Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Σήμερα ψωνίζουμε βιολογικά τρόφιμα!

Σήμερα ψωνίζουμε βιολογικά τρόφιμα!

από kmir

viologikaΠριν σπεύσετε να… προδώσετε τα αγαπημένα σας προϊόντα, δείτε προσεκτικά τι μας απάντησε η κα Παναγιώτα Μίαρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, και αποφασίστε με κριτικό πνεύμα τι θα εντάξετε στο ημερήσιο διαιτολόγιο του παιδιού σας.

Επιμέλεια: Βασιλική Ξανθού

Οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε τροφές άλλοτε υψηλής θρεπτικής αξίας και άλλοτε χαμηλής θρεπτικής αξίας, αγνοώντας τις συνέπειες του τρόπου διατροφής μας και των παιδιών μας. Κάποιοι από εμάς ερευνάμε εναλλακτικές πηγές τροφής καλύτερης ποιότητας, κάποιοι από εμάς έχουμε ακούσει συμβουλές από γνωστούς και φίλους για θέματα διατροφής, διαβάζουμε πληροφορίες που μας δίνουν τα περιοδικά, ακούμε και βλέπουμε ειδικούς στην τηλεόραση και στα γραφεία τους, και κρεμόμαστε από τα χείλη τους περιμένοντας να ακούσουμε για κάποια μαγική συνταγή, κάποια μαγική τροφή απαλλαγμένη από χημικά πρόσθετα, φάρμακα και συντηρητικά. Η ευαισθησία μας για την ασφάλεια της τροφής που δίνουμε στα παιδιά μας, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, έστρεψε το ενδιαφέρον μας τον τελευταίο καιρό στην κατανάλωση βιολογικών τροφίμων.

Αρχικά, να εξηγήσουμε τι είναι τα βιολογικά τρόφιμα.

Με τον όρο βιολογικά προϊόντα αναφερόμαστε σε εκείνα τα τρόφιμα που προέρχονται από βιολογική γεωργία και βιολογική κτηνοτροφία.

Η βιολογική γεωργία ασχολείται με την καλλιέργεια των φυτών με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Συνεπώς, υπάρχουν λύσεις που επιτρέπουν την ανάπτυξη και προστασία καλλιεργειών με φυσικές μεθόδους, όπως η πολυκαλλιέργεια, η επιλογή ποικιλίας, οι αμειψισπορές, η καλλιέργεια του εδάφους, το κλάδεμα και άλλα.

Η βιολογική κτηνοτροφία ασχολείται με την εκτροφή των ζώων, χωρίς γενετική τροποποίηση και χρήση ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη των ζώων. Επιπλέον, διασφαλίζεται η καλύτερη διαβίωση των ζώων με τη χρησιμοποίηση φυσικών ζωοτροφών.

Τι σημαίνει η ένδειξη «προϊόν βιολογικής καλλιέργειας σε μεταβατικό στάδιο»;

Ορισμένες καλλιέργειες βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο μετατροπής τους από εντατικοποιημένες χημικές σε βιολογικές. Για να απαλλαγεί το έδαφος από τα υπολείμματα χημικών ουσιών χρειάζεται περίπου δύο χρόνια. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, πραγματοποιείται έλεγχος από τους οργανισμούς πιστοποίησης.

Πώς, όμως, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως τα προϊόντα αυτά είναι βιολογικά αγνά και υγιεινά, και δεν αποτελούν μία ακόμα μεγάλη κερδοφόρα απάτη;

Η απάντηση βρίσκεται πάνω στα προϊόντα, τα οποία, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οφείλουν να έχουν ειδική σήμανση, η οποία μας δίνει πληροφορίες που αφορούν την επιχείρηση που τα παράγει και είναι υπεύθυνη για τη συσκευασία και την εμπορία τους, θα δίνει κωδικό πιστοποίησης, θα αναγράφει το όνομα του υπεύθυνου φορέα πιστοποίησης και την ένδειξη ότι είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας ή κτηνοτροφίας.

Γιατί τα προϊόντα αυτά είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά;

Για 3 λόγους:

– οι μέθοδοι παραγωγής τους είναι πιο δαπανηρές,

– η απόδοση των βιολογικών καλλιεργειών είναι μικρή, διότι η καλλιέργεια γίνεται όχι με γρήγορους ρυθμούς όπως η συμβατική, αλλά με φυσιολογικούς ρυθμούς, και έτσι εξηγείται το γεγονός ότι δεν υπάρχει και το φαινόμενο της υπερπαραγωγής,

– στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη ανεπτυγμένη, με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Μία ακόμα ερώτηση που προκύπτει, είναι ποια τρόφιμα θεωρούνται βιολογικά;

Υπάρχει ολόκληρη γκάμα βιολογικών τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, φρυγανιές, μπισκότα, επιδόρπια και παιδικά τρόφιμα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies