Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Πώς να χειριστείτε τα ξεσπάσματα του;

Πώς να χειριστείτε τα ξεσπάσματα του;

από kmir

WinterBabyΈχοντας ένα μικρό παιδί θα νιώσετε κάποια στιγμή ταπείνωση.

Αν έχετε φίλους ή τα αδέλφια που είχαν παιδιά πριν κάνατε, ίσως έχετε δει σκηνές ντροπής όπως εκρήξεις θυμού και επιθετικές ενέργειες που μπορεί σιωπηλά να ορκιστήκατε ότι κανένα παιδί σας δεν θα κάνει ποτέ.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Όλα τα παιδιά, ακόμα και το πιο ήσυχο και συνεργάσιμο, ενεργούν κάποια στιγμή παράλογα για την περίσταση. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας κάθε στιγμή της ημέρας.

Στους 16 μήνες, ένα μικρό παιδί εξακολουθεί να λειτουργεί σχεδόν σε κάθε ώθηση και θα χρειαστούν χρόνια καθοδήγηση από εσάς, πριν αποκτήσει αρκετό αυτοέλεγχο για να συμπεριφέρεται σωστά σε κάθε ή σχεδόν σε κάθε κατάσταση.

Δεδομένου ότι ένα 16 μηνών παιδί εξακολουθεί να πιστεύει ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτό, θα μπορούσε να σας βοηθήσει, να σκεφτείτε τα ξεσπάσματα του ως παραστάσεις.

Εάν δεν έχουν κοινό, πιθανότατα θα σταματήσει η εκτέλεση, επομένως όποτε είναι δυνατόν (δηλαδή, αν είναι σε ένα ασφαλές περιβάλλον και δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή οποιονδήποτε άλλο) και μπορείτε να φύγετε. Αν σας ακολουθεί, τον βάζετε σε ένα time-out για ένα έως δύο λεπτά.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Εάν το παιδί σας έχει αρχίσει τα ξεσπάσματα ( έχει αρχίσει να ρίχνει γροθιές και να χαλάει τα παιχνίδια), μπορεί να σας βοηθήσει να ασχοληθείτε με αρνητική συμπεριφορά του, αν καταλαβαίνετε ότι αυτές οι ωθήσεις είναι υγιείς και φυσιολογικές. Είναι ανθρώπινο να έχουμε συναισθήματα επιθετικότητας και θυμό αλλά η διαφορά ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας είναι ότι έχετε μάθει να αντιμάχεστε, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Εάν το παιδί σας χτυπά, δαγκώνει, ρίχνει αντικείμενα ή επιτίθεται με άλλους ακατάλληλους τρόπους, είναι η εργασία σας για να πάρετε τον έλεγχο γι ‘αυτόν και να το βοηθήσετε να αναπτύξει την αυτοπειθαρχία που χρειάζεται ώστε να εκφράσει τα συναισθήματά του με ασφαλέστερους τρόπους.

Τα μικρά παιδιά ζουν έντονα, αγαπούν έντονα, παίζουν έξω και έχουν έντονα συναισθήματα. Όταν ετοιμάζονται να έχουν συναισθηματικό ξέσπασμα, μπορεί να το σηματοδοτούν κάνοντας κάτι που ξέρουν ότι θα το σταματήσετε, όπως το τράβηγμα των μαλλιών ενός άλλου παιδιού ή βρίσκουν μια μικρή αφορμή όπως ένα σπασμένο μπισκότο, ως ” η τελευταία σταγόνα” που ξεχείλισε το ποτήρι τους, έτσι ώστε μπορούν να ξεσπάσουν.

Μπορείτε ήρεμα να πείτε, ” Όχι , δεν μπορώ να σε αφήσω να τραβήξεις τα μαλλιά της Μαρίας” και κρατήστε το μακριά από αυτήν. Θα χρησιμοποιήσει αυτό το όριο να εναντιωθεί ώστε να μπορεί να έχει το ξέσπασμα που θα καθαρίσει τα άσχημα συναισθήματά του, ώστε να μπορεί να πάρει να επανέλθει.

Άλλες εξελίξεις: Ήθη!

Το παιδί σας είναι έτοιμο να μάθει να λέει « τις μαγικές λέξεις» παρακαλώ και σας ευχαριστώ, τουλάχιστον κάποιες φορές. Δεν χρειάζεται να τον πιέσουμε να τα πει σε όλες τις περιπτώσεις, παρατηρούν πότε τα χρησιμοποιούν οι άλλοι και τις αντιδράσεις των μεγάλων που δείχνουν ευχαρίστηση όταν τα παιδιά τα χρησιμοποιούν.

Δεν είναι λογικό να περιμένουμε απο ένα 16 μηνών παιδί να λέει παρακαλώ και ευχαριστώ όλη την ώρα, αν του δώσετε όμως το καλό παράδειγμα, το παιδί σας θα ακολουθήσει. Πολλά από αυτά που μαθαίνουν τα παιδιά τα μαθαίνουν μέσω της μίμησης, είναι λογικό ότι το παιδί σας θα κάνει ότι κάνετε όταν πρόκειται για την εθιμοτυπία.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies