Αρχική Είμαι ΈγκυοςΣεξουαλικότητα Σεξ στην κύηση: όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Σεξ στην κύηση: όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

από kmir

sex-egkyos-1Η εγκυμοσύνη είναι μια μεγάλη περίοδος της ζωής μας, που κρατάει περίπου 9 μήνες. Το σώμα μας αλλάζει, αλλά μαζί του αλλάζουμε και εμείς.

Αλλάζει η ψυχολογία μας, τα γούστα μας, οι συνήθειές μας, αλλά και η σχέση μας με τον σύντροφό μας. Η ερωτική μας ζωή είναι το πρώτο «θύμα» των ορμονικών διαταραχών αυτής της περιόδου. Η ανασφάλεια για το σώμα μας, προσωπικές φοβίες αλλά και τυχόν προβλήματα στην κύηση μας απομακρύνουν από τον σύντροφό μας. Τελικά το σεξ είναι ο απαγορευμένος καρπός της εγκυμοσύνης;

Επιμέλεια: Δήμητρα Μαυρίδου, με τη συνεργασία της δρος Ευθυμίας Κουτρουμπή, μαιευτήρος-χειρουργού γυναικολόγου, και της Τζίνας Χονδρού, ψυχολόγου-συμβούλου Οικογένειας

Τι ισχύει από ιατρική πλευρά;

Ανεξαρτήτως αν έχετε την επιθυμία για σεξ ή όχι, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε αν και σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη. Η κα Κουτρουμπή επισημαίνει ότι: «Το ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί θα βρει πολλές πληροφορίες  για τη σύλληψη και την έναρξη των επαφών μετά τον τοκετό, αλλά το θέμα σεξ στην κύηση δεν αναφέρεται συχνά, ίσως γιατί η κουλτούρα μας προσπαθεί να αποσυνδέσει τις μέλλουσες μητέρες από τη σεξουαλικότητά τους. Γενικά φαίνεται ότι το θέμα  σεξ στην κύηση είναι κάτι που απασχολεί το ζευγάρι, και συχνά κατά τη διάρκεια των πρώτων επισκέψεων ρωτούν γι’ αυτό». Η απάντηση είναι θετική.

Το σεξ στη διάρκεια μιας φυσιολογικής κύησης επιτρέπεται

Φυσιολογική είναι μια κύηση χαμηλού κινδύνου για αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Όμως ακόμα κι αν το σεξ επιτρέπεται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στην επιθυμία ενός ζευγαριού στα διάφορα στάδια της κύησης, ενώ πολλές γυναίκες  με δυσφορία αντιμετωπίζουν το γεγονός να έχουν επαφές καθώς το σώμα τους αλλάζει. Γενικά το σεξ δεν θεωρείται ασφαλές με κάποιον σύντροφο που το σεξουαλικό ιστορικό του είναι γνωστό ή αν αυτός πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως έρπη των γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα, χλαμύδια ή HIV, γιατί αν υπάρξει μόλυνση, μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο με σοβαρές συνέπειες γι’ αυτό.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται

Αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου στην κύηση, είναι καλύτερα να αποφεύγονται οι επαφές.

Οι πιο κοινοί παράγοντες είναι:

1) Ιστορικό αποβολών.

2) Ιστορικό προηγούμενου πρόωρου τοκετού πριν από τις 37 εβδομάδες ή σημάδια πρόωρου τοκετού, όπως συσπάσεις της μήτρας.

3) Ανεξήγητη κολπική αιμόρροια.

4) Προδρομικός πλακούντας ή χαμηλή πρόσφυση πλακούντα.

5) Ανεπάρκεια τραχήλου, μια κατάσταση όπου ο τράχηλος ανοίγει και εξαλείφεται πρόωρα, αυξάνοντας την πιθανότητα να ξεκινήσει ο τοκετός ακόμα και στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

6) Προβλήματα της μήτρας, όπως ινομυώματα ή δίκερος μήτρα (εκ γενετής κατάσταση, όπου η μήτρα χωρίζεται από ένα διάφραγμα ή είναι δύο ξεχωριστά τμήματα, με συνέπεια να μην έχει αρκετό χώρο για το έμβρυο και, συνήθως, να ξεκινάει πρόωρος τοκετός).

7) Πολύδιμες κυήσεις (δίδυμα ή περισσότερα έμβρυα), όπου εξ ορισμού θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

8) «Πολύτιμες» κυήσεις που προέκυψαν μετά από χρόνια προσπαθειών, φυσικά ή με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μύθος και πραγματικότητα

Πολλοί σύζυγοι φοβούνται ότι κατά τη διείσδυση του πέους αυτό μπορεί να χτυπήσει το έμβρυο. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, γιατί το έμβρυο προστατεύεται από τον αμνιακό σάκο και από τα τοιχώματα της μήτρας και τον κλειστό τράχηλο. Επίσης, οι συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του οργασμού  είναι διαφορετικές από τις ωδίνες του τοκετού. Όμως το σπέρμα περιέχει ένα  ένζυμο που μπορεί να ενεργοποιήσει την έναρξη του τοκετού, ιδιαίτερα στις

τελειόμηνες κυήσεις, γι’ αυτό και πολλές φορές μετά τις 37 εβδομάδες συστήνεται στο ζευγάρι να έχει επαφές. Συνήθως, όμως, τα ζευγάρια το βρίσκουν άβολο. Οι γυναίκες γιατί τις απασχολεί περισσότερο ο επικείμενος τοκετός και η μητρότητα, και οι άνδρες γιατί αισθάνονται περίεργα με το αλλαγμένο σώμα της συντρόφου τους και γιατί φοβούνται ότι μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies