Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Σκολίωση και τσάντα: Τι να αποφύγουμε;

Σκολίωση και τσάντα: Τι να αποφύγουμε;

από kmir

skoliwsiΠολλά παιδιά εμφανίζουν σκολίωση. Τι ρόλο παίζει η κακή στάση του σώματος και το βάρος της σχολικής τσάντας 

Της Ιωάννας Βαπορίδη, MSc καθηγήτριας φυσικής αγωγής, www.aquabirth.gr

Υπάρχουν 2 μορφές σκολίωσης:

Η λειτουργική σκολίωση, που οφείλεται στην κακή στάση του σώματος ή όταν κάνουμε μεταφορά βαριών αντικειμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα με λάθος τρόπο. Η μορφή αυτή σκολίωσης αντιμετωπίζεται με ειδικές ασκήσεις και με ιδιαίτερη προσοχή στη στάση του σώματος.

Και υπάρχει και η οργανική σκολίωση, που μπορεί να είναι κληρονομική ή μπορεί να δημιουργηθεί από την εμβρυακή περίοδο ή ακόμα και στην εφηβεία και δεν έχει σχέση με την κακή στάση του σώματος και τα βάρη.

Γραφείο:

1.Η καρέκλα παίζει βασικό ρόλο! Να είναι καλή σε ποιότητα και να έχει το κατάλληλο ύψος για το παιδί.

2.Η σωστή θέση που πρέπει να κάθεται το παιδί, είναι να ακουμπάει την πλάτη του στην καρέκλα και τα πόδια του στο πάτωμα. Η πλάτη του θα πρέπει να είναι ίσια, ο αυχένας στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης, να μην σκύβει προς τα μπροστά και οι ώμοι χαλαροί. Οι πήχεις θα πρέπει να ακουμπούν στο γραφείο και αγκώνες να σχηματίζουν γωνία 90ο.

3.Να μην βάζει την τσάντα πάνω στην καρέκλα.

4.Την ίδια στάση καλό είναι να ακολουθεί το παιδί και όταν βρίσκετε στον υπολογιστή αλλά και όταν παίζει videogames.

5.Παρακινήστε το παιδί σας να μην κάθεται πολλές ώρες στην καρέκλα και να σηκώνεται συχνά.

Πρόταση: Ο χορός και η κολύμβηση είναι οι ιδανικές δραστηριότητες, για να προλάβει κανείς ή και να βελτιώσει τη στάση του παιδιού του και την σκολίωση.

Τσάντα: Καλό θα ήταν να ελέγχουμε πάντα την ποιότητα της τσάντας του παιδιού μας αλλά και το είδος ανάλογα με την χρήση.

Σύμφωνα με την αμερικάνική Ακαδημία παιδιατρικής η σχολική τσάντα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10-2-% του σωματικού βάρους του παιδιού. Θα πρέπει να έχει φαρδιά και μαλακά λουράκια, να έχει αρκετά χωρίσματα για να μοιράζονται τα βιβλία και κατά συνέπεια το βάρος, να έχει επένδυση στο πίσω μέρος της πλάτης, και να φοριέται πάντα και στους δυο ώμους.

Αν το βάρος της τσάντας ξεπερνά το επιτρεπτό προτιμήστε τις τσάντες με τα ροδάκια. Επίσης παρατηρείστε την στάση του, καθώς μεταφέρει την τσάντα και συμβουλέψτε το παιδί, να κρατάει όσο το δυνατόν πιο ίσια την πλάτη του κοιτώντας ευθεία.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies