Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Σε ποια ηλικία μπορούμε να μιλήσουμε στο παιδί για το σεξ;

Σε ποια ηλικία μπορούμε να μιλήσουμε στο παιδί για το σεξ;

από kmir

ShyGirlΗ σεξουαλικότητα είναι μέρος της ζωής κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από την ηλικία. 

Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, μπορεί να χαζογελάει με τους φίλους του για τα «ιδιωτικά μέρη» του σώματος, να λέει «πρόστυχα» ανέκδοτα και να ψάχνει στα λεξικά για λέξεις ταμπού.

Της Παναγιώτας Κυπραίου, Ψυχοθεραπεύτριας- Συντονίστρια Σχολών Γονέων, www.psychotherapeia.net.gr

Η περιέργειά του είναι φυσιολογική και τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες έχουν απορίες. Όταν είναι έτοιμο να σας ρωτήσει, σαν γονείς χρειάζεται να είστε έτοιμοι να απαντήσετε.

Από πού να ξεκινήσετε…

Καθημερινά γεγονότα θα σας δώσουν πολλές ευκαιρίες να διδάξετε το παιδί για θέματα που σχετίζονται με το σεξ. Για παράδειγμα, το να μιλήσετε για τα μέρη του σώματος όταν το παιδί κάνει μπάνιο, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό απ’ ότι να μιλήσετε γι’ αυτό στο δείπνο. Μια εγκυμοσύνη ή μια γέννηση στην οικογένεια είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συζητήσετε για το πώς συλλαμβάνονται και πως γεννιούνται τα παιδιά.

Όταν βλέπετε τηλεόραση με το παιδί, είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να συζητήσετε σεξουαλικά θέματα.

Τέτοιες πρόσφορες στιγμές μπορεί να υπάρχουν οπουδήποτε: στα ψώνια, στο σινεμά ή και στο πάρκο. Χρησιμοποιήστε τις όταν συμβαίνουν. Δεν χρειάζεται να «βγάλετε λόγο». Καταρχήν δείτε τι ξέρει ήδη το παιδί. Αφήστε το να καθοδηγήσει τη συζήτηση με τις ερωτήσεις του.

Κάποια παιδιά μπορεί να μην ζητήσουν πληροφορίες αν πιστεύουν ότι δεν θα νιώθετε άνετα μ’ αυτό. Άλλα μπορεί να σας δοκιμάσουν κάνοντας ερωτήσεις που θα σας φέρουν σε αμηχανία. Μιλήστε ανοιχτά και δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να σας ρωτήσει οτιδήποτε.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies