Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΨυχολογία Αυξήστε τη συναισθηματική νοημοσύνης σας!

Αυξήστε τη συναισθηματική νοημοσύνης σας!

από kmir

5. ΔΕ Λένε Συνέχεια «ναι».
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δε λένε «ναι» στον καθένα και το κάθε τι, ξέρουν δηλαδή να βάζουν όρια. Η οριοθέτηση είναι πολύ σημαντική, γιατί πρόκειται για την ικανότητα να μπορεί να πει κανείς «όχι» τόσο στον εαυτό του, όσο και στους άλλους. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν πότε πρέπει να πούνε «όχι» στον εαυτό τους και να μη φάνε ακόμα ένα κομμάτι γλυκό, και να μη κάνουν κοπάνα από το γυμναστήριο, να μη βγούνε ραντεβού με ένα εντελώς ακατάλληλο άτομο… Επίσης ξέρουν να πουν «όχι» στους άλλους και να μην αναλάβουν κάτι ακόμα στην εργασία τους ενώ δεν έχουν χρόνο, να μην υποκύψουν στην πίεση του παιδιού τους να του αγοράσουν κάτι ακόμα, στην πίεση ενός συγγενούς να πάνε σε ένα ακόμα οικογενειακό τραπέζι που θα καταλήξει σε καυγά…

Γνωρίζοντας πότε να πούνε «ναι» και πότε «όχι», οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν άγονται και φέρονται από τρίτους, δε καταπιέζονται και δεν έχουν μονίμως αμφιβολία και στεναχώρια για τις επιλογές τους.

6. ΔΕ Ζηλεύουν.
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δε ζηλεύουν τους άλλους, δεν υποφέρουν επειδή οι άλλοι έχουν κάτι που δεν έχουν οι ίδιοι, ούτε επιθυμούν να βρίσκονται στη θέση κάποιου άλλου και να έχουν τη ζωή του άλλου. Δε ζουν κάνοντας συγκρίσεις και βάζοντας διαρκώς τον εαυτό τους στη θέση του χαμένου, του αδικημένου, του κατώτερου. Αντιλαμβάνονται ότι όπως η δική τους ζωή έχει τα μειονεκτήματά της, έτσι και η ζωή κάποιου άλλου, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να δείχνει λαμπερή και υπέροχη έχει άλλα, διαφορετικά ή και παρόμοια μειονεκτήματα.

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αποδέχονται τη ζωή τους και διοχετεύουν θετική ενέργεια στο να την κάνουν καλύτερη, επενδύοντας όχι σε υλικά αγαθά αλλά σε σχέσεις, εμπειρίες, αξίες και ποιότητα.

7. ΔΕ Βασίζονται στους Άλλους για να Είναι Ευτυχισμένοι.
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους και χαρακτηρίζονται από ψυχική αυτάρκεια. Δεν περιμένουν τον έπαινο και τον καλό λόγο από τρίτους για να νιώσουν καλά για τον εαυτό τους και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους, επειδή οι ίδιοι ξέρουν την αξία τους και τις ικανότητές τους. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι επίσης δεν περιμένουν ότι θα έρθει κάποιος άλλος, σύντροφος, ή σύζυγος, ή παιδί, ή φίλος, που θα τους κάνει ευτυχισμένους.

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι παίρνουν την ευτυχία τους στα χέρια τους και δημιουργούν εσωτερικό πλούτο μέσα από τις σχέσεις τους, τα χόμπι και τις δραστηριότητές τους, την εργασία τους, τον τρόπο ζωής τους και έτσι δημιουργούν ισορροπία, ευεξία και ευτυχία.

8. ΔΕ Ζουν στο Παρελθόν.
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν ότι το να ζουν στο παρελθόν δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, αφού φέρνει μόνο αρνητικά συναισθήματα για το παρόν, καθήλωση σε προηγούμενες μέρες και καταστάσεις, και οδηγεί σε αδράνεια στο παρόν. Το να ζει κανείς στο παρελθόν συνήθως έχει δύο μορφές: (α) είτε να βλέπει όλα τα στραβά και ανάποδα του παρελθόντος, να κατηγορεί τους γονείς του ή πρόσωπα και καταστάσεις που συνέβαλαν στο αρνητικό αυτό παρελθόν είτε (β) να είναι στην ψυχική κατάσταση του «περασμένα μεγαλεία που θυμώντας τα να κλαις».

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ενώ θυμούνται το παρελθόν τους, επιλέγουν να ζήσουν στο παρόν, να πάρουν τη διάθεσή τους και τη ζωή τους στα χέρια τους και να κάνουν επιλογές ώστε να βρίσκουν λύσεις και ευχαρίστηση και να αισθάνονται ευγνωμοσύνη αλλά και αισιοδοξία, ώστε να είναι ευτυχισμένοι σήμερα.

9. ΔΕΝ Έχουν Αρνητικό Εσωτερικό Μονόλογο.
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν ότι οι αρνητικές σκέψεις και ο αρνητικός εσωτερικός μονόλογος δεν οδηγούν πουθενά. Ειδικά οι αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό, τύπου «Δεν αξίζω τίποτα», «Δεν θα τα καταφέρω», «Πάντα αποτυχαίνω», «Είμαι άσχημος/η», και τα ανάλογα, φρενάρουν τον άνθρωπο και δεν του επιτρέπουν να αξιοποιήσει τις δυνάμεις του και τα προτερήματά του.

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα ελαττώματα ή τις δυσκολίες που έχουν και προσπαθούν να στηρίξουν τον εαυτό τους, να αξιοποιήσουν τα προτερήματά τους και να εστιάσουν στα θετικά της ζωής και σε αυτά που μπορούν οι ίδιοι να κάνουν για να είναι ευτυχισμένοι.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies