Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Πως κρατάμε το κεφαλάκι του μωρού;

Πως κρατάμε το κεφαλάκι του μωρού;

από kmir

kefalaki mwrouΑν είναι η πρώτη φορά που γίνεστε γονείς, μπορεί να νιώθετε ανασφάλεια ακόμα και για τον τρόπο που θα κρατήσετε το νεογέννητο στην αγκαλιά σας.

Του Μάρκου Κέκκου, Παιδιάτρου

Μη διστάζετε όμως, γιατί τα μωρά έχουν ανάγκη από την επαφή με τους γονείς τους. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα πρόωρα, που παραμένουν για αρκετό καιρό στη θερμοκοιτίδα.

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές δημιουργείται ένας δεσμός που το μωρό αποζητά μέσα από το άγγιγμα, τη φροντίδα, την τρυφερότητα και τη ζεστασιά. Μη φοβάστε λοιπόν να το αγγίξετε και να το πάρετε αγκαλιά. Απλά φροντίστε να το κάνετε σωστά.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε είναι ότι το νεογέννητο μωρό σας δεν μπορεί να κρατήσει σταθερό το κεφαλάκι του. Το κεφάλι του μωρού είναι αναλογικά πιο βαρύ σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του και σε αυτή την πρώτη φάση δεν μπορεί να το στηρίξει. Επίσης, τα οστά του κρανίου δεν έχουν ακόμα συγκολληθεί.

Μέχρι να αποκτήσει πλήρη έλεγχο του κεφαλιού, θα πρέπει πάντα: Όταν κρατάτε το μωρό, να στηρίζετε με το χέρι σας το κεφάλι του, ώστε να μην κινείται αριστερά και δεξιά ή να πέφτει απότομα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Όταν το σηκώνετε από το σημείο που είναι ξαπλωμένο, να χρησιμοποιείτε και τα δύο χέρια βάζοντας το ένα πίσω από το κεφαλάκι του και το άλλο στην πλάτη.

Όταν το μεταφέρετε κρατώντας το αγκαλιά σε όρθια στάση, αφήστε το κεφάλι του να ακουμπήσει στον ώμο σας και κρατήστε με το χέρι σας τον αυχένα του. Να θυμάστε ότι, ακόμα κι όταν το μωρό κλαίει έντονα, θα πρέπει να αποφύγετε να το σηκώσετε από την κούνια του απότομα. Σηκώστε το σιγά κρατώντας πάντα με το χέρι σας τον αυχένα του. Καθώς σηκώνετε το μωρό, φέρτε το κοντά στο στήθος, για να αισθανθεί ασφάλεια, χαϊδέψτε το και μιλήστε του τρυφερά.

Μην ανησυχείτε ότι θα το κακομάθετε αν το παίρνετε αγκαλιά και αγνοήστε αναχρονιστικές προτροπές και απόψεις που ίσως φτάσουν στα αυτιά σας.

Να θυμάστε ότι η αγκαλιά είναι ο πιο δυναμικός τρόπος έκφρασης της αγάπης και της τρυφερότητας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τη στερήσετε από το μωρό σας, αφού στην πραγματικότητα την έχει ανάγκη όπως την τροφή και τον ύπνο.

Κρατώντας το μωρό μπρούμυτα στο στέρνο σας, ενώ είστε ξαπλωμένη, είναι ο καλύτερος τρόπος, για να ενισχύσετε τη σωματική επαφή, αφού ακούει τον οικείο χτύπο της καρδιάς σας, μυρίζει τη μυρωδιά σας και νιώθει τη ζέστη από το σώμα σας

 

Frezyderm Baby ABCC 50ml (Νινίδα των Βρεφών)

Μαλακτικό λάδι για την απομάκρυνση της νινίδας των βρεφών. Βελτιώνει την ατελή λειτουργία της βρεφικής επιδερμίδας χάρη στην εμπλουτισμένη σύνθεσή του με βιταμίνη Ε, μαλακώνει και απομακρύνει τη νινίδα, έχει αντιερεθιστική και αντισηπτική δράση και σέβεται την φυσιολογία του βρεφικ

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies