Αρχική Μωρό 0-2Βρεφική Περιποίηση Πως φροντίζουμε τα δοντάκια του μωρού;

Πως φροντίζουμε τα δοντάκια του μωρού;

από kmir

Πότε αρχίζω να φροντίζω τα δόντια;

Με την ανατολή του πρώτου δοντιού πρέπει να αρχίσετε να το φροντίζετε, καθαρίζοντας το με μια βρεμένη γαζούλα. Σιγά – σιγά θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα (κυκλοφορούν για βρέφη 6 μηνών και πάνω).

Μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε ικανοποιητικά στην αρχή. Ο σκοπό σας είναι να συνηθίσει το μωρό στη χρήση της οδοντόβουρτσας, σαν μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Αφήστε το μωρό να σας παρακολουθεί, ενώ βουρτσίζετε τα δικά σας δόντια.

Συμβουλές βουρτσίσματος για παιδιά:

– Χρησιμοποιείστε μια πολύ μικρή ποσότητα οδοντόπαστας για τα μικρά βρέφη και ποσότητα ίση με μπιζέλι για τα παιδιά.

– Σταδιακά αρχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού πιο σχολαστικά, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες του δοντιού.

– Βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού δύο φορές την ημέρα: πριν το βραδινό ύπνο και ακόμη άλλη μια φορά την ημέρα, όποτε έχετε ευχέρεια.

– Ο καλύτερος τρόπος να βουρτσίσετε τα δόντια ενός βρέφους είναι να κάθεται στα γόνατα σας, με το κεφάλι του να αναπαύεται στο στήθος σας. Για μεγαλύτερο παιδί, σταθείτε πίσω του και σηκώστε το κεφάλι του προς τα επάνω.

– Βουρτσίστε τα δόντια με μικρές κυκλικές κινήσεις, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες και αφήστε το παιδί να φτύσει την οδοντόπαστα. Το ξέπλυμα με νερό έχει βρεθεί ότι μειώνει το όφελος του φθορίου.

– Μπορείτε να καθαρίσετε τα δόντια του μωρού με μια βρεμένη γαζούλα με λίγη οδοντόκρεμα, που θα τυλίξετε σε ένα δάκτυλο σας και θα τρίψετε τα δόντια.

– Συνεχίστε να βοηθάτε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του έως ότου είναι ικανό να το κάνει μόνο του. Αυτό γίνεται συνήθως στην ηλικία των επτά χρόνων και μετά.

– Αρχίστε να παίρνετε μαζί σας το παιδί στον οδοντίατρο, όταν θα πάτε για φροντίδα των δοντιών σας, για να συνηθίζει στην ιδέα.

Προλάβετε την τερηδόνα απομακρύνοντας τη ζάχαρη. Η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα. Τα παιδιά που τρώνε γλυκά κάθε ημέρα έχουν διπλάσια ποσοστά τερηδόνας σε σχέση με τα παιδιά που δεν τρώνε τόσο συχνά.

Η τερηδόνα προκαλείται όχι μόνο από την ποσότητα της ζάχαρης που περιέχεται στα γλυκά και στα ποτά, αλλά και από το πόσο συχνά τα δόντια βρίσκονται σε επαφή με την ζάχαρη.

Αυτό σημαίνει ότι τα γλυκά ροφήματα σε μπιμπερό και τα γλειφιτζούρια είναι ιδιαίτερα βλαπτικά, γιατί τα δόντια παραμένουν σε επαφή με την ζάχαρη (λούζονται) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι φρουτοχυμοί μπορούν επίσης να βλάψουν τα δόντια. Να γιατί είναι καλύτερα να δίνονται μετά τα γεύματα και όχι μεταξύ των γευμάτων.

Μέτρα μείωσης της ποσότητας της ζάχαρης:

– Μόλις το μωρό σας απογαλακτισθεί και αρχίσει τις στερεές τροφές, ενθαρρύνετε το να τρώει μόνο νόστιμες υγιεινές τροφές. Ελέγχετε όλες τις πρόσθετες τροφές, αναψυκτικά και τα σιρόπια για ύπαρξη ζάχαρης.

– Δίνετε γλυκές τροφές και φρουτοχυμούς μόνο στη διάρκεια των γευμάτων.

-Μην δίνετε μπισκότα ή γλυκά σαν κεράσματα. Ζητήστε από τους συγγενείς και του φίλους σας να κάνουν το ίδιο. Χρησιμοποιήστε για δώρα αντικείμενα, όπως αυτοκόλλητα, σήματα, μολύβια, μικρά βιβλία, σημειωματάρια, χρωματιστά βιβλία. Είναι πιο ακριβά, όμως κρατάνε περισσότερο.

– Αν τα παιδιά θέλουν να φάνε σοκολάτα ή κάποιο γλυκό, είναι λιγότερο βλαπτικό για τα δόντια τους, αν φάνε όλη τη σοκολάτα ή το γλυκό στο τέλος του γεύματος από το να τα φάνε λίγο – λίγο και μάλιστα ενδιάμεσα από τα γεύματα.

– Πριν το βραδινό ύπνο ή στη διάρκεια της νύκτας, δώστε στο μωρό σας μόνο γάλα ή νερό και όχι χυμούς ή γλυκά ροφήματα.

– Μην δίνετε γλυκά ροφήματα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως σακχαρίνη ή ασπαρτάμη.

– Μην δίνετε φρουτοχυμούς με μπιμπερό, γιατί μπορεί να αυξήσουν την τερηδόνα. Βάλτε τους φρουτοχυμούς και τα γλυκά ροφήματα σε κύπελλο και πέστε στο παιδί να πιει το χυμό του γρήγορα.

– Ελέγξτε την συνολική κατανάλωση ζάχαρης της οικογένειας και βρείτε τρόπους για να την μειώσετε.

– Η σουκρόζη, η δεξτρόζη, η μαλτόζη, η φρουκτόζη και το υδρολυμένο άμυλο είναι όλα σάκχαρα. Η μαλτοδεξτρίνη δεν είναι σάκχαρο, όμως και αυτή μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies