Αρχική Μωρό 0-2Βρεφική Περιποίηση Πώς πρέπει να κρατάμε το μωρό;

Πώς πρέπει να κρατάμε το μωρό;

από kmir

Surprised-babyΟι νέοι γονείς αναγνωρίζονται από τον τρόπο που κρατάνε το μωρό τους. Νομίζουν ότι είναι εύθραυστο και έχουν πρόβλημα πώς θα το αγγίξουν και πώς θα το πιάσουν.

Βασικός κανόνας είναι ότι το μωρό είναι ανθεκτικό και ελαστικό πολύ περισσότερο από τους ενήλικες, ώστε και αν ακόμα σας πέσει στο δάπεδο δεν πρόκειται να πάθει τίποτα. Θα πρέπει εσείς να είστε άνετοι, να πιάνετε όπως θέλετε το μωρό και να δείχνετε αυτοπεποίθηση.

Αν κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας σαν ξένο σώμα, αυτό αισθάνεται τον δισταγμό σας και ανησυχεί για το τι θα επακολουθήσει.

Για να πάρετε αγκαλιά το μωρό σας, κάνετε τις εξής κινήσεις:

Α) Σκύψτε πάνω από το ξαπλωμένο ανάσκελα μωρό σας

Β) τοποθετήστε το αριστερό σας χέρι κάτω από το λαιμό και το κεφάλι του.

Γ) τοποθετήστε το δεξιό σας χέρι κάτω από τον ποπό του.

Δ) Ανασηκώστε το μωρό σας κρατώντας το βάρος του στα χέρια σας, ενώ ταυτοχρόνως ανασηκωθείτε κι εσείς (ισιώστε το σώμα σας) και φέρτε το μωρό στο στήθος σας, χαμηλώνοντας το αριστερό σας χέρι στην πλάτη του, ώστε το κεφάλι του να στηρίζεται στον πήχη σας. Αν θέλετε, ενώνετε τα χέρια σας.

Η καλύτερη απόσταση του μωρού από το πρόσωπό σας είναι 20-25 εκατοστά, για να μπορεί να εστιάζει το βλέμμα του στο πρόσωπό σας.

Όταν αποφασίσετε να το βάλετε στο κρεβάτι του, φροντίστε να στηρίζετε το κεφαλάκι του _ και όταν το ακουμπήσετε στο κρεβάτι, τραβήξτε ελαφρά το χέρι σας κάτω από το σώμα του μωρού σας.

Μετά τον πρώτο μήνα που αρχίζει να ελέγχει ελαφρά το κεφαλάκι του (δυναμώνουν οι αυχενικοί μυς), σε πολλά μωρά αρέσει να στηρίζουν τα ποδαράκια τους ανοιχτά στον γοφό σας.

Θα πρέπει, αν προτιμάτε αυτή τη θέση, να το στηρίζετε και στους δύο γοφούς σας, για να μην έχετε εσείς προβλήματα με την πλάτη σας.

 

Ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος είναι καθηγητής Παιδιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, διευθυντής Νοσοκομείου «ΙΑΣΩ Παίδων»

ygeia.tanea.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies