Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Πόσο καλά επικοινωνείτε με το παιδί σας;

Πόσο καλά επικοινωνείτε με το παιδί σας;

από kmir

104712772Έννοιες όπως η αγάπη, το ενδιαφέρον, η τρυφερότητα κυριαρχούν στο μυαλό μας όταν μιλάμε για τη σχέση γονέα με παιδί.

Έννοιες σχεδόν ταυτόσημες στη σκέψη των περισσότερων με το ρόλο τους ως μαμά ή μπαμπάς.

Είναι όμως αρκετές για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού μας;

Και το κυριότερο είναι αρκετές για να γνωρίσουμε πραγματικά το παιδί μας;

Η πραγματικότητα εντοπίζεται αλλού και οι λέξεις κλειδιά είναι η επικοινωνία και η παρατήρηση.

Η καθημερινότητα πλέον έχει στρέψει αλλού την προσοχή των γονέων.

Πόσες φορές για παράδειγμα έχει τύχει ενώ κάνετε μια δουλειά στο σπίτι ή χαλαρώνετε από την πίεση της ημέρας να σας μιλάει το παιδί σας για το πώς πέρασε στο σχολείο και εσείς να του απαντάτε μηχανικά χωρίς να επεξεργάζεστε αυτά που έχετε ακούσει;

Οι οικονομικές δυσκολίες πλέον είναι πολλές και οι ανάγκες και οι επιθυμίες των παιδιών πολλαπλασιάζονται. Ως εκ τούτου οι ώρες εργασίας έχουν πολλαπλασιαστεί και οι αναμενόμενες δυσκολίες επικοινωνίας ανάμεσα σε ένα ζευγάρι κορυφώνονται στις ελάχιστες ώρες που συναντιούνται.

Έτσι πολλές φορές σε μια σημαντική ή λιγότερο σημαντική απόφαση που πρέπει να παρθεί για το παιδί οι γονείς διαφωνούν και μάλιστα μπροστά του. Σε αυτή την σκηνή καταρρέει το «οι γονείς μου» και παραμένει ο «καλός μπαμπάς» ή η «καλή μαμά» ανάλογα με την περίσταση.

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι να κρίνει τον γονεϊκό ρόλο του κάθε ένα απλά να αφυπνίσει τον μπαμπά και τη μαμά σε σχέση με την επικοινωνία τους με το παιδί.

1. Να θυμάστε ότι η δική σας συμπεριφορά αποτελεί πρότυπο για να αναπτύξει το παιδί σας την δική του συμπεριφορά.

2. Παρατηρήστε την συμπεριφορά του παιδιού σας. Οποιαδήποτε ανεξήγητη αλλαγή στην συμπεριφορά του είναι ενδεικτική ότι κάτι έχει συμβεί ή κάτι το απασχολεί.

3. Πείτε του πράγματα που για σας είναι ίσως δεδομένα ή αυτονόητα. Το να πείτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε ή ότι είστε περήφανος / περήφανη για εκείνο για σας είναι δεδομένο. Για εκείνο σίγουρα δεν είναι και έχει σίγουρα ανάγκη να το ακούσει.

4. Κάποια στιγμή της ημέρας, αφήστε για λίγο την όποια δουλειά και συζητήστε με το παιδί σας για το πώς πέρασε τη μέρα του.

5. Ακούστε τη γνώμη του και σεβαστείτε τη. Με αυτό τον τρόπο του μαθαίνετε να σέβεται τη γνώμη των άλλων.

6. Συζητήστε με τον σύντροφο σας σχετικά με το παιδί και αποφασίστε μια κοινή γραμμή διαπαιδαγώγησης που θα ακολουθήστε και οι δυο.

7. Εξηγήστε στο παιδί τις αποφάσεις που έχετε πάρει για εκείνο. Τα παιδιά τα τρομάζει ή τα θυμώνει το άγνωστο.

8. Ακούστε το παιδί σας και προσπαθήστε να μην αντιδράσετε υπερβολικά σε αυτό που θα ακούσετε. Η υπερβολή τρομάζει τα παιδιά.

9. Να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν θέλουν να στενοχωρούν ή να πληγώνουν τους γονείς τους γι’ αυτό και κρύβουν πράγματα. Με την συζήτηση καλλιεργήστε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

10. Επικοινωνήστε με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

Σε όλες τις περιπτώσεις θυμηθείτε

Η ουσιαστική επικοινωνία και παρατήρηση κρύβουν πολλές αλήθειες και κυρίως αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο, τόσο για να προλάβετε καταστάσεις όσο και για να τις διαχειριστείτε…

www.hamogelo.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies