Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Πώς να ταΐσω τα παιδιά μου το καλοκαίρι;

Πώς να ταΐσω τα παιδιά μου το καλοκαίρι;

από kmir

IceCreamGirlΤα παιδιά το καλοκαίρι….. ξεφαντώνουν. Γιατί, όχι άλλωστε;

Όλο το χειμώνα έχουν τις μαθηματικές και αθλητικές τους υποχρεώσεις και το καλοκαίρι για εκείνα είναι η περίοδος χάριτος.

Ξυπνάνε όποτε θέλουν, βλέπουν τηλεόραση όσο θέλουν και τρώνε ότι και όσο θέλουν.

Της Γρηγορίου Βασιλικής, MSc, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Διευθύντρια του Διαιτολογικού τμήματος, www.nutricenter.gr

Το καλοκαίρι είναι μεν μια περίοδος ξεκούρασης και χαλάρωσης για τα παιδιά, αλλά μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για τη μείωση ή την αύξηση βάρους τους.

Στη μείωση βάρους συνέπειες είναι το εξαντλητικό παιχνίδι στη θάλασσα ή τα απογευματινά σπορ με συνδυασμό τις ακανόνιστες ώρες γευμάτων και ακατάλληλες τροφές.

Στη αύξηση βάρους είναι όταν μειώνεται η φυσική δραστηριότητα σε σύγκριση με το χειμώνα και υπερκατανάλωση ακατάλληλων τροφών όπως τα παγωτά και τα γλυκά στα οποία έχουν αδυναμία τα παιδιά. Φυσικά υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε τη μία ή την άλλη συνέπεια αν φερθείτε έξυπνα χωρίς βέβαια και τα παιδιά να νοιώσουν ότι στερούνται τροφές.

Μην παραλείπετε το πρωινό του!
Ότι ώρα και αν ξυπνήσει το παιδί σας ετοιμάστε του ένα πλούσιο πρωινό, το οποίο θα απαρτίζεται από γάλα, δημητριακά και φρούτο. Τα πρωινό θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για το ξεκίνημα της ημέρας ρυθμίζοντας και την όρεξη του για το υπόλοιπο της ημέρας.
Υιοθετείστε τον κανόνα των 5 γευμάτων!

Επειδή είναι καλοκαίρι δεν χρειάζεται να ξεχνάτε να εφαρμόζετε τον κανόνα των 5 γευμάτων που είναι εξίσου σημαντικός για τις συνθήκες που επικρατούν κατά τους θερινούς μήνες. Τα γεύματα θα πρέπει να καταναλώνονται ανά 3 – 4 ώρες, με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζετε τα επίπεδα γλυκόζης να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί, και για τα παιδιά που έχουν έντονη δραστηριότητα το καλοκαίρι, εξασφαλίζοντας να έχουν ενέργεια όλη ημέρα να μην χάνουν βάρος, να μην μειώνεται ο μυϊκός ιστός και να έχουν την απαραίτητη πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά.
Όσο για τα παιδιά με μικρή έως καθόλου φυσική δραστηριότητα, ο κανόνας αυτός είναι ωφέλιμος διότι ρυθμίζεται η όρεξη των παιδιών αποφεύγοντας την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων που οδηγεί στην αύξηση βάρους.

Ναι στις βιταμίνες των φρούτων!
Προσπαθήστε το παιδί σας να καταναλώνει περίπου 4-5 φρούτα ημερησίως. Τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που είναι άκρως απαραίτητα για την ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη τους.

Επίσης λόγω της εφίδρωσης που παρατηρείται να αυξάνεται κατά τους 3 καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνονται και ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφικτή η κατανάλωση φρούτων από παιδιά. Ένας έξυπνος τρόπος για να δώσετε φρούτα στα παιδιά σας είναι να στύψετε χυμούς φρούτων, και να τους τοποθετήσετε σε ειδικά σκεύη για την κατάψυξη, με αυτόν τρόπο το παιδί νομίζει ότι τρώει γρανίτα.

Ποτέ γεύμα χωρίς σαλάτα!
Η κατανάλωση σαλάτας συνήθως δυσκολεύει τους γονείς. Τα λαχανικά είναι απαραίτητα όσο και τα φρούτα στην παιδική διατροφή. Ένας τρόπος για να δελεάσετε το παιδί να φάει λαχανικά είναι να τα κόψετε σε ωραία και παιχνιδιάρικα σχήματα ώστε το παιδί να βλέπει την κατανάλωση των λαχανικών ως παιχνίδι.
Τέλος μπορείτε να κάνετε τις σαλάτες πιο γευστικές προσθέτοντας ξηρούς καρπούς ή υγιεινές σως από βαλσάμικο και μέλι. Επίσης για βραδινό μπορείτε να δίνετε στο παιδί σας χωριάτικη σαλάτα με 1-2 παξιμαδάκια. Συνήθως είναι η πιο δημοφιλής στα παιδιά και μπορεί να θεωρηθεί ένα πλούσιο και ελαφρύ γεύμα για βράδυ.

Νερό…. Πολύ νερό!
Ο ανάγκες του οργανισμού σε νερό το καλοκαίρι αυξάνονται κατά πολύ. Ειδικά τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε νερό από εμάς αφού είναι σε περίοδο ανάπτυξης. Λόγω της θερμοκρασίας και αν συνδυάζεται και με έντονη φυσική δραστηριότητα, ο οργανισμός του παιδιού εφιδρώνετε και είναι επιτακτική ανάγκη να αναπληρωθούν οι ηλεκτρολύτες που απομακρύνθηκαν μέσω του ιδρώτα.

Επειδή το παιδί μπορεί να δηλώνει αντίσταση στην υπέρμετρη κατανάλωση νερού, μπορείτε να βάζετε μέσα παγάκια, τα οποία θα’ ναι από χυμούς φρούτων. Τα παγάκια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να βελτιώνουν τη γεύση και να δίνουν χρώμα στο νερό χωρίς η σύσταση του να υπόκεινται σε αλλοιώσεις. Το παιδί σας θα νομίζει ότι πίνει κάποιο ποτό που θα έχει ευχάριστη γεύση και χρώμα.

Καλοκαίρι… χωρίς γλυκά;
Τα παιδία το καλοκαίρι τρελαίνονται για παγωτά και δροσερά γλυκά. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να απαγορεύσετε στο παιδί σας να τρώει παγωτά και γλυκά ειδικά αν όλοι οι φίλοι του κάνουν το ίδιο. Μπορείτε όμως να μετριάσετε την κατανάλωση των τυποποιημένων και να φτιάνεται εσείς οι ίδιοι αυτά για τα παιδιά σας με πιο αγνά υλικά.

Βρείτε συνταγές παγωτών στο ιντερνέτ και διαλέξτε αυτή που έχει τα περισσότερα αγνά υλικά ή φτιάξτε frozen yogurt. Μπορείτε να φτιάξετε ζελέ με χυμό φρούτων και κομμάτια φρούτων ή μπορείτε να το συνδυάσετε με γιαούρτι που επίσης είναι θρεπτικό και απαραίτητο για την σκελετική ανάπτυξη των παιδιών, ώστε να μετριάζετε την κατανάλωση των τυποποιημένων.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies