Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Πως θα καταλάβετε ότι ξεκινάει ο τοκετός;

Πως θα καταλάβετε ότι ξεκινάει ο τοκετός;

από kmir

enohliseis egkymosynhΔεν υπάρχει περίπτωση να μπερδέψετε τα σημάδια του τοκετού όταν ξεκινήσει, αλλά εάν έχετε αμφιβολίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό, το νοσοκομείο ή τη μαία σας για να ζητήσετε συμβουλή.

Του Στέφανου Χανδακά, μαιευτήρα-γυναικολόγου

Σημάδια ότι ξεκινάει ο τοκετός:

Τακτικές συσπάσεις – Νιώθετε συσπάσεις (συσπάσεις του Μπράξτον Χίκς, όπου η κοιλιά σας σφίγγει και μετά χαλαρώνει) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τώρα τελευταία, νιώθετε τις συσπάσεις πιο έντονα. Όταν ξεκινήσουν να έρχονται πιο τακτικά, διαρκούν πάνω από 30 δευτερόλεπτα και είναι πιο έντονες, μπορεί να έχει ξεκινήσει ο τοκετός. Σταδιακά, θα κρατάνε περισσότερο, θα είναι ακόμα πιο έντονες και πιο συχνές.

Άλλα σημάδια τοκετού:

Μπορεί να έχετε και μπορεί να μην έχετε τα παρακάτω σημάδια:

-Πόνος μέσης ή φαγούρα, αυτή η αίσθηση που νιώθετε όταν έχετε περίοδο,

-Κολπικό Έκκριμα (‘show’) – είτε πριν ξεκινήσει ο τοκετός ή κατά τα πρώιμα στάδια του τοκετού, το «πώμα» της βλεννογόνου του τραχήλου, που βοηθούσε στο κλείσιμο της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη, φεύγει και βγαίνει από τον κόλπο.

Αυτή η μικρή ποσότητα ροζ ουσία της βλεννογόνου ονομάζεται έκκριμα – δεν χάνετε πολύ αίμα με το έκκριμα. Εάν χάνετε περισσότερο αίμα, τότε αυτό είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, για αυτό τηλεφωνήστε στον γιατρό ή στη μαία σας αμέσως.

-Σπάνε τα νερά – η σακούλα του νερού μέσα στην οποία επιπλέει το μωρό μπορεί να σπάσει πριν ξεκινήσει ο τοκετός, μπορείτε να έχετε μια σερβιέτα, (όχι ταμπόν) πρόχειρη εάν βρίσκεστε έξω και να τοποθετήσετε ένα πλαστικό σεντόνι στο κρεβάτι.

Εάν σπάσουν τα νερά πριν ξεκινήσει ο τοκετός, θα νιώσετε μια ροή από τον κόλπο ή ένα ξαφνικό ξέσπασμα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Τηλεφωνήστε στο γιατρό σας όπου θα σας συμβουλέψουν να πάτε κατευθείαν στο νοσοκομείο.

-Ναυτία και εμετοί

-Διάρροια

Εάν ξεκινήσει νωρίς ο τοκετός…

Καμιά φορά, ο τοκετός ξεκινά νωρίς, μπορεί και πριν τις 24 εβδομάδες. Εάν συμβεί αυτό, τότε επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας και το νοσοκομείο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies