Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Πως θα αρχίσω να ταΐζω το μωρό μου;

Πως θα αρχίσω να ταΐζω το μωρό μου;

από kmir

mwro taismaΜην αγχώνεστε! Έτσι και αλλιώς τους πρώτους μήνες η βασική τροφή του βρέφους παραμένει το γάλα.

Του Νίκου Βαράκη, παιδίατρου, www.paidiatre.gr

Ακόμα όμως και στο 2ο 6μηνο το 50% των θερμίδων το παίρνει από το γάλα. Σταδιακά θα αντικαταστήσουμε, στην αρχή ένα γεύμα και στην πορεία περισσότερα, με στερεή τροφή.

Όταν νομίζετε ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για την καινούρια τροφή, εκεί λίγο πριν ή λίγο μετά από την ολοκλήρωση του 6ου μήνα, επιλέξτε μια ώρα της ημέρας που θα είναι ξεκούραστο, ευδιάθετο και θα πεινάει αρκετά –όχι όμως υπερβολικά.

Καλή ιδέα είναι το «δεκατιανό». Στην αρχή μπορείτε να το αφήσετε να πιει λίγο από το συνηθισμένο του γάλα, ειδικά εάν δεν προλάβατε τα ήπια σημάδια και ο πρωταγωνιστής μας μοιάζει να πεινά πολύ, τότε δεν θα είναι συνεργάσιμος.

Τοποθετείστε το σε κάθισμα έτσι ώστε να αισθάνεται άνετα και δώστε του να κρατάει κάτι σχετικό με το φαγητό π.χ. ένα παιδικό κουτάλι – έτσι δε θα προσπαθεί συνέχεια να αρπάξει το κουτάλι με το οποίο εσείς προσπαθείτε να το ταΐσετε!

Τοποθετείστε το κουτάλι κοντά στο στόμα του μωρού και αφήστε το να μυρίσει και να δοκιμάσει τη γεύση της κρέμας.

Μην εκπλαγείτε αν οι πρώτες κουταλιές καταλήξουν έξω από το στόμα του. Περιμένετε λίγο και ξαναδοκιμάστε.

Προσπαθήστε να αδειάζετε το κουτάλι προς το πίσω μέρος της γλώσσας, ώστε στην προσπάθεια που κάνει να σπρώξει με την γλώσσα, στην ουσία σιγά-σιγά να καταπίνει.

Στόχος την πρώτη μέρα είναι να φάει 2-3 κουταλιές κρέμας και προοδευτικά να αυξάνουμε την ποσότητα αυτή, μέχρις ότου σε 1 βδομάδα περίπου να μπορεί να φάει την ποσότητα που χρειάζεται, έτσι φροντίστε να δίνετε συμπλήρωμα με το συνηθισμένο του γάλα μέχρι να χορτάσει.

Αν τώρα, ο πρωταγωνιστής μας θέλει να φάει όλη την κρέμα δεν υπάρχει λόγος να του την στερήσουμε, απλά αυτός δεν είναι ο κανόνας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies