Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Πώς να διδάξετε τη συγνώμη στα παιδιά!

Πώς να διδάξετε τη συγνώμη στα παιδιά!

από kmir

MotherBoy2Οι περισσότεροι άνθρωποι ενώ παραδέχονται ότι δεν είναι τέλειοι, συχνά δυσκολεύονται να ζητήσουν συγνώμη για κάποιο σφάλμα τους.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Αυτό συμβαίνει είτε επειδή φοβούνται την απόρριψη -σκέφτονται ότι μπορεί να ταπεινωθούν-, είτε επειδή απλά δεν τους αρέσει να παραδέχονται τα λάθη τους.

Γιατί πρέπει να διδάξετε τη συγνώμη!

Όταν κάποιος γίνεται γονέας δυσκολεύεται να κατανοήσει τη σημασία της συγνώμης για τα παιδιά. Θεωρούν ότι ως μεγαλύτεροι δεν χρειάζεται να απολογηθούν πόσο μάλλον να χρειαστεί να ζητήσουν συγνώμη. Πολλές φορές απαιτούν από τα παιδιά να μη φωνάζουν και να μη μιλάνε άσχημα ενώ είναι αρκετές οι φορές που τα κάνουν οι ίδιοι.

Εάν οι γονείς εκείνη τη στιγμή που κάνουν λάθος, ζητήσουν από τα παιδιά τους συγνώμη, θα τους μεταφέρουν αυτόματα την πεποίθηση και την αξία ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι μπορεί να σφάλουν κάποια στιγμή.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν ότι ζητώντας συγνώμη, αναλαμβάνουν τις ευθύνες και παραδέχονται τα σφάλματα τους. Κάνοντας οι γονείς το ίδιο διδάσκουν στα παιδιά τους να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πράξεις τους.

Συμβουλές για γονείς!

Οι γονείς οφείλουν να παραδέχονται τα σφάλματα τους και να ενισχύουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Να θυμούνται ότι ο στόχος τους δεν είναι να επικρατήσουν αλλά να καθοδηγήσουν σωστά τα παιδιά τους.

Οι ίδιοι μέσα από τη συγνώμη τους, λειτουργούν ως πρότυπα συμπεριφοράς και είναι απαραίτητη ώστε τα παιδιά να δεχτούν τις ατέλειες τους και να διδαχτούν ότι η απολογία είναι χαρακτηριστικό των δυνατών και όχι των αδύναμων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ενώ παραδέχονται ότι δεν είναι τέλειοι, συχνά δυσκολεύονται να ζητήσουν συγνώμη για κάποιο σφάλμα τους. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή φοβούνται την απόρριψη της, σκέφτονται ότι μπορεί να ταπεινωθούν, είτε επειδή απλά δεν τους αρέσει να παραδέχονται τα λάθη τους.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies