Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Πόσο play station να παίζει το παιδί μου;

Πόσο play station να παίζει το παιδί μου;

από kmir

Η σκοτεινή πλευρά!

Σ’ αυτό το σημείο οι φόβοι σας αρχίζουν να αποκτούν «σάρκα και οστά». Κανείς δεν αμφισβητεί το βίαιο και απάνθρωπο περιεχόμενο της πλειοψηφίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα οποία σημειώνουν θεαματικές πωλήσεις.

Tι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στον ψυχισμό του;

Επιθετικότητα: Αρκετές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα παιχνίδια μπορεί να αυξήσουν την επιθετικότητα στη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα και να περιορίσουν τις θετικές κοινωνικές συμπεριφορές. H επίδραση αυτή παρουσιάζεται και στα δύο φύλα. Φαίνεται πως τα βίαια παιχνίδια καλλιεργούν την επιθετικότητα ακόμα και στα παιδιά που δεν εμφανίζουν παρόμοιες τάσεις. Πιο πολύ όμως κινδυνεύουν εκείνα που μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον όπου υπάρχει ψυχική και σωματική βία.

Συναισθηματική παράλυση: Για να κερδίσει το παιδί στο παιχνίδι, πρέπει να χρησιμοποιήσει βία για να εξοντώσει τον αντίπαλο. Όταν το καταφέρνει, επιβραβεύεται περνώντας στο επόμενο επίπεδο. Στα ηλεκτρονικά παιχνίδια η διεργασία αυτή είναι πιο καταλυτική, όχι μόνο γιατί το ίδιο το παιδί εκτελεί τις βίαιες πράξεις, αλλά επειδή απονεκρώνεται η ικανότητά του να κατανοεί και να αισθάνεται τις συνέπειες των πράξεών του. Δεν μπορεί να συνδέσει τις βίαιες πράξεις του με την καταστροφή και τον πόνο που αυτές προκαλούν.

Απορρόφηση του χρόνου: Aς μην περιοριστούμε όμως μόνο στα βίαια παιχνίδια. H πολύωρη ενασχόληση μπορεί να αποβεί μοιραία για τις σχολικές επιδόσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες του παιδιού. Όταν ο περισσότερος χρόνος του αφιερώνεται στο ηλεκτρονικό παιχνίδι, περιορίζονται οι άλλες δραστηριότητες και η πραγματική επαφή με τους συνομηλίκους ή την οικογένεια. Επιπλέον, η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να γίνει εθιστική.

Να το αφήσω τελικά να παίξει;

H πρώτη συμβουλή είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Tο παιδί σας δεν είναι και δεν κινδυνεύει να μετατραπεί σ’ ένα αιμοσταγές τέρας ή σ’ ένα κοινωνικά αδέξιο άτομο. Φαίνεται άλλωστε ότι υπάρχουν δύο όψεις στην επίδραση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα παιδιά. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο προσεκτικός, αλλά όχι ασφυκτικός έλεγχος των γονέων μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας ενάντια στην αρνητική επιρροή αυτών των παιχνιδιών.

Ασχοληθείτε με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια: Συχνά οι γονείς πληρώνουν μόνο τον εξοπλισμό, αφήνουν το παιδί να παίζει, αλλά δαιμονοποιούν περιστασιακά αυτή τη μορφή διασκέδασης. Mην απορρίπτετε το ενδιαφέρον του παιδιού, γιατί στην πραγματικότητα είναι σαν να μην αποδέχεστε τα δικά του πολιτισμικά ερεθίσματα, με τα οποία προσπαθεί να ενταχθεί στην ομάδα των συνομηλίκων του. Ξαπλώστε μαζί του στο χαλί, ρωτήστε το ποιος είναι ο σκοπός του παιχνιδιού και ζητήστε του να σας μιλήσει για τους ήρωες.

Εμπιστευτείτε το παιδί σας: Έχει αποδειχθεί ότι πολλά παιδιά (τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 11 ετών) κουράζονται σχετικά γρήγορα και σταματούν το παιχνίδι, χωρίς να υπερβούν τα χρονικά όρια που θα επέσυραν τη δυσφορία και την επίπληξη των γονέων τους. Δυστυχώς, οι ειδικοί αποφεύγουν να προτείνουν επιτρεπόμενα χρονικά διαστήματα, επειδή αυτά είναι συνάρτηση του συνολικού ελεύθερου χρόνου που έχει το κάθε παιδί. Το σημαντικό είναι η ενασχόληση αυτή να μην το εμποδίζει στις άλλες «ζωντανές» δραστηριότητες.

Επίσης, εμπιστευτείτε τις επιλογές των παιχνιδιών που κάνει το παιδί. Μπορεί να παρασύρεται από τις διαφημίσεις, συχνά όμως επιλέγει δημιουργικά παιχνίδια, τα οποία είναι εξαιρετικά σχεδιασμένα και η φήμη τους μεταδίδεται στις ομάδες των συνομηλίκων.

Συζητήστε τις αντιρρήσεις σας: Aν δεν εγκρίνετε κάποιο από τα παιχνίδια που έχει επιλέξει το παιδί ή το χρόνο που αφιερώνει σ’ αυτά, μην υποχωρείτε. Φροντίστε όμως να εξηγήσετε τους λόγους της άρνησής σας. Mιλήστε του για τη βία και τις πραγματικές συνέπειές της. Eιδικά για τα παιδιά μέχρι 8 ετών, αγοράστε δύο παιχνίδια, ένα παιχνίδι δράσης και ένα εκπαιδευτικό, για να δει ότι υπάρχουν και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες επιλογές.

Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του: Aν έχει γίνει νευρικό, αν παραμελεί τις σχολικές υποχρεώσεις, αν έχει απομακρυνθεί από τις παρέες του ή αν εμφανίζει ασυνήθιστα σημάδια επιθετικότητας, χρειάζεται να αυξήσετε τον έλεγχο. Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνει το παιδί, χωρίς να καταφύγετε σε ακραίες επεμβάσεις, π.χ. να του στερήσετε το παιχνίδι.

Παίξτε με το παιδί σας!

Πολλά παιδιά δηλώνουν ότι παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια όταν βαριούνται ή όταν δεν έχουν άλλες επιλογές, για να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Tο παιδί επομένως δεν μιλά με τους γονείς του και δεν βγαίνει με τους φίλους του, επειδή παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια, ή το αντίστροφο.

Οργανώστε κοινές οικογενειακές δραστηριότητες, εκδρομές και απογευματινές βόλτες. Kανονίστε με τους γονείς των φίλων του παιδιού σας αμοιβαίες επισκέψεις στο σπίτι ή ομαδικές δραστηριότητες έξω από αυτό. Eπειδή το καλοκαίρι τα παιδιά έχουν μόνο ελεύθερο χρόνο, μη στερήσετε από το παιδί σας αυτή τη δραστηριότητα που το ευχαριστεί. Tο παιδί δεν θα μείνει «κολλημένο» μπροστά στην οθόνη στις διακοπές, αν φροντίσετε να έχει παρέα, αν κάνετε μαζί του βουτιές, αν του μάθετε να ψαρεύει, αν κάνετε έναν «αγώνα» με το ποδήλατο…

Έξυπνα παιχνίδια για έξυπνα παιδιά…

Aν και το 50% των ηλεκτρονικών παιχνιδιών απαιτεί τη χρήση έντονης βίας, τα παιδιά δεν επιλέγουν μόνο βίαια παιχνίδια.

Ενημερωθείτε για τα παιχνίδια που διατίθενται στο εμπόριο και θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν ελκυστικές επιλογές:

Παιχνίδια στρατηγικής με ιστορικό περιεχόμενο, προσομοιωτές (για το χειρισμό αεροπλάνων, τρένων κλπ.), παιχνίδια που βασίζονται στην επίλυση γρίφων ή στη δημιουργία εικονικών κατασκευών κ.ο.κ. Πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά δημοφιλή και ξεπερνούν σε πωλήσεις ακόμα και τα «αιματηρά» παιχνίδια.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies