Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για το βάρος του παιδιού σας;

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για το βάρος του παιδιού σας;

από kmir

galliko tostΣτον ανεπτυγμένο κόσμο, σήμερα το 1/3 των παιδιών και εφήβων είναι είτε υπέρβαρα, είτε παχύσαρκα, σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία με το φαινόμενο να παίρνει διαστάσεις επιδημίας.

Είναι επομένως λογικό οι γονείς να ανησυχούν για το βάρος του παιδιού τους. Αλλά η διαχείριση των ζητημάτων βάρους του παιδιού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Αν υποψιάζεστε πως το παιδί σας είναι υπέρβαρο θα πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρο. Θα πρέπει να πάρετε τις συμβουλές του ειδικού για να βοηθήσετε το παιδί σας να χάσει μερικά κιλά, χωρίς ωστόσο να του δημιουργήσετε συναισθήματα ανεπάρκειας και ενοχής.

Παράγοντες κινδύνου!

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και της παχυσαρκίας γενικότερα, είναι περιβαλλοντικοί. Είναι το ψυγείο σας εφοδιασμένο με φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή το παιδί σας έχει μονίμως εύκολη πρόσβαση στα ντουλάπια του σπιτιού σε πατατάκια και μπισκότα; Μήπως πηγαίνετε συχνά με τα παιδιά σας σε εστιατόρια fast food ή μήπως αντί να μαγειρέψετε στο σπίτι, σε κάθε ευκαιρία… αναστενάζει το delivery; Το παιδί σας βγαίνει καθόλου έξω να παίξει ή να γυμναστεί σε κάποιο γυμναστήριο ή αράζει συνεχώς στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση;

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά έχουν ως πρότυπα συμπεριφοράς τους ενήλικες. Αν εσείς ακολουθείτε μια ανθυγιεινή διατροφή και δεν γυμνάζεστε το παιδί σας δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει (μοιραία…) το παράδειγμά σας.

Λιγότερο συχνά, ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία περιλαμβάνουν γενετικές και ορμονικές ασθένειες.

Ενδείξεις:

Μπορεί να είναι δύσκολο να κρίνει κανείς αν ένα παιδί είναι υπέρβαρο με βάση την εμφάνισή του και μόνο. Μερικά παιδιά είναι μεγαλόσωμα, ενώ κάποια άλλα διατηρούν ακόμα ένα μέρος του παιδικού λίπους μέχρι την προεφηβική τους ηλικία. Ως εκ τούτου, εκείνος που θα κρίνει αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο δεν είστε εσείς, αλλά ο παιδίατρος.

Ο γιατρός θα συγκρίνει το ύψος και το βάρος του παιδιού με τα συνομήλικά του παιδιά με βάση και το φύλο του και είναι εκείνος που θα καθορίσει αν βρίσκεται εκτός φυσιολογικών πλαισίων. Επιπλέον, ο γιατρός θα πάρει το οικογενειακό σας ιστορικό για να αποφασίσει αν το παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω κληρονομικότητας για να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies