Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Πότε μπορεί το μωρό μου να πιει νερό;

Πότε μπορεί το μωρό μου να πιει νερό;

από kmir

Πότε μπορεί το μωρό μου να πιει νερό; Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες δεν είναι καλή ιδέα να δώσετε στο μωρό σας νερό πριν την ηλικία των έξι μηνών. 

Μέχρι τότε θα παίρνει όσο νερό χρειάζεται από το μητρικό ή το ξένο γάλα ακόμη και τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.

Της Χρυσής Δούκα

H χορήγηση μεγάλης ποσότητας νερού σε ένα μωρό ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών , μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός του να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες του μητρικού ή του ξένου γάλακτος. Μπορεί επίσης να του προκαλέσει την αίσθηση κορεσμού και να επηρεάσει σημαντικά την όρεξή του για γάλα.

Όταν ένα μωρό κάτω των έξι μηνών πίνει πολύ νερό μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση. Η σπάνια αυτή κατάσταση γνωστή ως δηλητηρίαση του νερού μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις έως και κώμα. Αυτό γίνεται όταν παρά πολύ νερό αραιώνει την συγκέντρωση του νατρίου στο σώμα, διαταράσσοντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και προκαλώντας πρήξιμο στου ιστούς.

Προσθέτοντας παραπάνω νερό στο ξένο γάλα του μωρού σας δεν αυξάνεται μόνο το ρίσκο δηλητηρίασης, αλλά μειώνεται σημαντικά τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που πρέπει να πάρει το μωρό σας. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες προετοιμασίας γεύματος του μωρού σας όταν αναμιγνύετε γάλα σε σκόνη ή συμπυκνωμένο γάλα και μην προσπαθείτε να εξοικονομείτε την ποσότητα της σκόνης προσθέτοντας περισσότερο νερό απ’ ότι συνιστάται.

Όταν το μωρό σας είναι άρρωστο μπορεί να χρειάζεται νερό, ιδίως όταν έχει πυρετό ή γαστρεντερίτιδα. Αποταθείτε στον παιδίατρό σας και αυτός θα σας βοηθήσει να καθορίσετε πόσο νερό χρειάζεται στις περιπτώσεις αυτές. Στην περίπτωση της γαστρεντερίτιδας μπορεί να σας συμβουλεύσει να του δώσετε ένα πόσιμο διάλυμα για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Το καλύτερο όμως υγρό για μωρά που θηλάζουν, όταν είναι άρρωστα, είναι το μητρικό γάλα.

Όταν το μωρό σας γίνει έξι μηνών και αρχίσει η στερεά τροφή οι ανάγκες για νερό θα αυξηθούν. Μπορείτε να του δίνεται γουλίτσες νερό αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Μην το παρακάνετε όμως γιατί μπορεί να επηρεάσει την όρεξή του και σε καμία περίπτωση μην ανησυχήσετε αν το απορρίπτει.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies