Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Ραγάδες, κιρσοί και πανάδες: Υπάρχουν λύσεις

Ραγάδες, κιρσοί και πανάδες: Υπάρχουν λύσεις

από kmir

Ραγάδες, κιρσοί και πανάδες: Υπάρχουν λύσειςΝομίζω πώς κάθε γυναίκα, όταν μείνει έγκυος, εκτός από την χαρά για το παιδάκι που θα φέρει στον κόσμο, κατακλύζεται και από άγχος για τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα της.

Τα περιττά κιλά και πώς θα τα χάσει μετά την γέννα είναι ο πρώτος λόγος ανησυχίας. Έπεται το άγχος για τις ραγάδες, τις πανάδες, αλλά και την ευρυαγγεία που επιδεινώνονται σημαντικά κατά το 9μηνο της κύησης, ειδικά όταν υπάρχει και μια κληρονομική προδιάθεση. Αυτά είναι τα κακά νέα.

 

 

Της Δήμητρας Μαυρίδου σε συνεργασία με τον Βασίλειο Χρ. Κατσίμπουλα, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο

Τα καλά νέα είναι ότι με την βοήθεια της δερματολογίας, για όλα υπάρχει λύση. Με τη βοήθεια του δερματολόγου θα τις ανακαλύψουμε.

Όπως μας είπε ο κ. Κατσίμπουλας, « κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν ενδοκρινικές μεταβολές που έχουν εμφανείς επιπτώσεις στο δέρμα σας. Αυτές ενδέχεται να αφορούν προϋπάρχουσες δερματοπάθειες που είναι δυνατόν να επιδεινωθούν (πχ κιρσοί, φλεβίτιδα) κατά την κύηση. Μπορεί επίσης να αφορούν αλλοιώσεις που συμβαίνουν επάνω σε υγιές δέρμα (πχ μέλασμα ή ραγάδες). Οι αλλαγές που οφείλονται στην υπερβολική έκκριση ορμονών, όπως και την απότομη αυξομείωση του βάρους σας, υποχωρούν σε γενικές γραμμές μετά τον τοκετό και ο οργανισμός επανέρχεται σταδιακά στην προηγούμενη κατάσταση».

Παρόλα αυτά, κάποιες αλλαγές στο δέρμα σας ενδέχεται να μείνουν. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές και πώς θα τις αντιμετωπίσετε.

Mέλασμα ή πανάδες

Μια μεταβολή που γίνεται εύκολα αντιληπτή και από τρίτους είναι το μέλασμα, οι γνωστές πανάδες του δέρματος. Το μέλασμα οφείλεται στην κατά τόπους αυξημένη παραγωγή και κατακρατηση της χρωστικής ουσίας του δέρματος, της μελανίνης. Εμφανίζεται με τη μορφή καφέ ή σκούρων καφέ κηλίδων που εντοπίζονται κυρίως στο μέτωπο, τους κροτάφους, τα μάγουλα και το άνω χείλος. Μπορεί να υπάρξει θεραπεία μετά τον τοκετό. Η θεραπεία μπορεί να γίνει με τοπικές κρέμες που περιέχουν συνδυασμό υδροκινόνης με οξέα φρούτων αλλά και με χημικό πηλινγκ.

Ραγάδες ή ραβδώσεις

Άλλη δερματική μεταβολή που μπορεί να εμφανισθεί κατά τη διάρκεια της κύησης είναι οι ραγάδες ή ραβδώσεις. Οφείλονται στην αυξομείωση του βάρους αλλά και την «ποιότητα» του δέρματος όσον αφορά την ελαστικότητά του. Είναι επιμήκεις ή κυματοειδείς γραμμώσεις, παράλληλες και συνήθως συμμετρικές, που έχουν χρώμα ερυθροιώδες, οταν πρωτοεμφανιζονται, οποτε και η θεραπεια τους εχει καλυτερα αποτελεσματα, που μεταβάλλεται αργότερα σε λευκωπό. Εντοπίζονται συνήθως στην κοιλιά, το στήθος, τους γλουτούς, τους μηρούς και στο εσωτερικό των χεριών (βραχίονες).

Για την πρόληψή τους πιθανόν να κάνατε ουκ ολίγες επαλείψεις με τις κατάλληλες κρέμες στις επίμαχες περιοχές. Συνισταται η ενημερωση σας απο τον δερματολογο σας πριν εμφανιστουν. Αν παρόλα αυτά δεν αποφύγατε την εμφάνισή τους, τότε μπορείτε να καταφύγετε σε πιο δραστικές μεθόδους μετά τον τοκετό, όπως είναι οι ακτίνες λέιζερ. Εφαρμόζονται τόσο οι ακτίνες λέιζερ όσο και η δερματοαπόξεση με ηλεκτροκίνητο τροχό με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα και εφαρμογη τοπικων κρεμων που συνιστωνται απο τον δερματολογο σας και παρασκευαζονται στο φαρμακειο. Συγκεκριμένα, με τη χρήση ακτίνων λέιζερ επιτυγχάνεται η ανανέωση του δέρματος στο σημείο όπου εμφανίζονται οι ραγάδες, έτσι ώστε να φαίνονται στο εξής λιγότερο, ή και καθόλου.

Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι χρειάζεται προσεκτική χρήση των ακτίνων διότι οι ραγάδες είναι επιφανειακά ανοίγματα του δέρματος και υπάρχει κίνδυνος από τη μη σωστή χρήση να προκληθούν τραύματα στο δέρμα.

Ευρυαγγείες και κιρσοί

Εμφανίζονται κυρίως στα πόδια και η κυριότερη αιτία τους είναι η κληρονομικότητα. Η εγκυμοσύνη όμως επιτείνει τα συμπτώματά τους. Έτσι, είναι πιθανό να δείτε το δέρμα σας κατά τους μήνες της κύησης να αποκτά ολοένα περισσότερα ενοχλητικά αγγεία διότι καθώς μεγαλώνει η μήτρα, πιέζονται οι φλέβες της πυέλου και επιβραδύνεται η ροή του αίματος από τα πόδια στην καρδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται το αίμα στις φλέβες των ποδιών και αυτά να φουσκώνουν. Σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται ως ένα πρόβλημα χωρίς επακόλουθα καθώς υποχωρεί μετά τη γέννηση του παιδιού -αν και μπορεί να επανεμφανισθεί σε μια επόμενη κύηση.

Δίνει το παρών αρχικά με ερεθισμό, φαγούρα ή πόνο, ενώ αργότερα οι φλέβες των ποδιών αποκτούν βυσσινιά απόχρωση. Το καλύτερο είναι να έχετε προλάβει την εμφάνισή τους. Αλλά και με τη χρήση ακτίνων λέιζερ μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η εξαφάνισή τους. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας μπορεί να φτάσει έως και 80%. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μπορείτε να επαναπαυτείτε. Χρειάζεται να είστε προσεκτική και μετά την επέμβαση διότι η αυξομείωση του βάρους, η καθιστική ζωή αλλά και το αντίθετο, η συνεχής ορθοστασία και τέλος, η έκθεση στον ήλιο προκαλούν την προοδευτική επανεμφάνιση των κιρσών.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies