Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Πως θα κατανοήσει το παιδί ένα κείμενο;

Πως θα κατανοήσει το παιδί ένα κείμενο;

από kmir

agglika dyslexiaΈνα συχνό παράπονο που κάνουν τα παιδιά στους γονείς είναι ότι ενώ έχουν μελετήσει, όταν έρθει η στιγμή να γράψουν διαγώνισμα ή να εξεταστούν προφορικά στο μάθημα, έχουν ξεχάσει όσα διάβασαν.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Η δυσκολία αυτή πιθανόν να οφείλεται στο ότι το διάβασμα τους δεν ήταν μεθοδικό και δεν ακολούθησαν συγκεκριμένες τεχνικές και στρατηγικές.

5 απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε το παιδί του να κατανοήσει όσα διαβάζει:

Βοηθήστε το να αντιμετωπίσει τις δύσκολες λέξεις!

Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, το παιδί συναντάει πολλές άγνωστες λέξεις. Ζητήστε του να τις σημειώσει και εξηγήστε του τι σημαίνουν. Έπειτα ζητήστε του να ξαναδιαβάσει, από την αρχή, την πρόταση με την άγνωστη λέξη και να συνεχίσει την ανάγνωση του.

Ζητήστε του να διαβάζει αργά και δυνατά!

Όταν διαβάζουμε αργά και δυνατά κατανοούμε καλύτερα το κείμενο. Ζητήστε του να διαβάζει δυνατά τα κομμάτια τα οποία δυσκολεύεται να αφομοιώσει.

Υπογραμμίζετε με χρωματιστούς μαρκαδόρους!

Αγοράστε χρωματιστούς μαρκαδόρους, εκτυπώστε ένα κεφάλαιο από το βιβλίο και βάλτε το παιδί να υπογραμμίζει τις λέξεις που δυσκολεύεται να κατανοήσει. Χρησιμοποιείστε διαφορετικά χρώματα για να γίνει πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό για το παιδί.

Ζητήστε του να σας γράψει σε ένα φύλλο χαρτί!

Μόλις το παιδί σας ολοκληρώσει τη μελέτη του, δώστε του ένα φύλλο χαρτί και ζητήστε του να σας γράψει όσα διάβασε, περιληπτικά. Μόλις το κάνει αφήστε το να ξεκουραστεί. Επαναλάβετε κάθε φορά που τελειώνει ένα κεφάλαιο/ενότητα.

Συχνές επαναλήψεις!

Η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως! Παρόλο που μπορεί το παιδί σας να έχει αφομοιώσει σωστά όσα έχει διαβάσει έως τώρα, είναι καλό να του ζητάτε να κάνει συχνές επαναλήψεις.

Η συμβουλή του ειδικού…

Αξιοποιήστε τις ώρες της ημέρας όπου το παιδί σας αποδίδει καλύτερα και βοηθήστε το στο διάβασμα του. Τα παιδιά που έχουν δυσκολία στην κατανόηση κειμένου χρειάζονται πολύ χρόνο για να επεξεργαστούν την σχολική ύλη.

Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας καθυστερεί υπερβολικά να κατανοήσει ένα κείμενο, αυτό πιθανόν να είναι ένα σύμπτωμα μαθησιακών δυσκολιών ή δυσλεξίας και απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για αξιολόγηση ή συμβουλευτική οργάνωσης διαβάσματος.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies