Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Σίτιση με μπιμπερό!

Σίτιση με μπιμπερό!

από kmir

BabyMilkBottleΟι παρακάτω πληροφορίες προέρχονται από υποδείξεις της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από την Ειρήνη Ακριτίδου, Παιδίατρος,  e-paidiatros.eu

Κατά την περίοδο των 0-6 μηνών, το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με γάλα. Αυτή αποτελεί τη μοναδική περίοδο στη ζωή του ανθρώπου, που η διατροφή του είναι τόσο μονότονη.

Το γάλα, είτε αυτό προέρχεται από μητρικό θηλασμό, είτε πρόκειται για τροποποιημένο γάλα αγελάδας, αποτελεί τη μόνη και αποκλειστική τροφή του.

Τυπική μέθοδο διατροφής του μωρού για την ηλικία αυτή, αποτελεί η φυσική τροφή του, δηλαδή ο μητρικός θηλασμός, εφόσον η μητέρα είναι υγιής.

Το μητρικό γάλα είναι το καταλληλότερο από πλευράς σύνθεσης για το μωρό του ανθρώπου, ακριβώς όπως το γάλα όλων των άλλων θηλαστικών για τα δικά τους μωρά. Στην περίπτωση που ο μητρικός θηλασμός δεν εξελίσσεται ομαλά και τα μειονεκτήματα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων, όπως δηλαδή όταν η μητέρα παίρνει φάρμακα- λίγα είναι τα φάρμακα που απαγορεύουν το μητρικό θηλασμό-, είτε πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα, χρειάζεται να αναζητηθεί ένα υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος, προσαρμοσμένο κατά το δυνατό στις ανάγκες του βρέφους.

Το γάλα της αγελάδας αποτελεί τη μοναδική ιδανική βάση για τη βιομηχανική παραγωγή ενός καλού υποκατάστατου, προσεγγίζοντας περισσότερο το μητρικό γάλα.

Δεν περιέχει ωστόσο, ζωντανά στοιχεία, όπως αντισώματα, και δεν απορροφώνται το ίδιο ιδανικά, πολλά άλλα πολύτιμα συστατικά που εμπεριέχονται στο μητρικό γάλα. Στην ηλικία 0-6 μηνών, χορηγείται το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, δηλαδή το νούμερο 1. ΄

Όσον αφορά στην προετοιμασία του γάλακτος, ισχύουν τα παρακάτω:

 • Το γάλα δεν θα πρέπει να παρασκευάζεται πιο αραιό, γιατί το μωρό δεν θα τρέφεται και δε θα αναπτύσσεται επαρκώς.
 • Το γάλα δε θα πρέπει να παρασκευάζεται πιο πυκνό, γιατί μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.
 • Τα μπιμπερό και τα εξαρτήματά τους (το ίδιο και οι πιπίλες), πρέπει να αποστειρώνονται με βρασμό ή στον αποστειρωτή.
 • Η αποστείρωση με βρασμό, γίνεται με εμβάπτιση σε νερό που βράζει, των εξαρτημάτων για 8-10 λεπτά, μέσα στην κατσαρόλα μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι (διαλύει τα άλατα). Εάν σκεπάσετε με καπάκι, το νερό αρκεί να φτάνει στη μέση των μπουκαλιών (το υπόλοιπο τμήμα αποστειρώνεται από τους υδρατμούς).
 • Τα μπιμπερό αποστειρώνονται ως την ηλικία των 4-6 μηνών. Μετά την ηλικία αυτή, πλένονται με απορρυπαντικό πιάτων. Το ξέπλυμα των μπιμπερό και των εξαρτημάτων τους μόνο με καυτό νερό, δε θα τα καθαρίσει- χρειάζεται οπωσδήποτε και απορρυπαντικό.
 • Το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του γάλακτος, πρέπει να είναι βρασμένο για περίπου 8-10 λεπτά.
 • Πριν προστεθεί η σκόνη του γάλακτος, πρέπει να μειωθεί η θερμοκρασία του νερού (35-40 C), ώστε να μην καταστραφούν οι πρωτεΐνες από το καυτό νερό.
 • Γάλα σε σκόνη διαλυμένο στο νερό, μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου επί 1-1,5 ώρα (καλοκαίρι, χειμώνας αντίστοιχα).
 • Η πιο ιδανική τακτική είναι σε αποστειρωμένο μπιμπερό, να γεμίζεται αποστειρωμένο νερό (σε ποσότητα που συνήθως πίνει το βρέφος) και αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο (συντήρηση 4- 6˚C), ως την ώρα των γευμάτων, οπότε πρέπει να θερμαίνεται το μπουκάλι ως έχει σε μπεν – μαρί με χλιαρό νερό και έπειτα να διαλύεται μέσα η σκόνη γάλακτος.
 • Απαγορεύεται το ζέσταμα των μπιμπερό μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί δυνατόν να προκληθούν εγκαύματα στην στοματική κοιλότητα του βρέφους.
 • Υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες θερμαίνουν τα κρύα μπιμπερό απευθείας.
 • Να αποφεύγεται η χρήση θερμός για τη φύλαξη του καυτού νερού. Το θερμός αποτελεί σκεύος που δε βράζεται, ούτε αποστειρώνεται με άλλο τρόπο.
 • Επιπλέον, δεν αποσυναρμολογείται τελείως και επομένως μπορεί να κατακρατηθούν υπολείμματα από το προηγούμενο νερό. Ακόμα, το αποστειρωμένο νερό που φυλάσσεται σε αυτό, δεν παραμένει το ίδιο καυτό. Στη χλιαρή θερμοκρασία που διατηρείται μέσα στο θερμός, εύκολα αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και παύει πια να είναι αποστειρωμένο.
 • Να μην σιτίζονται τα βρέφη ξαπλωμένα. Υπάρχουν οι κίνδυνοι της πνιγμονής και της ωτίτιδας. Η δεύτερη προκαλείται από εισροή γάλακτος στην ευσταχιανή σάλπιγγα και από εκεί στο μέσο αυτί.
 • Χρειάζεται προσοχή στο μέγεθος της οπής της θηλής. Εάν η οπή είναι μεγάλη, το παιδί “πνίγεται” κατά τη διάρκεια της σίτισης. Εάν η οπή είναι μικρή, κουράζεται, σταματάει, κλαίει, δεν χορταίνει, δεν παίρνει βάρος.
 • Οι ανατομικές θηλές έχουν την οπή από τη μία πλευρά. Όταν προσφέρεται το μπιμπερό στο μωρό, η οπή πρέπει να τοποθετείται προς τα κάτω, μέχρι την ηλικία των 2 μηνών, γιατί με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζει τη ροή του γάλακτος μόνο του, με τη γλώσσα του. Μετά την ηλικία αυτή, η οπή πρέπει να στρέφεται προς τα πάνω.
 • Εάν το βρέφος στραγγίζει όλο το μπιμπερό, σημαίνει ότι πεινάει και άλλο. Αυξήστε κατά 30 ml το γάλα ή και περισσότερο αν χρειαστεί, ώστε πάντα να περισσεύει λίγο (10-20 ml).
 • Όταν τελειώσει το γεύμα, το βρέφος πρέπει να κρατηθεί όρθιο στον ώμο ή καθιστό στην αγκαλιά, ώσπου να αποβάλει τον αέρα που πέρασε στο στομάχι του κατά τη διάρκεια της σίτισης ή για 15 λεπτά.
 • Τις πρώτες 30-40 ημέρες, το νεογνό θα πρέπει να αφυπνίζεται, εφόσον δεν ξυπνάει μόνο του για να φάει μετά τις 3 ώρες, ακόμη και τη νύχτα. Μετά την ηλικία αυτή, δεν παρεμβαίνουμε στο νυχτερινό ύπνο και του επιτρέπουμε να ξυπνήσει μόνο του για να φάει.
 • Νερό ή άλλα αφεψήματα δεν χρειάζονται, μέχρι να αρχίσουν να προστίθενται στο διαιτολόγιό του στερεές τροφές. Το βρέφος λαμβάνει το νερό που του χρειάζεται με τον θηλασμό, ή το ξένο

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies