Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Θεραπεύστε το παιδί σας από τις ψείρες!

Θεραπεύστε το παιδί σας από τις ψείρες!

από kmir

kakosmiaΕάν βρείτε ψείρες ή κόνιδες στο κεφαλάκι του παιδιού σας, αρχικά μην πανικοβάλλεστε.

Η φθειρίαση είναι παγκόσμιο φαινόμενο και συμβαίνει και στις …καλύτερες οικογένειες.

Του Νίκου Βαράκη, παιδίατρου, www.paidiatre.gr

Σήμερα όμως διαθέτουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις απαλλαγής από το ενοχλητικό παράσιτο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες φθειροκτόνα σκευάσματα, ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία βρίσκουμε οδηγίες ακόμα και για σωστό ξεψείριασμα αλλά και για διάφορα αθώα γιατροσόφια που στην ουσία στηρίζουν την δράση τους στην πρόκληση ασφυξίας στις ψείρες ( άπλωμα ελαιόλαδου, βουτύρου, μαγιονέζας, βαζελίνης κ.λ.π.).

Γενικά για να ξεφορτωθείτε τις ψείρες ακολουθείστε τα παρακάτω:

Εάν θέλετε να αποφύγετε τα αντιφθειρικά φάρμακα ή το παιδί είναι πολύ μικρό(κάτω από 2χρονών) μια μέθοδος απομάκρυνσης των ψειρών από τα μαλλιά είναι το υγρό κτένισμα. Βρέχουμε τα μαλλιά του παιδιού και προσθέτουμε κάποιο λιπαντικό (μαλακτικό μαλλιών), ξύδι  (χρησιμοποιούμε 1/1ξύδι με νερό, γιατί το ξύδι έχει την ιδιότητα να διαλύει την κολλώδη ουσία που χρησιμοποιεί η ψείρα για να κολλήσει τις κόνιδες στα μαλλιά) ή ελαιόλαδο και κτενίζουμε όπως στο ξεψείριασμα για 15-30 λεπτά ανάλογα με το μήκος και το πάχος της τρίχας.

Επαναλαμβάνουμε κάθε 3-4 μέρες για 2 εβδομάδες από την τελευταία φορά που βρήκαμε ώριμη ψείρα. Η μέθοδος αυτή είναι χρονοβόρα και πρέπει να επαναλαμβάνεται για αρκετές εβδομάδες, είναι όμως πλήρως ασφαλής.

Στο φαρμακείο!

Στα φαρμακεία κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα σε διάφορες μορφές (σαμπουάν, λοσιόν, ζελέ, κρέμα κ.λ.π.) που περιέχουν φθειροκτόνες ουσίες και είναι αρκετά αποτελεσματικά. Οι κυριότερες χρησιμοποιούμενες ουσίες είναι οι πυρεθρίνες (Nix, Ivaliten, Sitem), το μαλαθείο  (Sicaril) και συνδυασμοί τους (Para- Plus).

Τα περισσότερα από αυτά σκοτώνουν μόνο τις ζωντανές ψείρες και δεν καταστρέφουν τα αυγά τους (κόνιδες). Έτσι, θα πρέπει να επαναλάβουμε τη θεραπεία μετά 7-10 μέρες(κάποιοι συνιστούν την 1η την 7η και την 14 μέρα ως πιο αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα) για να εξολοθρεύσουμε και τις νέες ψείρες που στο μεσοδιάστημα θα έχουν εκκολαφθεί. Αυτές οι ουσίες απορροφούνται ελάχιστα από το δέρμα, αλλά είναι φρόνιμο να μη τις χρησιμοποιούμε σε μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 2 χρόνων, αλλά και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης των κατασκευαστών.

Για τις περιπτώσεις των μικρότερων παιδιών αλλά και των εγκύων καθώς και των μανάδων που θηλάζουν, υπάρχουν αρκετές πιο φυσικές εναλλακτικές που στηρίζονται κυρίως σε προϊόντα όπως αιθέρια έλαια και φυτικά εκχυλίσματα (LiceFree Frezyderm, Itax DUCRAY, Apaisyl poux κ.α.).

Μετά την τοπική θεραπεία φορέστε στο παιδί καθαρά ρούχα και πλύνετε τα ρούχα που φορούσε, τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες σε ζεστό νερό 60ο C και στεγνώστε τα με ζεστό αέρα στο στεγνωτήριο (αν υπάρχει) για τουλάχιστον 20 λεπτά ή στον ήλιο για όσο γίνεται περισσότερο.

Πλύνετε με σχολαστικότητα και ζεστό νερό για τουλάχιστον 5 λεπτά οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποίησε το παιδί στη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών.

Αντικείμενα που δεν είναι δυνατόν να πλυθούν και θεωρούμε ότι το παιδί μας έχει χρησιμοποιήσει τα φυλάσσουμε κλεισμένα σε μια πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες (οι ζωντανές ώριμες ψείρες θα πεθάνουν σε 2 μέρες και οι κόνιδες θα εκκολαφθούν και θα πεθάνουν σε συνολικά 2 εβδομάδες).

Στη συνέχεια απλώς σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα πατώματα και έπιπλα, καθώς και τα καθίσματα του αυτοκινήτου.

Δε χρειάζεται να κάνουμε απολυμάνσεις στο σπίτι μας με ψεκασμούς.

Εξετάστε τα μαλλιά και το κεφάλι όλων των μελών της οικογένειας και θεραπεύστε όσους έχουν μολυνθεί.

Ενημερώστε το σχολείο του παιδιού. Μετά το υγρό κτένισμα ή την εφαρμογή της τοπικής φαρμακευτικής αγωγής το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.

Μη χρησιμοποιείτε ή ανταλλάσσετε χτένες, βούρτσες μαλλιών, καπέλα, σκούφους, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, παιχνίδια και γενικώς αντικείμενα που χρησιμοποιεί άτομο που έχει φθειρίαση του τριχωτού του κεφαλιού.

Εάν έχουμε κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με άτομο που έχει ψείρες πρέπει να υποβληθούμε σε θεραπεία

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies