Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Πρόωρος τοκετός!

Πρόωρος τοκετός!

από kmir

aimorragiaΈνα από τα μεγαλύτερα άγχη για κάθε έγκυο είναι η στιγμή του τοκετού.

Όσο προετοιμασμένη κι αν είναι, όσο χαλαρά κι αν το αντιμετωπίζει, δεν παύει να είναι μια περίπλοκη διαδικασία η οποία τρομάζει στη σκέψη.

Του δρ. Νίκου Ναούμ, Χειρουργού Γυναικολόγου, Ειδικευμένος στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία, www.ananeosi.gr

Ακόμη περισσότερο τρομάζει το ενδεχόμενο ενός πρόωρου τοκετού που βρίσκει την έγκυο απροετοίμαστη και πολύ περισσότερο το έμβρυο.

Μάλιστα η σκέψη ότι ένα μωρό που έρχεται στον κόσμο πρόωρα, μπορεί να αντιμετωπίσει και προβλήματα υγείας ή να κινδυνέψει κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

Ποιος είναι ο πρόωρος τοκετός;

Πρόωρος θεωρείται ο τοκετός που συμβαίνει πριν η έγκυος μπει στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα αν μια γυναίκα γεννήσει πριν ολοκληρώσει την 37η εβδομάδα, από τις 40 φυσιολογικές της κύησης, θεωρείται ότι έχει γεννήσει πρόωρα.

Πού οφείλεται ένας πρόωρος τοκετός;

Ένας πρόωρος τοκετός μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο πρόβλημα υγείας ή επιπλοκή που δεν μπορεί να ελέγξει η μέλλουσα μητέρα:

1. Ο πλακούντας μπορεί να είναι η αιτία για έναν πρόωρο τοκετό. Η αποκόλληση ή η κακή θέση του, καθώς και η ανεπάρκειά του (που σημαίνει ότι το έμβρυο δεν τρέφεται επαρκώς) είναι οι πιο συνήθεις αιτίες.

2. Η ανεπάρκεια του τραχήλου που σημαίνει ότι μετά από ένα σημείο είναι τόσο χαλαρός που δεν μπορεί να κρατήσει το έμβρυο.

3. Προβλήματα και ανωμαλίες της μήτρας, όπως η ύπαρξη ινομυώματος ή αν η μήτρα είναι δίκερος, μπορούν να προκαλέσουν επίσης πρόωρο τοκετό.

Βέβαια ένας πρόωρος τοκετός μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι η έγκυος συντηρεί επιβλαβείς συνήθειες και δεν προσέχει αρκετά τον εαυτό της:

1. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.

2. Η κακή διατροφή και η ελλιπής πρόσληψη βιταμινών επίσης μπορεί να έχει μια τέτοια μοιραία επίπτωση στην εγκυμοσύνη.

3. Η υπερβολική κούραση και εξάντληση είναι αίτια πρόωρου τοκετού. Μπορεί να λέμε ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια και ότι η έγκυος πρέπει να συνεχίζει κανονικά τη ζωή της, ακόμη και να γυμνάζεται, αλλά θέλει προσοχή και μέτρο.

4. Το στρες και η κακή ψυχολογία είναι τέλος παράγοντες στους οποίους μπορεί να αποδοθεί ο πρόωρος τοκετός.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies