Αρχική Είμαι ΈγκυοςΣτάδια Εγκυμοσύνης Πρωινές ναυτίες κατά την εγκυμοσύνη!

Πρωινές ναυτίες κατά την εγκυμοσύνη!

από kmir

egkyos simptomataΗ ναυτία και ο εμετός αποτελούν τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Του Στέφανου Χανδακά, μαιευτήρα-γυναικολόγου

Εμφανίζονται στο 50% των εγκύων από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης και στις περισσότερες περιπτώσεις αρχίζουν να εξαφανίζονται από την 14η εβδομάδα και μετά, οπότε και παρατηρείται σταδιακή βελτίωση, που συνήθως καταλήγει στην πλήρη υποχώρησή τους.

Η εκδήλωσή τους μπορεί να καλύπτει όλη τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι στις περισσότερες εγκύους είναι περισσότερο έντονα κατά τις πρωινές ώρες.

Ιδιαίτερα έντονα εμφανίζονται τα συμπτώματα αυτά σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης.

Που οφείλονται τα συμπτώματα αυτά;

Αιτία των συμπτωμάτων αυτών αποτελεί κυρίως η αύξηση της ορμόνης β- χοριακής γοναδοτροπίνης, δεν αποκλείεται όμως να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες ψυχολογικούς (άγχος) ή και παθολογικούς (νόσος του θυρεοειδή, διαβήτης κ.ά.).

Πόσο επικίνδυνα είναι τα συμπτώματα αυτά για τη μητέρα και το έμβρυο;

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για συνήθη συμπτώματα, που αν και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα της εγκύου και επηρεάζουν την ψυχολογική της κατάσταση, δεν επιδρούν στην πορεία της εγκυμοσύνης και γι’ αυτό δεν πρέπει να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο, όταν τα συμπτώματα αυτά είναι έντονα και η διάρκειά τους παρατεταμένη (περιπτώσεις υπερέμεσης εγκυμοσύνης), είναι δυνατό να προκαλέσουν στην έγκυο αφυδάτωση, κετονουρία, διαταραχές ηλεκτρολυτών, αδυναμία κατάποσης ή/και πέψης, αλλά και απώλεια βάρους.

Σε τέτοιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί απαραίτητη η νοσοκομειακή περίθαλψη της εγκύου.

Μπορούν να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα αυτά;

Οι έγκυες πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για συμπτώματα από τα οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν εύκολα και για το λόγο αυτό πρέπει να τα αντιμετωπίζουν με υπομονή, γνωρίζοντας ότι όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται ηπιότερα με τάση πλήρους υποχώρησης κατά την εξέλιξη της κύησης.

Επειδή σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση και ένταση των συμπτωμάτων διαδραματίζει το υποκειμενικό στοιχείο, κάθε έγκυος κρίνεται σκόπιμο να «καταγράφει» πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα και κάτω από ποιες συνθήκες γίνονται εντονότερα, ώστε να αποφεύγει η ίδια από μόνη της ότι έχει παρατηρήσει ότι τα επιτείνει.

Κάποιες γενικές οδηγίες που μπορεί να φανούν χρήσιμες σε όλες τις εγκύους για την ανακούφισή τους από τα συμπτώματα ή και τον περιορισμό αυτών είναι:

Να μην αφήνουν το στομάχι τους άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να πίνουν μικρές ποσότητες υγρών μεταξύ των γευμάτων, αφήνοντας πάντα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον μισής ώρας μετά το γεύμα προτού καταναλώσουν νερό.

Να αποφεύγουν τις λιπαρές τροφές.

Να λαμβάνουν μικρά και συχνά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Να μην ξαπλώνουν αμέσως μετά τη λήψη φαγητού.

οι φέτες λεμονιού σε ροφήματα όπως το τσάι, ή απλά η μυρωδιά του λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ναυτίας.

Να καταναλώνουν μικρά σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως ένα κράκερ ή μία φρυγανιά.

Το ειδικό βραχιόλι κατά της ναυτίας που κυκλοφορεί στα φαρμακεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγονται οι χώροι που έχουν καπνό, αλλά και οι έντονες μυρωδιές κάθε είδους (φαγητά, αρώματα κ.ά.), καθώς η μύτη κατά την κύηση γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητη και χάνει την ανεκτικότητα της, με αποτέλεσμα να ενοχλείται ακόμα και από οσμές που πριν την εγκυμοσύνη θεωρούνταν ευχάριστες.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies