Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Πού οφείλονται οι μονογαμικές σχέσεις;

Πού οφείλονται οι μονογαμικές σχέσεις;

από kmir

monogamikes sxeseisΟι επιστήμονες αναζητούν εδώ και χρόνια μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα και τα δεδομένα υποδεικνύουν πολλές διαφορετικές θεωρίες.

Δύο πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα παρουσιάζουν δύο διαφορετικές όψεις των πραγμάτων: από τη μία, κάθε πρωτεύουν θηλαστικό στρέφεται στη μονογαμία ώστε τα ανταγωνιστικά αρσενικά να μη βλάψουν τους απογόνους τους, ενώ από την άλλη η μονογαμία θεωρείται ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλιστεί η σύντροφος και τα… δικαιώματα αναπαραγωγής.

Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η μονογαμία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ζωικό βασίλειο.

Τι είναι λοιπόν αυτό που οδηγεί στις αποκλειστικές σχέσεις;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών PNAS, τα αρσενικά παραμένουν στο πλάι των θηλυκών ώστε να ανταγωνιστικά αρσενικά να μη σκοτώσουν τα μικρά τους.

Οι ανταγωνιστές σκοτώνουν τα μικρά ώστε η μητέρα να σταματήσει να θηλάζει και να μπορεί να αναπαραχθεί και πάλι.

Οι συντάκτες της σχετικής μελέτης από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι «η εξέλιξη της μονογαμίας οφείλεται στο φόβο της παιδοκτονίας».

Ωστόσο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ φαίνεται πως διαφωνούν. Η μελέτη που δημοσιεύουν στο περιοδικό Science δεν παρουσίασε καμία συσχέτιση μεταξύ της μονογαμίας και της παιδοκτονίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μονογαμία μοιάζει με… την αγορά ακινήτων, καθώς όλα εξαρτώνται από την προσφορά και την τοποθεσία! «Η μονογαμία οφείλεται στην έλλειψη θηλυκών σε μια ορισμένη περιοχή», δήλωσε ο ερευνητής Ν. Λούκας από το Πανεπιστήμιο.

Επειδή τα αρσενικά θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι τα μικρά που θα γεννηθούν είναι δικά τους, παραμένουν με το ίδιο θηλυκό και προστατεύουν την «ιδιοκτησία» τους.

Όσο για τους ανθρώπους, η μελέτη στο PNAS υποστηρίζει τον καθοριστικό ρόλο των παιδιών. Επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται καιρό να αναπτυχθεί, οι άνδρες έχουν την τάση να προστατεύουν τους απογόνους τους για περισσότερο καιρό.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ διατηρούν πιο επιφυλακτική στάση, δηλώνοντας πως «οι άνθρωποι είναι τόσο ασυνήθιστα πλάσματα, κι έτσι το ερώτημα παραμένει ανοιχτό».

www.onmed.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies