Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Σύμφυση χειλέων αιδοίου!

Σύμφυση χειλέων αιδοίου!

από kmir

gennitika organaΗ σύμμυση των μικρών χειλέων στα κορίτσια δεν είναι σπάνια και μάλιστα μαζί με την αιδοιοκολπίτιδα είναι τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα στην παιδική ηλικία.

Του Νίκου Βαράκη, παιδιάτρου, www.paidiatre.gr

Προκαλείται από την φυσιολογική για την ηλικία έλλειψη οιστρογόνων και συνήθως δε δημιουργεί προβλήματα. Υποχωρεί στα αρχικά στάδια της εφηβείας και σπάνια είναι απαραίτητη κάποια θεραπεία.

Η θεραπεία:

Αρχικά, τόσο για την πρόληψη όσο και για την επιτυχία της θεραπείας σημαντικός είναι ο τοπικός καθαρισμός της περιοχής.

Πρέπει να απομακρύνονται έγκαιρα ούρα και κόπρανα, αν είναι δυνατό με σκέτο νερό ή έστω με προϊόντα που δεν προκαλούν ερεθισμό.

Στη συνέχεια, να στεγνώνεται πολύ καλά η περιοχή και να χρησιμοποιούνται μόνο βαμβακερά εσώρουχα (προτιμότερο λευκά). Αν συνυπάρχει τοπικός ερεθισμός με παράτριμμα ή αιδοιοκολπίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα για να αποφεύγεται εξαρχής ο μηχανισμός δημιουργίας της σύμμυσης.

Στην περίπτωση που η σύμμυση δημιουργεί συμπτώματα, είτε τοπικά(πόνο, αιδοιοκολπίτιδα κλπ) είτε από το ουροποιητικό(ουρολοίμωξη λόγω συγκέντρωσης ούρων στον κόλπο όταν το άνοιγμα είναι μικρό) είναι απαραίτητη η θεραπευτική παρέμβαση.

Τις περισσότερες φορές αρκεί η συντηρητική αγωγή με την τοπική χρήση κρέμας (εικόνες στο τέλος του άρθρου) οιστρογόνων ή σπανιότερα με την χρήση κορτιζόνης. Πιο συγκεκριμένα, με βαμβακοφόρο στυλεό (για παράδειγμα μια μπατονέτα) εφαρμόζουμε την αλοιφή πάνω στην ψευδομεμβράνη, δύο φορές την μέρα για δεκαπέντε μέρες και στην συνέχεια μία φορά την μέρα για ένα ακόμα μήνα.

Τέλος, βάζουμε τοπικά λίγη βαζελίνη μετά από κάθε καθαρισμό της περιοχής για ακόμα περίπου 2μήνες, τηρώντας όσα είπαμε παραπάνω για την υγιεινή της περιοχής, ώστε να εμποδίσουμε την υποτροπή. Εάν παρουσιαστεί υποτροπή επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία από την αρχή.

Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούσαμε με πολύ καλά αποτελέσματα, μια κρέμα οιστρογόνων(Premarin 0.0625%) που έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία.

Σήμερα, ζητούμε να παρασκευαστεί από το φαρμακοποιό κρέμα οιστρογόνων(οιστριόλης 0,1% ή 0,01%) ή ακόμα και να την φέρουμε από το εξωτερικό(κυκλοφορεί η Premarin στις ΗΠΑ).

Η επιτυχία της τοπικής αγωγής με οιστρογόνα κυμαίνεται από 50 μέχρι και 100%.
Τελευταία, δοκιμάζουμε τοπικά εφαρμογή κορτιζόνης, με επιτυχία που αγγίζει το 70%, αλλά οι υποτροπές είναι συχνότερες.

Τόσο τα οιστρογόνα όσο και η κορτιζόνη παρόλο που εφαρμόζονται μόνο τοπικά, είναι φάρμακα που έχουν ορισμένες πιθανές παρενέργειες ειδικά όταν χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα μπορεί να αλλάξουν την όψη των έξω γεννητικών οργάνων(σκουραίνουν τα χείλη ή/και διογκώνεται η κλειτορίδα) ή ακόμα να προκαλέσουν και διόγκωση των μαστών, ευρήματα που υποχωρούν μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Η κορτιζόνη από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει τοπικά ήπια ατροφία στο δέρμα και πιθανή τρίχωση του εφηβαίου. Αναφέρουμε τις παραπάνω παρενέργειες, όχι για να αποτρέψουμε τη θεραπεία όταν αυτή κρίνεται αναγκαία, αλλά για ενημέρωση του γονιού ώστε να αποφευχθεί η υπερβολή και η κατάχρηση, καθώς και για να μη θορυβηθεί εάν η κόρη του παρουσιάσει κάποια από τις παραπάνω εικόνες.

Εάν η τοπική θεραπεία, μετά από αρκετούς μήνες, φανεί αναποτελεσματική τότε, πολύ σπάνια ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση.

Αξίζει τέλος να τονίσουμε ότι η βίαιη αποκόλληση με τα χέρια ή με αιχμηρά αντικείμενα ειδικά από τους γονείς, πρέπει να αποφεύγεται.

Μπορεί να είναι επώδυνη και να τραυματίσει σωματικά και ψυχικά το κορίτσι, ενώ τραυματισμός της περιοχής μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία στερεότερων πιθανά μόνιμων συμφύσεων, οι οποίες δε θα ανταποκρίνονται στην τοπική θεραπεία.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies