Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Πως κολλάμε ψείρες τελικά;

Πως κολλάμε ψείρες τελικά;

από kmir

kollame pheiresΗ ψείρα μπορεί να μεταδοθεί από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών τους ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων (κασκόλ, κτένα, τσιμπιδάκια, κορδέλες).

Οι ψείρες κινούνται(σέρνονται) στο τριχωτό του κεφαλιού, αλλά δε μπορούν ούτε να πηδήξουν, ούτε να πετάξουν.

Οι ψείρες μπορεί να μολύνουν οποιονδήποτε, αλλά τα παιδιά ηλικίας 3-11χρονών φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι ψείρες δεν κάνουν κοινωνικές διακρίσεις μια που μολύνουν και πλούσιους και φτωχούς, αλλά και καθαρούς και βρώμικους.

Οι γονείς, να μη νοιώθετε ενοχές για την καθαριότητα του παιδιού ή του περιβάλλοντα χώρου. Η κοινωνικοοικονομική ομάδα στην οποία ανήκετε δεν ενδιαφέρει τις ψείρες, άλλες είναι οι προτιμήσεις τους.

Αν το παιδάκι της φιλενάδας σας δεν κολλάει εύκολα το χρωστά μάλλον στον τύπο των μαλλιών του ( άγρια και σγουρά με μπούκλες μαλλιά ) ή το φύλο του ( αγοράκι) ή το χρώμα του ( μελαχροινάκι) που δεν προτιμά η ψείρα.

Στα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς, τις παιδικές χαρές, τις κατασκηνώσεις και όπου υπάρχει συγχρωτισμός πολλών παιδιών οι ψείρες εξασφαλίζουν πανεύκολα τον επιούσιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διατρέφονται μόνο με ανθρώπινο αίμα, δε μπορούν να πετάξουν ή να πηδήξουν και άρα τα παιδιά μας δεν κινδυνεύουν από κατοικίδια ή άλλα ζώα, στα οποία δεν προσκολλώνται για να τραφούν.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Εάν υποψιάζεστε, ότι το παιδί σας έχει ψείρες εξετάστε το κεφαλάκι του με ένα δυνατό φως χρησιμοποιώντας εάν θέλετε μεγεθυντικό φακό.

Οι ψείρες είναι γρήγορες και καταφέρνουν συχνά να κρυφτούν, όμως μοιάζει να σταματούν με το νερό και έτσι είναι ευκολότερος ο εντοπισμός τους σε βρεγμένα μαλλιά.

Στα μολυσμένα παιδιά μπορεί αν είμαστε τυχεροί να δούμε ψείρες που κινούνται(σέρνονται) στο τριχωτό του κεφαλιού(γκριζωπά μικροσκοπικά ζωύφια) και/ή ακίνητες ασπριδερές κόνιδες, στέρεα κολλημένες στις τρίχες συνήθως κοντά στη βάση τους.

Η σίγουρη διάγνωση μπαίνει με την ανεύρεση ψειρών στο τριχωτό του κεφαλιού με το «ξεψείριασμα», το οποίο γίνεται με ειδική πυκνή χτένα.

Το σωστό ξεψείριασμα περιλαμβάνει την εξής διαδικασία:

Πριν χρησιμοποιήσουμε τη πυκνή χτένα,πρέπει να ξεμπλέξουμε τα μαλλιά με κανονική βούρτσα ή χτένα είτε τα μαλλιά είναι στεγνά ή βρεγμένα. Εάν τα μαλλιά είναι βρεγμένα η χρησιμοποίηση μαλακτικού κάνει το χτένισμα ευκολότερο.

Τοποθετείστε την πυκνή χτένα στην κορυφή του κεφαλιού ακουμπώντας την στο κρανίο. Τραβήξτε τη χτένα κατά μήκος των τριχών από τη ρίζα μέχρι το άκρο τους. Μετά από κάθε βούρτσισμα, εξετάστε προσεκτικά τη χτένα για ψείρες ή κόνιδες.

Χτενίστε όλο το κεφάλι τουλάχιστον 2 φορές.

Εάν βρούμε μόνο κόνιδες χωρίς ψείρες δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει ενεργός φθειρίαση, καθώς κόνιδες μπορεί να βρεθούν και μήνες μετά από επιτυχή θεραπεία.

Οι ψείρες είναι δυσκολότερο να βρεθούν καθώς κινούνται και κρύβονται.

Εάν το παιδί έχει μόνο κόνιδες και έχει κάνει πρόσφατα θεραπεία θα πρέπει να απομακρύνετε τις κόνιδες και να επαναλάβετε το ξεψείριασμα σε 3-4 μέρες.

Σε ένα παιδί όμως που δεν έχει υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία επί ανεύρεσης κόνιδας συνιστάται αντιφθειρική αγωγή.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies