Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΔιατροφή Προβιοτικά για απώλεια βάρους;

Προβιοτικά για απώλεια βάρους;

από kmir

elle stressΜπορούν τα προβιοτικά να βοηθήσουν στην υπόθεση απώλεια βάρους;

Αυτό αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Angelo Tremblay. Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, έδειξε ότι συγκεκριμένα προβιοτικά, μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν αυτή την απώλεια.

Παλαιότερες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει ότι η εντερική χλωρίδα των παχύσαρκων ατόμων διαφέρει από εκείνη των αδύνατων.

Η διαφορά αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα της διαφοροποίησης που προκύπτει στην εντερική χλωρίδα όταν η διατροφή είναι υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες. Αυτό το πρότυπο διατροφής δείχνει να ευνοεί την ανάπτυξη ορισμένων βακτηριδίων σε βάρος των άλλων.

Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να διαπιστώσει αν η κατανάλωση προβιοτικών, μπορεί να βοηθήσει να επανέλθει η ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας και να αυξηθούν τα βακτηρίδια που βοηθούν την επίτευξη και την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Το εξεταζόμενο δείγμα περιελάβανε 125 υπέρβαρους, άνδρες και γυναίκες τα οποία ακολούθησαν πρόγραμμα διατροφής για την απώλεια βάρους διάρκειας 12 εβδομάδων.

Μετά ακολούθησε μια περίοδος 12 εβδομάδων με διατροφή που σαν στόχο είχε στόχο τη διατήρηση του.

Σε όλη τη διάρκεια της έρευνας οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά 2 χάπια που περιέχουν προβιοτικά από την οικογένεια Lactobacillus rhamnosus, ενώ οι άλλοι μισοί έπαιρναν placebo.

Στην περίοδο της δίαιτας οι γυναίκες της ομάδας που λάμβανε τα προβιοτικά είχε μια απώλεια βάρους 4,4 κιλών έναντι 2,6 της ομάδας αναφοράς.

Τα αρσενικά μέλη δεν έδειξαν καμία διαφορά. Στην φάση της συντήρησης οι γυναίκες της ομάδας αναφοράς διατήρησαν το σωματικό τους βάρος.

Οι γυναίκες που έπαιρναν προβιοτικά όμως παρουσίασαν μια επιπλέον απώλεια βάρους περίπου 0,8 κιλών. Παράλληλα πτωτικά κινήθηκαν και τα επίπεδα της λεπτίνης αλλά και του πληθυσμού των βακτηρίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Κατά τον καθηγητή Tremblay το ερευνητικό εύρημα σχετίζεται με τη μεταβολή της διαπερατότητας του εντερικού τοιχώματος.

Τα προβιοτικά την μεταβάλουν με τον τρόπο αυτό μία σειρά από προ φλεγμονώδεις ενώσεις δεν μπορούν να περάσουν στη κυκλοφορία του αίματος μέσα στον οργανισμό.

Το αποτέλεσμα είναι «εν τη γενέσει» να σταματά μια αλληλουχία αντιδράσεων που καταλήγουν στην εκδήλωση παθολογικών καταστάσεων, όπως διαβήτης τύπου 2 ή παχυσαρκία.

diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies