Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Πότε το μωρό μου θα περπατήσει;

Πότε το μωρό μου θα περπατήσει;

από kmir

YpnosMorouΔεν υπάρχει ημερομηνία έναρξης για το πότε κάθε μωρό θα περπατήσει.

Του Κέκκου Μάρκου, Παιδιάτρου

Τα φυσιολογικά παιδιά αρχίζουν να βαδίζουν από δέκα έως δεκαέξι μηνών.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να περπατήσει πιο γρήγορα:

·Αφήστε το να περπατά ξυπόλυτο, αποφεύγοντας να του φοράτε παπούτσια, που δυσκολεύουν την κίνηση του πέλματος και την ισορροπία.

·Αποφύγετε τη στράτα, γιατί η χρήση της μπορεί να καθυστερήσει τη βάδιση και να αποτελέσει αιτία ατυχημάτων.

·Μην το πιέζετε να περπατήσει. Αφήστε το να ακολουθήσει τη φυσική του πορεία, δίνοντάς του ευκαιρίες για κίνηση και εξάσκηση των κινητικών δεξιοτήτων

Όραση και ακοή τους πρώτους μήνες!

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον κόσμο αλλάζει από μήνα σε μήνα. Η όρασή του στην αρχή είναι θολή.

Σιγά σιγά όμως η οπτική οξύτητα βελτιώνεται και λίγο μετά τον πρώτο χρόνο βλέπει όπως και οι ενήλικοι. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι το νεογέννητο ανταποκρίνεται σε οπτικά ερεθίσματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπινο πρόσωπο.

Σε ότι αφορά τα χρώματα, δείχνει ενδιαφέρον στους ασπρόμαυρους συνδυασμούς, καθώς και στα έντονα χρώματα με ιδιαίτερη προτίμηση στο κόκκινο.

Ωστόσο, για ένα μωρό ενός έτους ο κόσμος εξακολουθεί να έχει περιορισμένη ακτίνα. Όσο μεγαλώνει όμως, διευρύνεται το οπτικό του πεδίο και βλέπει τον κόσμο να απλώνεται γύρω του.

Η αίσθηση της ακοής έχει ήδη ξεκινήσει από την εικοστή έκτη εβδομάδα της κύησης. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι από όλα τα ηχητικά ερεθίσματα το νεογέννητο προτιμά την ανθρώπινη φωνή.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα η ακοή του μωρού είναι επιλεκτική. Συνήθως αντιδρά σε έντονους ήχους του περιβάλλοντος, ενώ δείχνει αδιαφορία για τους χαμηλούς τόνους.

Από το δεύτερο μήνα όμως, το μωρό αρχίζει να αντιδρά ολοένα και περισσότερο σε ήχους χαμηλότερης έντασης και υψηλότερης συχνότητας.

Το μωρό εξερευνά τον κόσμο στα αρχικά στάδια της ζωής του με το στόμα. Η στοματική φάση ξεκινά λίγο πριν το έκτο μήνα. Πιάνει εύκολα αντικείμενα με τα χεράκια του και τα βάζει στο στόμα.

Για δύο με τρεις μήνες περίπου ακόμη θα εξερευνά με το στόμα τη φύση των αντικειμένων, καθώς προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να γνωρίσει το μέγεθος, το σχήμα και την υφή των πραγμάτων.

Κατά τον όγδοο μήνα περίπου, το μωρό συντονίζει τις κινήσεις των χεριών, προκειμένου να περιεργαστεί τα πράγματα γύρω του.

Ενώ τα εξελικτικά στάδια είναι τα ίδια για όλα τα παιδιά, ο ρυθμός της ανάπτυξης διαφέρει από παιδί σε παιδί, πράγμα που εξαρτάται από την ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος και από τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται το παιδί από το περιβάλλον.

Τα ορόσημα λοιπόν της εξέλιξης δεν είναι δεδομένα. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αγχώνεστε πότε το μωρό σας θα σηκωθεί όρθιο, θα περπατήσει ή θα μιλήσει. Από τη στιγμή που ο παιδίατρος ή ο ειδικός αναπτυξιολόγος διαβεβαιώνει ότι η ψυχοσωματική του εξέλιξη είναι φυσιολογική, δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε και να καταφεύγετε σε άσκοπες συγκρίσεις με άλλα μωρά.

Πώς να ενθαρρύνετε το βρέφος να μιλήσει!

Μιλώντας στο παιδί από τη στιγμή της γέννησής του, δίνετε τα ερεθίσματα εκείνα τα οποία θα αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο για το πρώτο του λεξιλόγιο.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου, το σημαντικότερο είναι να ταυτίσει τα γλωσσικά σύμβολα με τα αντικείμενα ή με τα πρόσωπα που βλέπει.

Για να το ενθαρρύνετε να μιλήσει, να:

·Μιλάτε στο μωρό από τη στιγμή που θα γεννηθεί.

·Το ενθαρρύνετε να παράγει ήχους, που μοιάζουν με φωνήεντα και σύμφωνα, όπως «μα», «μπα», «ντα».

·Ενισχύστε τις προσπάθειές του κοιτάζοντάς το πάντα στα μάτια. Να του απαντάτε με λόγια και να μιμείστε τις φωνούλες του χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς και διαφορετικό τόνο, (π.χ. για να δηλώσετε μία ερώτηση).

·Μιμηθείτε το γέλιο και τις εκφράσεις του προσώπου του.

·Μιλάτε του όταν το ταΐζετε, το κάνετε μπάνιο και το ντύνετε.

·Να του λέτε τι κάνετε, πού πάτε, τι θα κάνετε όταν φτάσετε και ποιον θα δείτε.

·Όταν παίζετε μαζί του να του λέτε τι βλέπει, ακούει ή αισθάνεται εκείνη τη στιγμή.

·Όσο το μωρό βαβίζει, μπορείτε να επαναλάβετε τις συλλαβές που λέει, πράγμα που ενισχύει τη μεταξύ σας αλληλεπίδραση.

·Δώστε έμφαση σε συγκεκριμένες λέξεις από την καθημερινότητά του, επαναλαμβάνοντάς τις συχνά μέσα στη μέρα, χωρίς όμως να το πιέζετε να τις πει.

·Αποφύγετε τη μωρουδίστικη γλώσσα. Χρησιμοποιείτε τις σωστές λέξεις, όταν του μιλάτε.

·Οι προτάσεις σας να είναι απλές, σύντομες και εύκολες, ιδιαίτερα όταν του δίνετε εντολές, για να μπορεί να τις καταλάβει.

·Να λέτε τα γνωστά απλά παιδικά τραγουδάκια.

·Να ξαναλέτε με το σωστό τρόπο τη λέξη, χωρίς να επαναλαμβάνετε τον ήχο που έχει επιλέξει να προφέρει το μωρό.

·Χρησιμοποιήστε τα πρώτα παιδικά βιβλία. Θα του δείχνετε τις εικόνες με πράγματα από την καθημερινότητα εκφωνώντας την αντίστοιχη λέξη.

·Ξεκινήστε να ονομάζετε τα μέλη του σώματός του.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies