Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Πώς θα καταλάβω πως είμαι σε τοκετό;

Πώς θα καταλάβω πως είμαι σε τοκετό;

από kmir

anwdynos toketosΗ αναγνώριση της έναρξης του αυτόματου φυσιολογικού τοκετού δεν είναι πάντα εύκολη.

Συνήθως η έγκυος γυναίκα από μόνη της είναι αυτή που θα διαγνώσει την έναρξη του τοκετού της.

Κατερίνα Γεωργακούλα, μαία, www.aquabirth.gr

Πολλές γυναίκες μαζί με τους συντρόφους τους φοβούνται την περίπτωση ενός γρήγορου τοκετού που ως αποτέλεσμα θα έχει μια γέννα χωρίς βοήθεια.

Η παρακολούθηση μαθημάτων προετοιμασίας, πριν την εγκυμοσύνη ή γενικότερα η σωστή ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας άμεσα σχετιζόμενους με τον τοκετό, θα βοηθήσει τα ζευγάρια να αναγνωρίσουν την έναρξη του τοκετού.

Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ενήμερες πως μοιάζει μια «επίδειξη» και να ξέρουν πως στην προχωρημένη εγκυμοσύνη οι κολπικές εκκρίσεις είναι αυξημένες αλλά δεν πρέπει να είναι αιματοβαμμένες.

Μία «επίδειξη» στην αρχή του τοκετού ή πριν την έναρξη του τοκετού είναι πολύ συχνή και περιέχει την αποβολή ενός βύσματος, από βλέννα αναμειγμένο με μικρή ποσότητα αίματος τότε ο τοκετός ίσως είναι επικείμενος ή ήδη σε εξέλιξη.

Γυναίκες που έχουν εξεταστεί κολπικά σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι ίσως δουν στο εσώρουχο τους κάποια μικρή απώλεια αίματος μετά την εξέταση.

Οι Braxton Hicks ή αλλιώς οι λεγόμενες προπαρασκευαστικές συστολές είναι περισσότερο αισθητές σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και κάποιες γυναίκες τις βιώνουν ως οδυνηρές συστολές.

Συνήθως είναι ακανόνιστες ή η τακτικότητα τους δεν διατηρείται για πολύ ώρα. Σπάνια διαρκούν παραπάνω από 1′.

Στον ‘πραγματικό’ τοκετό οι συστολές εμφανίζονται με ρυθμικότητα και τακτικότητα και συνήθως αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα όσο ο χρόνος περνάει.

Όταν η έγκυος αισθανθεί για πρώτη φορά τις συστολές μπορεί να νιώσει μόνο οσφυαλγία αλλά αν τοποθετήσει το χέρι της πάνω στην κοιλιά της ίσως να αντιληφθεί ταυτόχρονα την μήτρα της να σκληραίνει.

Οι συστολές συχνά είναι σύντομες διαρκούν 30-40” και από τη μια ως την επόμενη μεσολαβούν γύρω στα 30′. Αν η εγκυμοσύνη σας είναι χαμηλού κινδύνου, χωρίς προβλήματα και αναμένεται μια φυσιολογική γέννα, η μαία σας θα σας συμβουλέψει να μείνετε σπίτι, συνεχίζοντας να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, να τρώτε και να είστε ενεργές και όρθιες.

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να είναι κάποιος σίγουρος εάν ή όχι τα νερά έχουν σπάσει αυτόματα πριν τον τοκετό ή στην αρχή του τοκετού.

Η έγκυος ίσως βιώσει σε κάποιο βαθμό ακράτεια άγχος, έτσι ίσως να μην είναι σίγουρη αν είναι αμνιακό υγρό ή ούρα. Αν υπάρχει αμφιβολία, η γυναίκα πρέπει να επικοινωνήσει με την μαία ή τον μαιευτήρα της και να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα της παρέχουν.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies