Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Πώς μεγαλώνουν τα οστά του μωρού;

Πώς μεγαλώνουν τα οστά του μωρού;

από kmir

anagkes mwrouΌλα τα μακριά οστά του παιδιού σας είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με έναν και μόνο τρόπο…

Ένα σώμα που έχει το σχήμα σωλήνα και ονομάζεται διάφυση, ένα κεφάλι σε κάθε τελείωμα του που λέγεται επίφυση και ανάμεσα σε αυτά τα δύο ένα κομμάτι οστών που δεν είναι ακόμα συμπαγές και ονομάζεται χόνδρος ανάπτυξης.

Του Μάρκου Κέκκου, Παιδιάτρου

Με το πέρασμα των χρόνων, αυτό το υλικό αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται σκληρό μέχρι να επιτρέψει στα κόκαλα να μεγαλώσουν. Για να μεγαλώσει η διάμετρος του οστού, υποβάλλεται σε άλλη τεχνική: είναι καλυμμένο με μια μεμβράνη, η οποία βρίσκεται μέχρι και κάτω από τον εξωτερικό φλοιό του.

Αυτή τη μεμβράνη μπορεί να την κατασκευάσει μόνο του το κόκαλο. Χρόνο με το χρόνο, οι ειδικοί δοκιμάζουν ένα νέο οστεϊκό υλικό για την ενίσχυση του.

Δημιουργούν ένα κανάλι στο εσωτερικό του οστού και το τοποθετούν εκεί.

Όμως, χωρίς τη δράση των ορμονών, αυτοί οι μηχανισμοί για την ενίσχυση της ανάπτυξης πέφτουν στο κενό.

Οι υπερδραστήριες ορμόνες!

Η ορμόνη της ανάπτυξης, που λέγεται και αυξητική ορμόνη, παράγεται από την υπόφυση, ένα μικρό αδένα που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου.

Στα παιδιά, αυτή η ουσία για να «τα μεγαλώσει» παράγεται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του ύπνου: το 50% κατά τη διάρκεια του παράδοξου ύπνου, δηλαδή καθώς ονειρεύεται, και το άλλο 50% κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων φάσεων του ύπνου.

Κατά την εφηβεία, αυτή η ορμόνη θα εκκρίνεται μέρα και νύχτα.

Ο ρόλος της; Εντατικοποιεί την παραγωγή των πρωτεϊνών, «τα τούβλα» που κατασκευάζουν τον οργανισμό και στη συνέχεια διασφαλίζουν την πρόοδό του. Μια άλλη ορμόνη που εκκρίνεται από το θυρεοειδή αδένα, η θυροξίνη, βοηθά αυτό το έργο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies