Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΨυχολογία Αυξήστε τη συναισθηματική νοημοσύνης σας!

Αυξήστε τη συναισθηματική νοημοσύνης σας!

από kmir

Τα οφέλη της υψηλής Συναισθηματικής Νοημοσύνης:
Περισσότερη χαρά ζωής
Επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα
Καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις
Καλύτερος συναισθηματικός έλεγχος
Λιγότερο στρες και άγχος
Χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης

Αν θέλετε κι εσείς να αυξήσετε τον δείκτη Συναισθηματικής Νοημοσύνης σας, να τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε:

1. ΔΕΝ Ρίχνουν τις Ευθύνες τους σε Άλλους.
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν κατηγορούν τους άλλους για όσα συμβαίνουν στη δική τους ζωή. Πράγματι, οι άλλοι μπορεί να έχουν κάποιο ρόλο ή συμβολή –μικρότερη ή μεγαλύτερη- στο πώς είναι η ζωή μας σήμερα, αλλά το να τους κατηγορούμε και να σπαταλάμε την ενέργειά μας στο πώς και γιατί έφταιξαν δεν οδηγεί πουθενά. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αναγνωρίζουν το φταίξιμο και την υπαιτιότητα των άλλων, αλλά παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και κάνουν κινήσεις για να τη βελτιώσουν.

2. ΔΕ Εμπλέκονται Συναισθηματικά στις Ζωές και τα Προβλήματα των Άλλων.
Κλασικό παράδειγμα της ελληνικής οικογένειας: ο γιός επιλέγει τη σύντροφό του και η μητέρα, ο πατέρας, η γιαγιά, η θεία, κλπ κλαίνε και τον παρακαλάνε να αλλάξει γνώμη… Η κόρη επιλέγει να ζήσει μόνη της σε άλλο σπίτι και να εργαστεί εκτός της οικογενειακής επιχείρησης και όλη η οικογένεια πέφτει του θανατά και προσπαθεί να την μεταπείσει… Αυτό είναι ένα είδος συναισθηματικής εμπλοκής: όταν κανείς μπλέκει συναισθηματικά στα ζητήματα του άλλου, χωρίς να του έχει ζητηθεί και χωρίς να υπάρχει λόγος.
Άλλο παράδειγμα συναισθηματικής εμπλοκής είναι όταν ο συγγενής ή ο φίλος έχει πράγματι πρόβλημα και το άλλο άτομο εμπλέκεται στο πρόβλημα, το παίρνει πάνω του και γεμίζει με τον θυμό, τη στεναχώρια, την οργή του άλλου.

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δείχνουν ενσυναίσθηση, κατανοούν την οπτική γωνία του άλλου, συμμερίζονται τον πόνο του, δίνουν συμβουλές, αλλά δεν εμπλέκονται οι ίδιοι συναισθηματικά.

3. ΔΕΝ Παίρνουν το Ρόλο του Θύματος.
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δε παίρνουν το ρόλο τους θύματος, γκρινιάζοντας για την κακή τους τύχη, για τις αναποδιές και τις δυσκολίες που έχουν βρει μπροστά τους. Η νοοτροπία του θύματος περιλαμβάνει είτε συνεχόμενες διαμαρτυρίες και γκρίνια, είτε παθητικά επιθετική στάση (γκρίνια, απόσυρση, κατηγορίες προς τους άλλους και άστοχες ή κακές συμπεριφορές) είτε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα που έχει είναι ριζωμένα και άλυτα.

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ακόμα και όταν αδικηθούν, βρεθούν σε δύσκολη θέση, γίνουν «θύμα» κάποιου προσώπου ή κατάστασης, βρίσκουν κάποια λύση, τρόπο να ξεμπλέξουν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

4. ΔΕΝ Είναι Απαισιόδοξοι.
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν είναι απαισιόδοξοι και δε βλέπουν μονίμως προβλήματα, αρνητικά, ελαττώματα, δυσκολίες, και το ποτήρι μισοάδειο. Σαφώς και αντιλαμβάνονται τις όποιες δυσκολίες ή προβλήματα, όμως η τάση τους είναι να σκέφτονται με όρους πρόληψης ή επίλυσης μια δυσκολίας. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο και κάνουν ό,τι μπορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies