Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί μία από τις πιο κοινές παθήσεις στις γυναίκες.
Ως έναν βαθμό έχει να κάνει με παθολογικές καταστάσεις, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι και διατροφικό θέμα.
Στην πρόληψη της αναιμίας αλλά και στην αντιμετώπισή της παίζουν σοβαρό ρόλο οι διατροφικές επιλογές.
Από τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας είναι ότι υπάρχουν τρόφιμα στα οποία ο σίδηρος είναι άμεσα απορροφήσιμος, ενώ υπάρχουν κάποια άλλα στα οποία ο σίδηρος δεν απορροφάται εύκολα, και εκεί χρειάζεται σχετική βοήθεια από τη βιταμίνη C.
Επίσης, το ασβέστιο ανταγωνίζεται τον σίδηρο, με αποτέλεσμα όταν συνδυάζεται πηγή σιδήρου με πηγή ασβεστίου, απορροφάται κυρίως το ασβέστιο.
Αντίθετα, η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Πριν γίνει περιγραφή των διάφορων σνακ, καλό είναι να αναφερθούν οι βασικές πηγές σιδήρου.
Ο πίνακας 1 περιέχει τρόφιμα με αιμικό σίδηρο, τον άμεσα δηλαδή απορροφήσιμο σίδηρο, ενώ ο πίνακας 2 τον μη αιμικό σίδηρο.
Pages: 1 2