Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Πως να επικοινωνείτε με το μωρό σας!

Πως να επικοινωνείτε με το μωρό σας!

από kmir

baby3Το τέλος του δρόμου είναι οι πρώτες λεξούλες του μωρού, συνήθως κοντά στα πρώτα του γενέθλια…

Του Στέλιου Παπαβέντση, παιδιάτρου ΜRCPCH DCH IBCLC

Ας μη μας παραπλανεί αυτό ωστόσο, το μικρό αρχίζει να μαθαίνει την επικοινωνία με τους ανθρώπους και τη γλωσσά πολύ νωρίτερα, από τις πρώτες ήδη μέρες της ζωής του.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κατακτήσει: πώς να σε κοιτάζει στο μάτια, πώς να σε παρακολουθεί, πώς να διαβάζει τις εκφράσεις στο πρόσωπο σου. Πώς να μεταφράζει διαφόρους ήχους και να τους δίνει νόημα – να γελάσει με τα κρωξίματα σου, να φοβάται από την πόρτα που κλείνει δυνατά, να ηρεμεί με απαλή μουσική. Πώς να περιμένει τη σειρά του για να απαντήσει με φωνούλα η κραυγή. Πώς να ερμηνεύει τον τόνο της φωνής σου – χιουμοριστικός, προστακτικός, βαριεστημένος, γλυκός.

Τι ήχους να κάνει για να προκαλέσει μια συγκεκριμένη σου αντίδραση. Πώς να μιμηθεί τη φωνή σου, τις γκριμάτσες σου. Σε αυτό το μαγικό ταξίδι των πρώτων μηνών της ζωής, οι γονείς διδάσκουν στα μωρά τις βασικές αρχές της επικοινωνίας, τα θεμέλια πάνω στα όποια θα χτιστή η πιο αναγνωρίσιμη από εμάς γλωσσά, με τις λέξεις και τις προτάσεις της.

Εδώ αρχίζει μια θαυμάσια αλληλεπίδραση, με ερώτο-απαντήσεις, ανταλλαγές, μιμήσεις και ολόκληρες συζητήσεις χωρίς λέξεις.

Μην υποεκτιμάτε αυτό το μέγιστο στάδιο στη γλωσσική ανάπτυξη, επειδή το μωρό δε “μιλάεί” ακόμα. Από ημερών κρατείστε το μωρό αγκαλιά, 30 εκατοστά από το πρόσωπο σας. Σας βλέπει, προτιμάει το πρόσωπο της μητέρας από οτιδήποτε άλλο και γνωρίζει τη φωνή της. Απαλή φωνή, απλοί ήχοι, ρίμες και νανούρισμα τα υλικά για τα -πολλά- όνειρα του.

Μιμηθείτε τις φωνούλες του, το βάβισμα του. Με αυτόν τον τρόπο, ότι εκφράζει αποκτά αξία. Όσο μεγαλώνει, συνεχίστε και επεκτείνετε τα ηχητικά παιχνίδια. Χρησιμοποιείστε άφθονη επανάληψη. Αν κάθε φορά που του αλλάζετε την πάνα λέτε “να τη η πάνα σου!”, σύντομα θα συνδέσει αυτό το ηχητικό σύνολο με τη συγκεκριμένη πράξη.

Δράξτε κάθε καθημερινή στιγμή για να “συνομιλήσετε” με το βρέφος σας: κατά την αλλαγή πάνας, στο φαγητό, στο μπάνιο, στο ριλάξ, στη βόλτα. Με τα μικρά παιδιά, όσα περισσότερα δίνεις, τόσα πιο πολλά εισπράττεις.

Πολλοί γονείς νιώθουν άβολα να μιλήσουν σε ένα μωρό που δε τους “μιλάεί” πίσω. Άλλοι πάλι, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρώτης επικοινωνίας αλλά χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις για να την επιτύχουν, διαβάζουν στο βρέφος ολόκληρα παραμύθια ή και συγγράμματα!

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πιο απλά: βεβαιωθείτε ότι έχετε την προσοχή του βρέφους, ότι είναι ήρεμο και δεκτικό για καινούργια ερεθίσματα. Κρατήστε το τόσο πιο κοντά στο πρόσωπο σας όσο πιο μικρό είναι.

Δώστε του χρόνο να σας παρατηρήσει. Κάντε άπλες μικρές φωνούλες, πειραματιζόμενοι με απλά μακρόσυρτα φωνήεντα, σύμφωνα όπως “σ”, “ψ”, συλλαβές, ερωτήσεις, διαφορετική χροιά και τόνο στη φωνή σας, πάντα ένα ερέθισμα τη φορά και περιμένετε όσο χρειάζεται δίνοντας προσοχή στην απάντηση του μωρού.

Η σιωπή και η παύση έχουν σημασία με τους ήχους σας. Κάντε του μια φωνούλα τη μια στιγμή, την επομένη μείνετε μπροστά του να το κοιτάτε κουνώντας τα χείλια σας, να του λέτε “πες μου εσύ τώρα”.

Φράσεις που ξεκινούν από ψηλά για να χαμηλώσουν ακόλουθα τον τόνο είναι γενικά κατευναστικές για το μικρό. Αντίθετα, ήχοι που εντείνονται ανεβαίνοντας σε υψηλό τόνο είναι ερωτηματικοί και προσφέρουν ερέθισμα.

Το μωρό, εκτός των ήχων, επεξεργάζεται και τις εκφράσεις του προσώπου σας, το σχήμα του στόματος σας, τη θέση της γλώσσας.

Αν το παρατηρήσετε καλύτερα θα δείτε να περνούν από το πρόσωπο του, μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα, αλλεπάλληλες, στιγμιαίες εκφράσεις, εναλλασσόμενα , φευγαλέα συναισθήματα και μιμήσεις, όλα εντελώς χαριτωμένα και απολαυστικά για εκείνον που έχει μάτια, χρόνο και δεξιότητες να τα παρατηρήσει.

Αν σας απαντήσει πίσω, μιμηθείτε κι εσείς με την σειρά σας τις γκριμάτσες του, το χασμουρητό του, τους ήχους του… με τον τρόπο αυτό ενισχύετε την επίγνωση του εαυτού του.

Το ενδιαφέρον είναι πως αυτοί οι απλοί κανόνες στην επικοινωνία με το παΐδι σας δεν είναι ειδικοί και ξεχωριστοί για τη βρεφική μόνο ηλικία.

Αν τους εφαρμόσετε σωστά από την αρχή και τους συνηθίσετε, δε θα χρειαστείτε να αλλάξετε πολλά στις συζητήσεις μαζί του αργότερα, κατά τη νηπιακή και την σχολική ηλικία.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies