνει εκτός γάμου, αλλά και χωρίς να είναι πλέον μαζί με τον πατέρα του παιδιού. Όπως, άλλωστε, μας είπε: «Είχα πάντα στο μυαλό μου ότι θα γίνω single mother. Το ήξερα, γιατί δεν πιστεύω ότι μια σχέση μπορεί να κρατήσει για πάντα». Στις σελίδες που ακολουθούν μοιράζεται μαζί μας αυτή την εμπειρία ζωής σε 895 λέξεις.

Συνέντευξη στην Δήμητρα Μαυρίδου, φωτογραφίες: Αρχείο MEGA CHANNEL

Για τη δουλειά μου μπορώ να πω πάρα πολλά, αλλά όχι και για τον εαυτό μου. Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να περιγράψει 100% τον εαυτό του. Είμαι νευρική, υπερκινητική και λειτουργώ καλύτερα υπό πίεση. Δεν μπορώ να κάθομαι. Στα θετικά μου στοιχεία νομίζω είναι και το γεγονός ότι είμαι πολύ υπομονετική. Αλλά ό,τι θετικό έχω μπορεί ταυτόχρονα να είναι και αρνητικό. Γενικά, είμαι των άκρων. Είμαι επίσης πολύ ντροπαλή, παρόλο που δεν μου φαίνεται.

Η ηθοποιία προέκυψε μάλλον τυχαία. Δεν είχα σκοπό να το κάνω επάγγελμα. Απλά μου άρεσε πολύ. Όταν έβλεπα τους ηθοποιούς να παίζουν, έλεγα πάντα «μακάρι να μπορούσα να το κάνω», διότι δεν είχα το θάρρος που απαιτούνταν για κάτι τέτοιο. Ακόμα με εκπλήσσω πώς το κάνω.

Δεν είχα σκεφτεί πώς θα είναι να γίνω μαμά, γιατί αφήνω πάντα τα πράγματα να κυλούν μόνα τους. Δεν επεμβαίνω στη μοίρα και το πεπρωμένο. Έτσι έπρεπε να γίνει και είμαι μια χαρά. Και βέβαια αντιμετωπίζω δυσκολίες. Όταν μεγαλώνεις ένα παιδί μόνη σου και είσαι εργαζόμενη γυναίκα, δεν γίνεται να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα. Άλλωστε, και πριν γίνω single mother τα ίδια προβλήματα αντιμετώπιζα, αφού είχαμε δύσκολο ωράριο εργασίας με τον σύντροφό μου. Είναι δύσκολο πάντως. Θέλω να βλέπω το παιδί μου κάποιες ώρες την ημέρα, αλλά δεν τις έχω αυτές τις ώρες λόγω δουλειάς. Και όταν είμαι σπίτι μετά τη δουλειά, δεν κάθομαι με τον εαυτό μου, να χαλαρώσω. Θα ασχοληθώ με το παιδί. Και επειδή ακριβώς είμαι μόνη, όταν γυρνάω από τη δουλειά δεν έχω έναν άνθρωπο να με βοηθήσει.

Οι ευθύνες δεν πιστεύω ότι είναι περισσότερες όταν μεγαλώνεις μόνη το παιδί σου, γιατί μια μάνα είναι πάντα μια μάνα. Αγχώνομαι για τα πάντα, για ολόκληρο το σύμπαν. Οπότε ακόμα και να ήμουν σε μια σχέση με τον μπαμπά του, πάλι θα είχα τα ίδια άγχη. Βέβαια, το πώς θα λειτουργήσεις εξαρτάται και από το στυλ της γυναίκας. Αν μια γυναίκα χρειάζεται ψυχική και συναισθηματική στήριξη, ναι, τότε της λείπει ο σύντροφός της. Η πιο δύσκολη περίοδος της γυναίκας, όταν γεννάει ένα παιδί, είναι οι πρώτοι μήνες. Εκεί θες οπωσδήποτε κάποιον. Εκεί μπορεί να κουραστείς. Μετά μπαίνεις σε μια ρουτίνα. Εγώ δεν είμαι από τις γυναίκες που θέλουν στήριξη συναισθηματική.

Είμαι τυχερή γιατί έχω έναν άνθρωπο που μου κρατάει όλη μέρα το παιδί. Και είναι και ένας άνθρωπος που μου ταιριάζει, που τον εμπιστεύομαι. Αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να σου κρατάει το παιδί μια γυναίκα και εργάζεσαι, τότε ναι, είναι μεγάλο το πρόβλημα, αφού πρέπει να πας το παιδί στη μια γιαγιά, μετά στην άλλη κ.λπ.

Το μεγαλύτερο ζόρι για μένα είναι ο συνδυασμός δουλειάς και οικογένειας. Εγώ, για παράδειγμα, δεν μπορώ να κάνω και τηλεόραση και θέατρο. Κάνω μόνο τηλεόραση. Και, παρ’ όλα αυτά, βλέπω το παιδί μου 2-3 ώρες την ημέρα. Βέβαια, λένε οι ψυχολόγοι ότι σημασία έχει να είναι ποιοτικός ο χρόνος και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία πόσες ώρες θα είναι αυτές, αλλά…

Νομίζω ότι δεν έχω φοβηθεί, γιατί επί της ουσίας δεν είμαι μόνη μου. Ανά πάσα στιγμή μπορώ να κάνω ένα τηλεφώνημα και να έρθει ο πατέρας του παιδιού. Δεν έχω τέτοια κολλήματα. Άλλωστε, με τον μπαμπά του έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Είμαι τυχερή και σε αυτό. Υπάρχουν άλλες γυναίκες που έχουν κάνει ένα παιδί και δεν υπήρξε ποτέ η παρουσία και η στήριξη του πατέρα.

Εγώ θα στενοχωριόμουν αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, όχι επειδή δεν θα είχα εγώ στήριξη, αλλά επειδή θα του έλειπε του παιδιού ο πατέρας του. Θα έχανε ένα κομμάτι. Και εγώ θα έπρεπε να τον υποστηρίζω μπροστά στο παιδί, ενώ θα ήθελα να τον σκοτώσω. Και εκεί τρελαίνομαι γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν μπαμπάδες που δεν θέλουν το παιδί τους και δεν ασχολούνται με αυτό.

solomou-maria-2

Το να γίνεις μητέρα είναι βιολογική ανάγκη. Αλλά το να κάνεις ένα παιδί χωρίς πατέρα είναι λίγο εγωιστικό. Δεν ξέρω αν θα το έκανα και πώς. Εγώ ποτέ δεν είχα την ανάγκη να κάνω ένα παιδί. Δεν ήθελα. Ήμουν από τους ανθρώπους που πίστευαν ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουν παιδί. Αλλά προέκυψε. Και φυσικά δεν το μετανιώνω.

Δεν μπορώ να πω αν είμαι καλή μαμά ή κακή μαμά. Το σίγουρο είναι ότι όταν γίνεσαι γονιός, μόνο λάθη κάνεις. Και μετά προσπαθείς να τα καλυτερέψεις. Μαθαίνεις στην πορεία. Είναι σημαντικό τα λάθη να γίνονται αντιληπτά. Δυστυχώς δεν υπάρχει εγχειρίδιο με οδηγίες για το τι χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά. Νομίζω ότι πρέπει να του θέτεις κάποια όρια, μέχρι εκεί πάμε. Από εκεί και πέρα, όχι. Επίσης, αυτό που κάνω είναι να τον αντιμετωπίζω σαν μεγάλο. Ξεκίνησα να το κάνω από ένα σημείο και μετά. Όταν άρχισε να κάνει ερωτήσεις, δεν του τα μάσαγα, του έλεγα την αλήθεια, μέχρι εκεί που δε φτάνει… Προσπαθώ να του απαντάω όπως θα εξηγούσα κάτι σ’ ένα παιδί 12 χρόνων.

Δεν τα θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια. Θυμάμαι μόνο ότι ήμουν πολύ μαζεμένο παιδάκι. Ήμουν συνέχεια με τη μαμά μου, δεν ήθελα να πάω σχολείο, να κάνω παρέες. Ήταν και ο γιος μου για ένα διάστημα πολύ μαζεμένος, αλλά από τότε που πήγε σχολείο είναι πιο κοινωνικός. Ευτυχώς έχει το εξής εξαιρετικό στοιχείο: δεν είναι κρεμασμένος πάνω μου. Μπορώ να τον αφήσω με τον οποιοδήποτε. Είναι ανεξάρτητος. Τον αφήνω και σε φίλους που έχουν παιδιά. Δεν θέλω να κρέμεται από εμένα. Του αρέσει πολύ το ποδήλατο. Πηγαίνει συνέχεια με τον μπαμπά του βόλτες. Μαζί πάμε σε παιδικές χαρές, σε λούνα παρκ, παίζουμε, γαργαλιόμαστε, πειραζόμαστε…

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies